Παιγνίδι σε τρία ταμπλό στήνει ο Στέφαν Φούλε (φωτογραφία), μέσω του προσχεδίου έκθεσης για την Τουρκία. Αφενός αποενοχοποιεί πλήρως την Άγκυρα τονίζοντας εμφαντικά ότι πρωτοστατεί για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Αφετέρου, αποφεύγει για πρώτη φορά να καταγράψει σε έκαστο των οκτώ τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που πάγωσαν με απόφαση όλων των κρατών-μελών το 2006, ότι βρίσκονται στο ψυγείο και αρκείται σε μια οριζόντια αναφορά, δημιουργώντας εύλογους συνειρμούς περί σκοπιμοτήτων.
Επιπλέον, το προσχέδιο έκθεσης της Κομισιόν, το οποίο εξασφάλισε ο «Φιλελεύθερος», αν και είθισται να περιορίζεται αυστηρώς σε γεγονότα, επιχειρεί να ερμηνεύσει τη θέση του ΕΔΑΔ επί της «επιτροπής αποζημιώσεων» στην υπόθεση Μελεάγρου, θεωρώντας ότι το Δικαστήριο «υπονόησε» χρήση όλων των ένδικών μέσων για εξασφάλιση οικονομικής ανακούφισης, «ακόμη και εάν αυτό οδηγεί σε απώλεια της αξίωσης επί του τίτλου» ιδιοκτησίας.
1). Επιχειρώντας εμφανώς την εποενοχοποίηση της Τουρκίας, το προσχέδιο αρχίζει με την εξής αναφορά, στο κεφάλαιο των σχέσεων με την Κύπρο: «Η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια στήριξη για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση». Για πρώτη μάλιστα φορά, το υπό διαμόρφωση κοινοτικό κείμενο, επισημαίνει ότι «η Τουρκία κάλεσε (called) για την επανέναρξη των συνομιλιών, για μια λύση που θα απορρέει από συνομιλίες. μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία». Κοινοτική πηγή μας ανέφερε ότι με την εν λόγω αναφορά η Κομισιόν επιχειρεί να καταδείξει ότι η Άγκυρα πρωτοστατεί στην επανέναρξη των συνομιλιών, προβαίνοντας σε εκκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, η ομάδα Φούλε δημιουργεί την εντύπωση ότι η ευθύνη δεν βρίσκεται πλέον στους ώμους της Άγκυρας, αλλά κάπου αλλού, προφανώς στη Λευκωσία, κάτι που δεν αναφέρεται, αλλά συνάγεται αβίαστα από τον τρόπο με τον οποίο έχει συγγραφεί το προσχέδιο. Πόσω μάλλον, αφού οι συγγραφείς φρόντισαν να διαγράψουν αναφορά που είχε περιληφθεί στην περυσινή έκθεση (με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Α. Βασιλείου), η οποία επεσήμανε ότι «δυστυχώς» δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων έκαναν λόγο για «εναλλακτικές λύσεις», εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ.
2). Η Κομισιόν αναφέρεται στην υπόθεση Μελεάγρου και άλλοι κατά της Τουρκίας και υποστηρίζει ότι το Δικαστήριο «υπονόησε (implied) ότι όσοι υπέβαλαν αίτηση στην επιτροπή αποζημιώσεων πρέπει όχι μόνο να απαιτήσουν αποκατάσταση περιουσίας, αλλά να κάνουν χρήση και όλων των άλλων διαθέσιμων ένδικων μέσων, τα οποία θα τους παράσχουν οικονομική ανακούφιση, ακόμη και εάν αυτό οδηγεί σε απώλεια της αξίωσης επί του τίτλου» ιδιοκτησίας.
