Οι δηλώσεις Σταματάκη έχουν προκαλέσει σάλο στην επιστημονική κοινότητα και ήδη ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αβραάμ Ζελελίδης ζητά την άμεση παραίτηση της κ. Σταματάκη και από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τη θέση της στην ομάδα του υπουργείου Ενέργειας, που παρακολουθούσε τις έρευνες των Νορβηγών στο Ιόνιο, τη δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.
Έμαθα χθές ότι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απεφάσισε τον διορισμό της Σοφίας Σταματάκη στην θέση του Προέδρου της κρατικής Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε.) με αντικείμενο τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων στον Ελληνικό χώρο.
Έψαξα να βρώ ποιά είναι αυτή η Κυρία. Είναι προϊστάμενος του τμήματος της ΣΧΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΕΜΠ.
Το τμήμα αυτό δεν έχει καμμία σχέση με Γεωλογία, Γεωφυσική, Υδρογονάνθρακες.
Έψαξα να βρώ πώς έγινε καθηγήτρια ΕΜΠ, ποιό ήταν το Διδακτορικό της, ποιά η επιστημονική της δραστηριότητα, σε τι συνέδρια έχει πάρει μέρος …
αλλά δεν βρήκα τίποτα το σημαντικό. Η επιστημονική κοινότητα εδώ στο Λονδίνο γνωρίζει ελάχιστα για αυτήν.
Το μόνο που βρήκα είναι πρόσφατες δηλώσεις της όπως:
“Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ζήσει ποτέ μόνο από το πετρέλαιο, αυτό είναι ένα φανταστικό σενάριο χώρις να έχει επιστημονική βάση”
Τι στοιχία έχει γιά να υποστηρίζει κάτι τέτοιο;;;;;
“Η Ελλάδα δεν κάθεται πάνω σε πετρέλαια και όλα τα κοιτάσματα στο Κατάκολο, στον Πατραικό και στα Ιωάννινα ειναι το πετρέλαιο μιας χρονιάς. Όσο πετρέλαιο έδωσε ο Πρινος γιά 30 χρόνια, εμείς το καίμε σε ένα χρόνο”
Η γυναίκα είναι και άσχετη. Τα κοιτάσματα στις πιό πάνω περιοχές δεν θεωρούνται Στρατηγηκά. Στρατηγικά κοιτάσματα έχουμε στο Ιόνιο, το Πύρρος και Αχιλέας, το μεγάλο κοίτασμα, εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, στο τριπλό σημείο όπου ενώνονται οι ΑΟΖ της ΙΤΑΛΙΑς-ΕΛΛΑΔΟΣ-ΛΙΒΥΗΣ. Τα κοιτάσματα αερίου νοτίως της Κρήτης και τα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου στην λεκάνη Ηροδότου που ανήκουν στο σύμπλεγμα Καστελορίζου. Τα κοιτάσματα αυτά είναι τεράστια, μιλάμε γιά 100-450 χρόνια ενεργειακής κατανάλωσης της Ελλάδας και έχουν αποδειχθεί από PGS, USGS, BGS, CGS, Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων, Deutsche Bank.
“Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ζήσει από το πετρέλαιο και λέει ότι αυτό είναι ένα φανταστικό σενάριο. Αναφερομένη δε στην άντληση πετρελαίου από το Ιόνιο και την Κρήτη τονίζει πως είναι ακόμη ένας στόχος μακρινός. Είπε ακόμη και να είχαμε το κοίτασμα θα χρειαζόταν αρκετά χρόνια για να το εκμεταλλευτούμε.”
Εδώ δηλώνει καθαρά ότι είναι άσχετη. Το κοίτασμα TAMAR στο Ισραήλ ανακαλύφθηκε το 2009 και το 2013 είναι εκμεταλεύσημο. Το κοίτασμα ΑΦΡΟΔIΤΗ στην Κύπρο ανακαλύφθηκε το 2011 και θα είναι εκμεταλεύσημο στο τέλος του 2015.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!
Τοποθετούν στην κρίσιμη θέση του ανθρώπου που θα αναλάβει τη διαχείριση της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τις επαφές και τους διαγωνισμούς που θα γίνουν με ξένες εταιρείες, σε μία καθηγήτρια που ήδη έχει βγάλει τη δική της απόφαση, ότι δεν αξίζει τον κόπο να ενδιαφερθούν οι ξένοι για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες λόγω της ασήμαντης ποσότητας που υπάρχει. Δηλαδή διαψεύδει τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά, ο οποίος μίλησε για τεράστιο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών να επενδύσουν στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.
Οι δηλώσεις Σταματάκη έχουν προκαλέσει σάλο στην επιστημονική κοινότητα και ήδη ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αβραάμ Ζελελίδης ζητά την άμεση παραίτηση της κ. Σταματάκη και από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τη θέση της στην ομάδα του υπουργείου Ενέργειας, που παρακολουθούσε τις έρευνες των Νορβηγών στο Ιόνιο, τη δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.
Υπήρχαν πάρα πολλές και σοβαρές υποψηφιότητες γιά την θέση του Προέδρου της ΑΔΕΥ από διακεκριμένους επιστήμονες με πείρα και διεθνή αναγνώριση, και όμως δεν επιλέχθησαν. Επιστήμονες που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις μιλάνε ανοιχτά πλέον για «παιχνίδια» που γίνονται ήδη πάνω στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες ώστε μέσω της απαξίωσής τους να έχουν και χαμηλή τιμή κόστους σε μελλοντική εκμετάλλευσή τους από ξένες εταιρείες.
Η Σοφία Σταματάκη δεν εκλέχτηκε Πρόεδρος της ΑΔΕΥ γιά τον εντοπισμό και την εκμετάλευση των Στρατηγικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στην Ελληνική ΑΟΖ, αλλά γιά το κουκούλωμα τους. Καθυστέρηση ή και εγγατάληψη της θέσπισης/οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ και πιθανώς επιστροφή στις ατέλείωτες συνομιλίες για την Υφαλοκριπήδα. Μακάρι να διαψευστώ.
Ευχαριστώ
N.P. (BSc, MSc, DIC, PhD)
Geologist (London)
attikanea.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.