Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Η συγκλονιστική ιστορία του Στίβεν Λάλας

στιβεν λαλας

Για να μην ξεχνάμε και τους σύγχρονους ήρωες του Ελληνισμού, που σε κάποιους, κυρίως αριστερούς της…πραξεολογίας του καναπέ, μπορεί να προκαλούν ακόμα και θυμηδία!
Η συγκλονιστική ιστορία του Στίβεν Λάλας και η συνεισφορά του στην υπόθεση "πετρέλαια" στο Αιγαίο". Ένας σύγχρονος, αλλά και ξεχασμένος, ήρωας του Ελληνισμού…
SOCIOLOGYALERT ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Απόσπασμα από τον πρόλογο του συγκλονιστικού βιβλίου του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Μηλάκα: "Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου – Η μυστική αλληλογραφία της Ουάσιγκτον για τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο και την ελληνική ΑΟΖ"", εκδόσεις "το Ποντίκι", 2012 (σελ. 20-22).
Πηγή του βιβλίου τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που παρέδωσε ο Λάλας στις ελληνικές αρχές.
Ένα βιβλίο που πρέπει όλοι να διαβάσουν!
images?q=tbn:ANd9GcRC5fnJD3NQiYeLHmdgyo3CJpQBwUhyXjobBN1l9vWIUVSb_l3S8A
images?q=tbn:ANd9GcS2K9PSXOW6RwI8HqkN1tz5rdjLr6XBCg1R52i2mOcr0nRn251r
  1. Ο Λάλας, τεχνικός επικοινωνιών του State Department, υπήρξε για περισσότερο από δέκα χρόνια ένας άκρως αποδοτικός πληροφοριοδότης των ελληνικών κυβερνήσεων για τις διαθέσεις και τις κινήσεις της Ουάσιγκτον. Προσεγγίστηκε από την Ελληνική Υπηρεσία Πληρο­φοριών τη δεκαετία του ’80. κατά τη διάρκεια της θητείας του στο αμερικανικό προξενείο στη Σμύρνη. Εκτοτε και μέχρι το 1993, οπότε αποκαλύφθηκε η δράση του, τροφοδότησε την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών μεεκατοντάδες άκρως απόρρητα τηλεγραφήματα των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών, τα οποία διακινούσε από τα πόστα στα οποία υπηρετούσε. Τον Δεκέμβριοτου 1990 ο Λάλας τοποθετήθηκε στη Μονάδα Επικοινωνίας Προγραμμάτων (ΜΕΠ) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και άρχισε να παραδίδει στην ΕΥΠ άκρως απόρρητα αμερικανικά έγγραφα. Όπως προέκυψε από την έρευνα των Αμερικανών, την τριετία1991-1993 ο Λάλας έδωσε συ­νολικά 240 απόρρητα έγγραφα στην ελληνική πλευρά. Τα σημαντι­κότερα από αυτά. μαζί με κάποια ακόμη «άκρως απόρρητα» έγγραφα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «διατρέχουν» ως σκελετός τακεφάλαια (και την ιστορία) αυτού του βιβλίου.
  2. Η πλειονότητα των αμερικανικών εγγράφων που θα παρουσια­στούν είναι μεταφρασμένα από την ΕΥΠ και έχουν τη μορφή Απόρρη­των Δελτίων Ενημέρωσης της υπηρεσίας. Έχει κρατηθεί η σύνταξη, η ορολογία των μεταφραστών της ΕΥΠ και ο αριθμός αρχειοθέτησης τους.
  3. Η μυθιστορηματική ζωή και δράση του Λάλα δεν είναι το αντι­κείμενο αυτού του βιβλίου. Υπό την έννοια αυτή, δεν ασχολείται με ανοιχτά ακόμη ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποκάλυψη και σύλληψη του. Τον «έδωσε» κάποιος στους Αμερικανούς; Η ελληνική αντικατασκοπία υπήρξε ανεπαρκής για να τον καλύψει;Στα ερωτή­ματα αυτά ενδεχομένως απαντήσεις δεν έχει ούτε ο ίδιος ο Λάλας, ο οποίος, μετά την αποφυλάκιση του από τις αμερικανικές φυλακές, ζει στη Χρυσούπολη της Καβάλας, χωρίς ποτέ να έχει λάβει ένα δημόσιο «ευχαριστώ» απότο ελληνικό κράτος, το οποίο με βαρύτατο κόστος υπηρέτησε.
Ο Λάλας γεννήθηκε το 1953 στο Ντόβερ του Νιου Χάμσαϊρ, ήταν ελληνικής καταγωγής, από την Πόλη, πολέμησε στο Βιετνάμ και στη συνέχεια, ως τεχνικός επικοινωνιών, εργάστηκε σε αμερικανικές δι­πλωματικές αποστολές. Η ιστορία του Λάλα θα μπορούσε να αποτε­λέσει το αντικείμενο ενός μυθιστορήματος, η κορύφωση του οποίου έφτασε τον Φεβρουάριο του 1993. Τότε, είτε από ελληνικό «κάρφωμα» είτε από ανεπάρκεια της ελληνικής αντικατασκοπίας,οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι στην πρεσβεία τους στην Αθήνα υπάρχειι διαρροή και στέλνουν τον Τζον Κουατρόκι, αξιωματικό του ΡΒΙ, να διερευνήσει την υπόθεση.
Ο Κουατρόκι ήλθε στην Ελλάδα στις 23 Μαρτίου 1993 και στις 21 Απριλίου 1993 είχε «πακετάρει» τον Στίβεν Λάλας για τις αμερικανικές φυλακές. Ο Λάλας κλήθηκε από την υπηρεσία του να ταξιδέψει στη Βιρτζίνια για να ενημερωθεί τάχα για ένα υποτιθέμενο σημαντικό θέμα που σχετίζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο και πάτησε σε αμερικανικό έδαφος, συνελήφθη. Κανείς από την ελληνική ΕΥΠ δεν προειδοποίησε τον Λάλα να αποφύγει αυτό το ταξίδι. Είτε επειδή δεν είχαν αντιληφθεί ότι οι Αμερικανοί είχαν ανακαλύψει τη σύνδεση του Λάλα με την ΕΥΠ είτε διότι… Αυτό όμως είναι μία άλλη «ιστορία»…
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.