Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ράμα: "Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιταχύνει το ταξίδι της Αλβανίας προς την ΕΕ". Μην ανησυχείς. Με τον Βενιζέλο θα μπείτε σε χρόνο ρεκόρ και θα σας κάνει όλα τα χατίρια.







"Στρατηγικό εταίρο" της Αλβανίας, που μπορεί να παίξει τον ρόλο του επιταχυντή στο "ταξίδι" της χώρας του με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο νέος πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησής του.
Υπογραμμίζει την πεποίθησή του "ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θα σηματοδοτούν μια στενή συνεργασία, προς το συμφέρον του καθένα εκ των δυο μας" και δηλώνει πως η εξωτερική πολιτική της Αλβανίας θα στηρίζεται στην αρχή των "μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες".

Προαναγγέλλει, δε, σε άλλο σημείο, συναντήσεις "με ανώτερους αξιωματούχους" των γειτονικών με την Αλβανία χωρών.
Ο κ. Ράμα εμφανίζεται αποφασισμένος να αφήσει πίσω την εθνικιστική ρητορική και τον εθνικισμό των κομμάτων που, όπως σημειώνει, επιδίωξαν, μέσω αυτής, να επωφεληθούν από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί, ενώ εκτιμά ότι με τη συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων "έχει ανοίξει μια νέα εποχή για την περιοχή μας".
Χαρακτηρίζει, δε, ως "καλή ευκαιρία, όχι μόνο για την Αλβανία, αλλά και για όλες τις γειτονικές χώρες" τον αγωγό ΤΑΡ.
Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι, για πρώτη φορά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, η Ελληνική Εθνική Μειονότητα δεν εκπροσωπείται με υπουργό στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας διαβεβαιώνει ότι "το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραμένει ένας από τους στρατηγικούς εταίρους" των Σοσιαλιστών κι εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες "με την ωριμότητα και την εμπειρία του" θα συμβάλλει στην καλή διαχείριση του κοινοβουλευτικού έργου από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ράμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως ακολούθως:
Ερ.: Κύριε Πρωθυπουργέ, πρόσφατα πραγματοποιήσατε την πρώτη σας επίσκεψη στις Βρυξέλλες μετά την άνοδό σας στην πρωθυπουργία και είχατε μια γεμάτη ατζέντα συναντήσεων στις οποίες παρουσιάσατε τις προτεραιότητες της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής σας. Ποιες είναι αυτές;
Απ.: Η επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες ήταν εντυπωσιακή, όχι μόνο όσον αφορά τις επαφές που είχαμε, αλλά πάνω απ ΄όλα για τα μηνύματα που ανταλλάξαμε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπαϊ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σουλτς.
Οι Αλβανοί είναι, σήμερα, ένας από τους πιο φίλοευρωπαϊκούς λαούς, και ο τελικός προορισμός του "ταξιδιού" τους είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πόσο γρήγορα θα έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε μέλη της "ευρωπαϊκής οικογένειας", αυτό εξαρτάται από εμάς. Για τον λόγο αυτό, προτεραιότητά μας παραμένει η απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους και η έναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών και την υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, επισκεφθήκαμε τις Βρυξέλλες, λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη έναρξη του νέου σχολικού έτους, και αντί να είχαμε επισκεφθεί ένα σχολείο και να εκφωνούσα ομιλία μπροστά στους μαθητές, επιλέξαμε να επισκεφθούμε τις Βρυξέλλες για να μιλήσουμε με τους εκπροσώπους της ΕΕ για το "homework" (σ.σ. ασκήσεις που συνήθως ανατίθενται στους μαθητές για το σπίτι), που η κυβέρνησή μας πρέπει να ολοκληρώσει προκειμένου να γίνει το όνειρο των Αλβανών πραγματικότητα το συντομότερο, και η Αλβανία όπως όλη η Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεραιότητες της εσωτερικής πολιτικής μας, σχετίζονται με το "όραμα" της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εκτός από το φιλόδοξο πρόγραμμά μας για την προώθηση της παραγωγικής οικονομίας και την εξασφάλιση 300.000 νέων θέσεων εργασίας, προτεραιότητα της κυβέρνησής μας αποτελεί η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Θα αποκατασταθεί η ασφάλεια για κάθε αλβανική οικογένεια και θα προσφέρουμε ένα καθολικό δωρεάν σύστημα υγείας, για κάθε Αλβανό που ζει στην Αλβανία - είτε απασχολούμενος είτε όχι. Η κυβέρνησή μας θα σώσει το ταλαιπωρημένο χωριό από την κατάρρευση, θα προσφέρει ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα, με βασικό άξονα την επαγγελματική κατάρτιση και, σε συνεργασία με το Κόσοβο, θα προσφέρει ένα πλήρες τουριστικό πακέτο, και τις τέσσερις εποχές του έτους.
Ερ.: Στις Βρυξέλλες τονίσατε ότι θα ακολουθήσετε μία πολιτική στην κατεύθυνση των "μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες". Με ποιες χώρες η Αλβανία έχει εκκρεμή ζητήματα και πώς σκέφτεστε να τα επιλύσετε;
Απ.: Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Κοσόβου και της Σερβίας έχει ανοίξει μια νέα εποχή για την περιοχή μας.
