Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΥΤΑ: EΜΕΙΣ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ !

20130901-092443.jpgΒρυξέλλες,Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά
H Dale Gavlak , βετεράνος ειδική ανταποκρίτρια στη Μέση Ανατολή επί 20ετία για τα Associated Press,NPR, BBC , MintpressNews( MPN)κ.ά. και ο Yahya Ababneh δημοσιογράφος στο Amman net,Saraya news ,Geraya news κ.ά., δημοσίευσαν σε αποκλειστικότητα για το δίκτυο MPN (29/08/13), νέα συγκλονιστικά στοιχεία για την επίθεση με χημικά στο προάστειο Γκούτα της Δαμασκού.
Σε επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησαν στην Γκούτα και παίρνοντας πολυάριθμες συνεντεύξεις από γιατρούς, κατοίκους, αντάρτες αλλά και από οικογένειες ενόπλων μαχητών, οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα που υποδεικνύουν ως ενόχους της επίθεσης τους ένοπλους

παραστριωτικούς.Αναφέρουν στο άρθρο τους ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πως ορισμένοι αντάρτες παρέλαβαν χημικά όπλα δια μέσω του επικεφαλή των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας , πρίγκιπα Bandar Bin Sultan και πως αυτοί ευθύνονται για το ζήτημα των χημικών αερίων. Συγκεκριμένα παραθέτουν τη μαρτυρία του Abu Abdel Monein, πατέρας ενός αντάρτη:

« Ο γιος μου ήρθε πριν από δυο εβδομάδες και ζήτησε τη γνώμη μου σχετικά με κάποια όπλα που του είχαν ζητήσει να μεταφέρει ».
Ο Abdel Monein δήλωσε ότι ο γιος του και άλλοι 12 αντάρτες σκοτώθηκαν μέσα σ’ ένα τούνελ το οποίο χρησιμοποιούσαν για να αποθηκεύουν αυτά τα όπλα που τους είχε παραδώσει προς φύλαξη ένας Σαουδάραβας γνωστός ως « Abu Ayesha »και ο οποίος ηγείται μιας ένοπλης ομάδας.Ο μάρτυρας αυτός που είχε δει τα όπλα τα περιέγραψε ως εξής : « κάποια απ’ αυτά είχαν μια κατασκευή σαν σωλήνα ενώ άλλα έμοιαζαν με τεράστιες φιάλες γκαζιού ». Ο ίδιος κατήγγειλε ότι ο γιος του και οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν από αυτά τα χημικά αέρια.
Άλλοι κάτοικοι της Γκούτα μας εκμυστηρεύτηκαν ότι οι αντάρτες κοιμούνταν σε τζαμιά και σε σπίτια περιοίκων για όσο διάστημα χρειάζονταν για την αποθήκευση αυτών των όπλων στα τούνελ.Όλοι συμφωνούσαν ότι την ίδια μέρα της επίθεσης με χημικά, η οργάνωση Τjahbat Al Nushra (παρακλάδι της Al Qaida) ανακοίνωνε ότι παρόμοιες επιθέσεις θα πραγματοποιούσε κατά των αμάχων στην καρδιά του καθεστώτος Άσσαντ, στη Λαττάκεια.
« Δεν μας εξήγησαν τι ακριβώς ήταν αυτός ο οπλισμός ή πως να τoν χρησιμοποιούμε », δήλωσε γυναίκα της ένοπλης αντιπολίτευσης που για ευνόητους λόγους την ονομάζουμε « Κ ».
« Δεν ξέραμε ότι πρόκειται για χημικά και ούτε φανταστήκαμε ποτέ ότι ήταν χημικά όπλα ».
Ένας πολύ γνωστός ηγέτης των ανταρτών στην Γκούτα ,ο « J » συμφώνησε : « Όταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Bandar δίνει τέτοια όπλα στον κόσμο πρέπει να τα δίνει σ’ αυτούς που ξέρουν πως να τα κρατούν και πως να τα χρησιμοποιούν .Η Al Nushra δεν συνεργάζεται με τους άλλους αντάρτες παρά μόνο στις μάχες.Ποτέ δε μοιράζονται μυστικές πληροφορίες. Χρησιμοποίησαν κάποιους απλούς μαχητές για να διαχειριστούν αυτό το υλικό. Είχαμε περιέργεια γι’ αυτά τα νέα όπλα και δυστυχώς κάποιοι τα χρησιμοποίησαν με λάθος τρόπο και προκάλεσαν τις εκρήξεις ».
Eπίσης, οι 2 δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν από γιατρούς που περιέθαλψαν κάποια θύματα των χημικών επιθέσεων ότι τους είχαν προειδοποιήσει οι αντάρτες να προσέξουν πολύ καλά μην κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το που, πως και από ποιόν έγινε.
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανέφεραν στους δημοσιογράφους ότι δεν τους επέτρεψαν να επιβεβαιώσουν την πληροφορία για 3300 ασθενείς, ενώ η Guardian (26/08/13) αναφέρει ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είχαν επικοινωνία μόνο με 20 ασθενείς και μάλιστα σε ιδιωτική κλινική.

