Σήμερα, η iTabloid.gr φέρνει στο φως το παρασκήνιο των συνομιλιών του κ. Νίμιτς με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιβεβαιώνοντας λοιπόν τα ρεπορτάζ μας, ο κ. Νίμιτς ζήτησε, κατά τη διάρκειά της
συνάντησής του με τον κ. Βενιζέλο, την επίσημη άποψη της ελληνικής πλευράς (σ.σ. σε διπλωματικό επίπεδο, η άποψη που ανέλυσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει διατυπωθεί με σαφήνεια και ένταση) ως προς την πρότασή του για να ονομαστούν τα Σκόπια “Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας”.
Ο κ. Βενιζέλος, κατ’ αρχάς ανέλυσε την πάγια ελληνική θέση (ευτυχώς, σε αυτό το θέμα υπάρχει συνέχεια του κράτους) για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο «Μακεδονία» με erga omnes χρήση (έναντι όλων και για κάθε χρήση). Στις επίμονες ερωτήσεις του κ. Νίμιτς, ο κ. Βενιζέλος έκανε σαφή την τελευταία διαφωνία. Προσέξτε: Ότι ο όρος “Άνω” (ή “Βόρεια”, που ήταν η πρώτη πρόταση και αποσύρθηκε), είναι γεωγραφικός προσδιορισμός της λέξης “Δημοκρατία” και όχι της λέξης “Μακεδονία”. Στον κοινό νου, αυτό θα σήμαινε ότι η πρόταση “Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας” θα γινόταν δεκτή από την ελληνική πλευρά. Και, ίσως να είναι έτσι.
Η λεπτομέρεια (στην οποία ενδεχομένως να ποντάρει ο κ. Βενιζέλος) είναι ότι οι Σκοπιανοί, οι οποίοι σε πρώτη φάση είχαν αφήσει να διαφανεί πως η Ελλάδα είναι η άκαμπτη πλευρά στις διαπραγματεύσεις… αυτοστριμώχνονται. Ό,τι και να λέει ο υπερεθνικιστής Γκρούεφσκι, τα Σκόπια θεωρούν τεράστια διπλωματική ήττα τη συμφωνία να ονομαστούν οτιδήποτε άλλο εκτός από “Μακεδονία”. Οι γεωγραφικοί και άλλοι προσδιορισμοί, θεωρούν πως είναι τουλάχιστον προσβλητικοί.
Αυτή, είναι η μία πλευρά των διαπραγματεύσεων. Γιατί στην άλλη, ο κ. Βενιζέλος έκανε μια ομολογουμένως έξυπνη διπλωματική κίνηση: Οι Σκοπιανοί (και όχι μόνο) θεωρούν πως αυτή η περίοδος που η Ελλάδα είναι αδύναμη οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά και σε δυσχερή διεθνή θέση, είναι ιδανική για να τελειώσει το θέμα της ονομασίας με ευνοϊκό γι’ αυτούς αποτέλεσμα. Οι δε Αμερικανοί, πιέζουν σθεναρά να κλείσει το ζήτημα το συντομότερο δυνατό, όχι για άλλο λόγο, αλλά επειδή τρέμουν την “Κοσοβοποίηση” των Σκοπίων. Οι Αλβανοί που ζουν στα Σκόπια είναι κάτι παραπάνω από υπολογίσιμη μειονότητα και ουκ ολίγες φορές έχουν ξεσπάσει επεισόδια. Ο φόβος του εμφυλίου, ή εν πάση περιπτώσει της αποσταθεροποίησης των Σκοπίων με νέους UCK τρομάζει τους Αμερικανούς που θέλουν “ησυχία” στα Βαλκάνια.
Τι έκανε λοιπόν ο Έλληνας ΥΠΕΞ; Επί της ουσίας “γύρισε” την κουβέντα στην κρίση που έχει χτυπήσει την Ελλάδα! Τόνισε πως ο ΟΗΕ θα έπρεπε να δει την ελληνική πρόταση σε ένα γενικότερο πλαίσιο, που αφορά και τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Και έκανε σαφές στον κ. Νίμιτς, πως μια λύση “κοντά” στις θέσεις της Ελλάδας, θα είναι τελικά υπέρ των αδύναμων Σκοπίων, αφού θα αντισταθμίσει (μέσω της ευρύτατης συνεργασίας που θα φέρει) τις “σημαντικές”, όπως είπε “συνέπειες” που είχε στη σκοπιανή οικονομία η ελληνική κρίση.
Αν και φαίνεται πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να “περάσει” τη θέση της ότι δεν αποδέχεται σύνθετη ονομασία που να περιέχει τη λέξη “Μακεδονία”, η επόμενη “μάχη” για την ελληνική διπλωματία θα δοθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη. Εκεί, θα είναι παρών για επίσκεψη ο Ευ. Βενιζέλος και -τυχαίως- και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Ν. Ποπόσκι. Ο κ. Νίμιτς θα τους καλέσει στην έδρα του ΟΗΕ για… κατ’ αντιπαράσταση διαπραγμάτευση…
olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.