Οκτώβριος 13, 2013.
Δημοσιεύθηκε από την αλβανική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύο ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, το ψήφισμα του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων – PDIU, το οποίο αναφέρεται στην επίλυση του «ζητήματος των Τσάμηδων», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
Στην πραγματικότητα –συνεχίζει το κείμενο- το ψήφισμα είναι το ίδιο με αυτό των εκλογών της 23ης Ιουνίου και της 20ηςΙουνίου, αντίστοιχα, του τρέχοντος έτους.
Η ηγεσία των Αλβανοτσάμηδων επιδιώκει να επιστήσει την προσοχή στην ύπαρξη αυτού του ψηφίσματος, την παραμονή της επίσκεψης του Βενιζέλου στα Τίρανα.
Ο εκπρόσωπος του PDIU, Ardi Bido, προτίμησε να μην σχολιάσει στην «Gazeta Shqiptare» για τους λόγους της δημοσίευσης, 48 ώρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα ανώτερου διπλωμάτη.
Το ψήφισμα των Τσάμηδων της Αλβανίας, ήρθε στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διότι η πλειοψηφία που υπήρχε κατά το παρελθόν στην αλβανική Βουλή, έχει αλλάξει.
Για το ζήτημα των τσάμηδων υπάρχει, ήδη, ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε από την αλβανική Βουλή στις 8 Απριλίου 2004, το οποίο όμως τέθηκε σε ισχύ στις 20 Ιουνίου του 2013.
Μάλιστα, ο επικεφαλής και εμπνευστής αυτού του ψηφίσματος, Σπετίμ Ίντριζι, δήλωσε ότι η δημοσίευσή του τώρα αποσκοπεί να υπενθυμίσει στους Έλληνες, ότι το ζήτημα των τσάμηδων πρέπει να επιλυθεί.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αλβανίας, με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ. Αναστάσιο.
Η επίσκεψη Βενιζέλου πραγματοποιείται είκοσι ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στις 4 και 5 Νοεμβρίου, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Ελλάδα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Βαλκανικό Περισκόπιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.