Περισσότεροι από 12 αντάρτες που δέχθηκαν να μιλήσουν με τους ρεπόρτερ, δήλωσαν ότι λαμβάνουν μισθούς από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.
Η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στη συριακή κρίση έχει καταγγελθεί από τη Συρία από την αρχή του πολέμου. Όχι μόνο ευθύνεται για τη χρηματοδότηση και εξοπλισμό των τζιχαιστών αλλά και για την ίδρυση στρατοπέδου εκπαίδευσης και επιχειρησιακού κέντρου στην Ιορδανία που διαθέτει διάδρομο προσγείωσης και μονάδες κατασκευής οπλισμού. Πρόσφατα σε ένα άρθρο του για το Business Insider ο ρεπόρτερ Geauffrey Inguersoll ανέδειξε το ρόλο του Σαουδάραβα πρίγκιπα Bandar bin Sultan, επικεφαλή των μυστικών υπηρεσιών της Σ.Α., και πρώην πρέσβη στις ΗΠΑ.Πολλοί αναλυτές τον θεωρούν υποκινητή του πολέμου λόγω των στενών του διασυνδέσεων με την Washington.Ο ίδιος δημοσιογράφος σε άλλο άρθρο του στην Daily Telegraph αποκαλύπτει μυστικές διαπραγματεύσες μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας στις οποίες προίσταται ο σαουδάραβας πρίγκηπας με τη συναίνεση των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Bandar πρόσφερε στον Πούτιν φθηνό πετρέλαιο με αντάλλαγμα την μη υποστηρίξη του Άσσαντ. Εγγυήθηκε στον ρώσο Πρόεδρο τη διατήρηση της ρωσικής ναυτικής βάσης στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσσαντ προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, Τσετσένοι αυτονομιστές θα κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Sochi. Το ρωσικό RiaNovosti επιβεβαιώνει τις διαπραγματεύσεις αλλά δεν αναφέρει τον ωμό εκβιασμό της τρομοκρατίας και προσθέτει στα ανταλλάγματα την αγορά ρωσικών όπλων και το μονοπώλιο στη διακίνηση του φυσικού αερίου.
« Μπορώ να σου εγγυηθώ την προστασία των χειμερινών Ολυμπιακών τον επόμενο χρόνο » φέρεται να του είπε. « Οι τσετσενικές ομάδες που απειλούν την ασφάλεια των Αγώνων ελέγχονται από εμάς » , συνέχισε ο Bandar απευθυνόμενος στους Ρώσους.Σύμφωνα με την Indepedent ήταν ο πρώτος που ισχυρίσθηκε στους δυτικούς συμμάχους από τον Φεβρουάριο ότι ο Άσσαντ έκανε χρήση αερίων σαρίν.
Η Wall Street Journal πρόσφατα ανέφερε ότι η CIA συνειδητοποίησε ότι η Σαουδική Αραβία μιλούσε σοβαρά όταν έλεγε ότι πρέπει να ρίξουν τον Άσσαντ και όταν πρότεινε τον πρίγκηπα Bandar να ηγηθεί του εγχειρήματος :
« Πίστευαν ότι ο πρίγκιπας Bandar , βετεράνος της διπλωματικής ίντριγκας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αραβικού κόσμου θα μπορούσε να προωθήσει αυτά που η CIA δεν ήταν σε θέση. Εκτός από χρήματα και όπλα, μπορούσαν να προσφέρουν αυτό που ένας αμερικάνος διπλωμάτης επισήμανε με την αραβική λέξη « wasta » δηλ.χτύπημα κάτω από τη μέση.»

O Bandar σύμφωνα με την Wall Street Journal εξελίχθηκε σ’επικεφαλή της εξωτερικής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας με τα σχέδιά του για εξόντωση του Άσσαντ και των συμμάχων του, Ιράν και Χεζμπολά. » Προς αυτόν τον σκοπό έπεισε την Ουάσιγκτον να υποστηρίξει παρασκηνιακά πρόγραμμα εξοπλισμού και εκπαίδευσης των ανταρτών στη στρατιωτική της βάση στην Ιορδανία.
Ο Peter Oborne έγραφε στην Daily Telegraph την Πέμπτη : « Oι μόνοι που θα επωφελούνταν από αυτήν την θηριωδία ήταν οι αντάρτες που έχαναν τον πόλεμο και τώρα έχουν ΗΠΑ και Βρετανία έτοιμες να επέμβουν. Ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν λίγες αμφιβολίες για το ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το ποιός τα χρησιμοποίησε.Μην ξεχνάμε ότι ο Άσσαντ είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν από τους αντάρτες για χρήση δηλητηριωδών αερίων και η Κάρλα Ντελ Πόντε που ήταν επιτετραμένη του ΟΗΕ για τη Συρία συμπέρανε ότι υπεύθυνοι ήταν οι αντάρτες ».


20130901-092456.jpg
20130901-092502.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.