Η συμφωνία αυτή βάζει τέλος στη συνεχιζόμενη ιστορία συγκρούσεων, "ανοίγοντας" έτσι άπειρες δυνατότητες συνεργασίας. Η Αλβανία επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Ο αγωγός TAP είναι μια καλή ευκαιρία, όχι μόνο για την Αλβανία, αλλά και για όλες τις γειτονικές χώρες. Θέλουμε να δούμε τη δυνατότητα ανάπτυξης των περιφερειακών υποδομών που θα καταστήσουν δυνατή τη μείωση της απόστασης μεταξύ των βαλκανικών χωρών και θα ενισχύσουν το εμπόριο και τον τουρισμό. Σήμερα, η Αλβανία στηρίζει την εξωτερική πολιτική της στην αρχή: "μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες" και η κυβέρνησή μου θα στηριχτεί σε αυτήν ακριβώς την αρχή. Νομίζω ότι οι σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονες είναι πολύ καλές και είμαι πεπεισμένος ότι, μέσα στους επόμενους μήνες, θα έχουμε σειρά συναντήσεων με ανώτερους εκπροσώπους των γειτονικών κρατών, οι οποίες θα ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις αυτές.
Ερ.: Πριν από μερικούς μήνες είχατε δηλώσει ότι το ψύχος τελείωσε και το καλοκαίρι θα επανέλθει σύντομα στις ελληνοαλβανικες σχέσεις". Πόσο καιρό θα χρειαστεί να γίνει αυτό; Διότι σας υπενθυμίζω ότι υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως π.χ. η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων ή το πρόσφατο ζήτημα που προέκυψε με τις συγκρούσεις για την Εκκλησία της Πρεμετής που προκάλεσε την επίσημη αντίδραση της Αθήνας.
Απ.: Η κυβέρνησή μας θεωρεί την Ελλάδα μια φίλη χώρα και στρατηγικό εταίρο, όπου ζει και εργάζεται ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών που έφυγαν μετά το ΄90. Για μένα, προσωπικά, σημαντικό είναι το γεγονός ότι τόσο οι εκπρόσωποι της αλβανικής κυβέρνησης, όσο και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, έχουμε εκφράσει την ετοιμότητα και τη θέληση να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα της στιγμής. Επαναλαμβάνω, με πλήρη πεποίθηση, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, θα σηματοδοτούν μια στενή συνεργασία, προς το συμφέρον του καθένα εκ των δυο μας.
Ερ.: Τι σκέφτεστε να κάνετε ώστε στο επίπεδο της κοινής γνώμης να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες του "χειμώνα", που δημιουργήθηκε και από την εθνικιστική ρητορική του προκατόχου σας η οποία έχει συμβάλλει αρκετά από ό,τι μπορεί να διαπιστώσει κανείς στη δημιουργία ενός ανθελληνικού κλίματος γενικότερα στην αλβανική κοινωνία;
Απ.: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας κέρδισε τις εκλογές της 23ης Ιουνίου, μαζί με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης στο πλαίσιο της "Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Αλβανία". Το πολιτικό μας πρόγραμμα και η εκστρατεία μας ήταν φιλοευρωπαϊκή και όχι εθνικιστική. Επιπλέον, οι πρόσφατες εκλογές απέδειξαν ότι οι Αλβανοί καταδίκασαν με την ψήφο τους την εθνικιστική ρητορική και τον εθνικισμό τον κομμάτων αυτών που επιδίωξαν να χρησιμοποιούν και να επωφεληθούν από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί. Ως εκ τούτου, θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά, και να κινηθούμε γρήγορα προς την Αλβανία της επόμενης γενιάς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ερ.: Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, που στη σύνθεση ενός υπουργικού συμβουλίου δεν υπάρχει κανείς υπουργός ελληνικής καταγωγής που να εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα. Γιατί αυτή η αλλαγή μιας "κατοχυρωμένης παράδοσης";
Απ.: Το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραμένει ένας από τους στρατηγικούς συμμάχους μας, με τον οποίο έχουμε αναπτύξει μια ισχυρή αντιπολίτευση έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης και μια επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία, η οποία στέφθηκε με τη νίκη της 23ης Ιουνίου. Σας υπενθυμίζω ότι λίγες ημέρες πριν, η προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και η κοινοβουλευτική ομάδα της πρότεινε για το αξίωμα του αντιπρόεδρου της βουλής τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, τον Βαγγέλη Ντούλε, και είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Ντούλε θα συμβάλλει, με την ωριμότητα και την εμπειρία του, στην καλή διαχείριση του κοινοβουλευτικού έργου.
Ερ.: Η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο. Τι περιμένει η κυβέρνησή σας από την προεδρία της;
Απ.: Ελπίζουμε ότι μετά τη λήψη του καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη χώρας, τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, θα είμαστε σε θέση, το συντομότερο, να πετύχουμε το επόμενο "βήμα", την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την πλήρη εντάξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας στρατηγικός εταίρος και μια γειτονική χώρα όπως η Ελλάδα, μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επιτάχυνση του "ταξιδιού" της Αλβανίας προς το τελικό προορισμό, την Ευρωπαϊκή Ένωση.


aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.