Εδώ και δύο χρόνια, στους μαθητές της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η διδασκαλία γίνεται χωρίς σχολικά βιβλία. «Η εγκληματική αυτή αδιαφορία, να διδάσκονται τα παιδιά χωρίς σχολικά εγχειρίδια είναι καταστροφή για τη νέα γενιά», λέει η κα. Αθηνά Μάνθου μητέρα μαθητών στο δημοτικό.
«Έχω δύο παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, πρώτη και δευτέρα τάξη. Η κόρη μου που πηγαίνει στην πρώτη δημοτικού όπου μαθαίνει το αλφάβητο χωρίς το βιβλίο της γλώσσας, ενώ ο γιός μου που πηγαίνει δευτέρα τάξη κάνει μαθήματα με φωτοτυπίες.
Αισθάνομαι ντροπή γι αυτήν την κατάσταση. Είναι εξωφρενικό το 2013 τα παιδιά να διδάσκονται χωρίς σχολικά βιβλία», λέει η κα Μάνθου και υπογραμμίζει ότι αυτό το αδιέξοδο δεν υπήρχε πριν από δυο χρόνια.
Η μητέρα θεωρεί προβληματική και απαράδεκτη την κατάσταση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Κάθε μέρα, τα παιδιά μου ζητάνε να τους δοθούν βιβλία. Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα, αλλά μέχρι στιγμής το Υπουργείο Παιδείας σιωπά».
Επίσης, πριν από ένα χρόνο, ο γιος της έμαθε να διαβάζει και να γράφει με ένα αλφαβητάρι εντελώς απαράδεκτο. «Ο γιος μου είναι τώρα δευτέρα τάξη και δεν ξέρει πώς να διαβάζει και να γράφει, επειδή το αλφαβητάριο εκείνο δεν πληρούσε τα πρότυπα διδασκαλίας. Δεν καταλαβαίνω, πως επετράπη να κυκλοφορήσει ένα τέτοιο βιβλίο στα σχολεία. Ποιος ευθύνεται γι αυτό το πρόβλημα»,- λέει η κ.Μάνθου , και προσθέτει ότι το αλφαβητάριο με συγγραφέα την κα. Κωνσταντίνα Ξερά ήταν απαράδεκτο και δέχτηκε πολλές αρνητικές κριτικές από τους δασκάλους, αλλά αναγκάστηκαν να το απδεχθούν κατόπιν παρέμβασεις του συζύγου της, πρώην υπουργόυ Κοινωνικών Υποθέσεων και ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρου Ξέρα. Η κατάσταση, έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του έτους. Η σχολική διεύθυνση προσπαθεί να παρέχει βιβλία, αλλά ο Εκδοτικός Οίκος "Botem" έχει τυπώσει μόνο 3 από τα 67 βιβλία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο κ. Παντελής Πάπας, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Ελληνικής Μειονότητας, λέει ότι η κατάσταση είναι προβληματική και γίνεται λόγος για παραμέληση απ' το Υπουργείο Παιδείας και του εκδοτικού οίκου "Botem" ο οποίος ανέλαβε τη δημοσίευση 97 σχολικών βιβλίων για τα παιδιά που φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Μόνο ένα μικρό ποσοστό των σχολικών βιβλίων είναι στη διαδικασία έκδοσης, ενώ τον μεγαλύτερο αριθμό των βιβλίων, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες που λήφθηκαν από επίσημα χείλη, δεν έχουν αρχίσει ακόμα να τυπώνονται», είπε ο κ. Πάπας. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες μαθητές της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στο Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα και το Δέλβινο έχουν αρχίσει τη σχολική χρονιά χωρίς βιβλία.
«Δεν έχουνε φτάσει ακόμα τα βιβλία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ για το γυμνάσιο απουσιάζουν εντελώς. Η μεγαλύτερη σχολή ξένων γλωσσών, "Παντελή Σωτήρη", που περιμένει τα παιδιά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην περιοχή του Αργυρόκαστρου, αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις να διαχειρισθεί την κατάσταση» , διευκρινίζει ο κ. Πάπας και υπογραμμίζει ότι με απλά μαθηματικά, το κόστος των 67 βιβλίων, σε 100 αντίτυπα η κάθε μία ,για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό 2,7 εκατ. ευρώ. Δεν πιστεύω ότι η Αλβανία δεν μπορεί να καλύψει αυτό το ποσό, το οποίο θα μπορούσαν να πληρώσουν ακόμα και οι γονείς των μαθητών. Σύμφωνα με τον κατάλογο Altertext η τιμή καθορίζεται από την Botem, και για τις μειονότητες. Οι μαθητές των κοινοτήτων αυτών σήμερα θα είχαν τα βιβλία, εφόσον το ποσό αυτό δεν θα είχε χρησιμοποιηθεί για την ανακαίνιση του εκδοτικού οίκου " Botem", επένδυση που εκτελέστηκε στο τέλος του περασμένου έτους», λέει ο κ. Πάπας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι κατά τους τελευταίους 20 μήνες, η "Botem" έλαβε από τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 300 εκατ. λεκ.