3). Για πρώτη φορά από το 2006, η Κομισιόν απαλείφει τις ειδικές αναφορές σε έκαστο από τα οκτώ κεφάλαια που πάγωσαν με ευρωπαϊκή απόφαση, για την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο. Η αναφορά αυτή περιλαμβανόταν ειδικά και στα οκτώ κεφάλαια: «Ελεύθερη Διακίνηση Αγαθών», «Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες», «Δικαίωμα Εγκατάστασης και Ελευθερία Παροχής Υπηρεσιών», «Γεωργία», «Αλιεία», «Μεταφορές», «Τελωνειακή Ένωση» και «Εξωτερικές Σχέσεις». Ωστόσο, η ομάδα Φούλε, η οποία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη συγγραφή της έκθεσης, απέλειψε την εν λόγω αναφορά, η οποία αποτελεί κεκτημένο και θα έπρεπε να συνοδεύει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας σε έκαστο εκ των οκτώ παγωμένων κεφαλαίων. Για να χρυσώσει το χάπι της Λευκωσίας, ο κ. Φούλε περιέλαβε μια οριζόντια επισήμανση, στο γενικό μέρος του κειμένου, η οποία αναφέρεται ότι «παραμένουν σε ισχύ» οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, μέχρις ότου η Κομισιόν επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο.
Στα θετικά ης υπό διαμόρφωση έκθεσης, επαναλαμβάνονται οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας, ενώ σημειώνεται ότι η υποψήφια χώρα «αναμένεται να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις» για επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. Επιπλέον, υπογραμμίζεται:
Η Τουρκία «δεν έχει εκπληρώσει πλήρως την υποχρέωσή της για πλήρη διασφάλιση της εφαρμογής του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου χωρίς διακρίσεις».
«Δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων (σ.σ της Τουρκίας) με την Κυπριακή Δημοκρατία».
«Η Τουρκία δεν έχει άρει τα βέτο της επί της κυπριακής αίτησης σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς».
Η Τουρκία δεν έχει εκτελέσει πλήρως τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ στις υποθέσεις Ξενίδη-Αρέστη, Δημάδη και Βαρνάβα, ενώ στην υπόθεση Κύπρος εναντίον Τουρκίας, «παραμένουν σε εκκρεμότητα» τα θέματα των αγνοουμένων και των περιουσιακών δικαιωμάτων των ελληνοκυπρίων.
«Η Τουρκία εξέδωσε εγκύκλιο σε όλες τις πρεσβείες της, δίνοντας τους εντολές να αποφύγουν επαφές με την Προεδρία του Συμβουλίου, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όταν την ασκούσε η Κύπρος».
Η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καθορίζονται από τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.
Στο έγγραφο Στρατηγικής για την Τουρκία, και μετά τις αναφορές για την Κύπρο, η Κομισιόν επισημαίνει την έκκληση της Ε.Ε για «αποφυγή κάθε είδους απειλής, πηγής τριβών ή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση διαφορών».
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: Επικρίσεις κατά Άγκυρας για την ENI
Νέο θετικό στοιχείο της υπό διαμόρφωσης έκθεσης, αποτελεί η διαπίστωση της Κομισιόν ότι «η Τουρκία συνέχισε να εκδίδει δηλώσεις, αμφισβητώντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κυπρίων και ανακοίνωσε μέτρα αντεκδίκησης εναντίον μιας ευρωπαϊκής εταιρείας που εξασφάλισε άδεια διεξαγωγής έρευνας από την Κύπρο».
Η αναφορά αυτή, η οποία αφορά στα μέτρα αντεκδίκησης της Τουρκίας κατά της ιταλικής εταιρίας ENI, αποτελεί το μοναδικό νέο κέρδος της Λευκωσίας στην έκθεση, η οποία θα προσλάβει την τελική της μορφή και θα δημοσιοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου.
Στο προσχέδιο, η Κομισιόν επαναλαμβάνει ακόμη «τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και τους διεθνείς νόμους, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ενθάρρυνση για ΔΕΑ
Το προσχέδιο έκθεσης επισημαίνει ότι «η Τουρκία παραχώρησε στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους αυξημένη πρόσβαση στην περιφραγμένη στρατιωτική ζώνη στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και ενθαρρύνεται να οικοδομήσει επί αυτού του ευπρόσδεκτου βήματος και να είναι πιο υποβοηθητική στις απαιτήσεις της Επιτροπής για εκταφές».
Αρνητικό σημείο στο προσχέδιο υπάρχει και σε σχέση με την «απουσία επικοινωνίας μεταξύ των Κέντρων Εναέριας Κυκλοφορίας Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας», καθώς η Κομισιόν εμμένει να υποστηρίζει ότι «μια επιχειρησιακή λύση πρέπει να εξευρεθεί επειγόντως για την επίλυση του ζητήματος ασφάλειας».
Πηγή-Φωτογραφία: www.philenews.com
mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.