«Αν τα κονδύλια αυτά, χρησιμοποιούνταν σωστά από την Botem, για τα επόμενα 10 χρόνια οι μαθητές της μειονότητας δεν θα υπέφεραν από έλλειψη σχολικών βιβλίων. Αυτό είναι κατάχρηση των χρημάτων των φορολογουμένων», προσθέτει ο Δημήτρης Κίκης, διευθυντής του εκδοτικού οίκου "Όμηρος", ο οποίος ετοιμάζει και τυπώνει εγχειρίδια στην ελληνική γλώσσα από το 2005, το έτος που έγινε και η απελευθέρωση των σχολικών βιβλίων.
Οι διακρίσεις που γίνονται στους μαθητές και δασκάλους της ελληνικής μειονότητας, είναι απαράδεκτες και εγκληματικές, διότι δεν μπορούν όπως οι Αλβανοί μαθητές να επιλέξουν το καλύτερο κείμενο. «Ο αποκλεισμός του εκδοτικού οίκου "Όμηρος" από την αγορά, ήταν πολιτική απόφαση. Μάλιστα, τα κείμενα του εκδοτικού οίκου είχαν εγκριθεί και πιστοποιηθεί από το Altertext μέχρι να σχεδιαστούν τα νέα προγράμματα», δήλωσε ο κ. Κίκης
Ο κ. Κίκης παραδέχεται ότι η παραγωγή των σχολικών βιβλίων για τις μειονότητες έχουν μεγαλύτερο κόστος, λόγω της πολύ χαμηλής κυκλοφορίας, αλλά οι τιμές καθορίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημόνων την εποχή εκείνη. Δεν μπορεί να κατανοήσει την κακή διαχείριση των κονδυλίων από την "Βotem" και σύμφωνα με τον ίδιο , 300 εκατ. λεκ για 20 μήνες δεν ανταποκρίνονται στις τιμές των βιβλίων. «Είναι εγκληματική αμέλεια οι μαθητές των μειονοτήτων να μην έχουν παραλάβει τα βιβλία για την εκμάθηση τους. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας τα βιβλία θα έπρεπε να είχαν διανεμηθεί από τις 25 Αύγουστου. Στην πραγματικότητα, δύο χρόνια δεν έχει ανταποκριθεί η υπηρεσία αυτη», λέει ο κ. Κίκης και κατηγορεί τον εκδοτικό οίκο "Botem" πως έχει κλέψει τα πνευματικά δικαιώματα. «Σε ένα κράτος δικαίου, η "Botem" υποχρεούται να καταβάλει το χρηματικό ποσό που δικαιούται ο μεταφραστής και σχεδιαστής των βιβλίων, πράγμα που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. Έχει κατακλέψει τον ιδρώτα μας . Πάνω από 40 βιβλία σελιδοποιημένες δεν έχουν πληρωθεί», δηλώνει ο κ.Κίκης.
Πριν από ένα χρόνο, δημοσιογράφος στο News 24 στο Αργυρόκαστρο, Erι Muco δήλωσε σοκαρισμένος από το περιεχόμενο των βιβλίων των μειονοτήτων που εκδίδονται από την Botem. Οι συγγραφείς που είχαν προσληφθεί για την παραγωγή βιβλίων ήταν αντιεπαγγελματίες. Σε βιβλίο θρησκευτικών στην ελληνική γλώσσα της ΣΤ' τάξης, μιλούσε για τη γέννηση του Ιησού Χριστού, αν και ένα τέτοιο θέμα απαγορεύεται από τον Αλβανικό νόμο», λέει ο Muco. Σε άλλο βιβλίο γίνονταν λόγοι διακρίσεων εναντίων των Αλβανών στην Ελλάδα. «Ένας καλός επαγγελματίας δεν θα έγραφε τέτοια βιβλία. Κατά τη γνώμη μου, ο εκδοτικός οίκος "Botem" θα πρέπει να αποσύσει από την κυκλοφορία τα βιβλία, πράγμα που δεν το έκανε. Το γιατί δεν το έπραξε είναι αυτονόητο. Γι 'αυτούς είναι μια πελατειακή κερδοφορία, αλλιώς επιχείρηση, που λειτουργεί εις βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών και της μειονότητας», λέει ο κ. Muco.
Ο γραμματέας του Altertext στο Υπουργείο Παιδείας, κ. Πύρρος Μήλιος, λέει ότι δεν κυκλοφορούν βιβλία εκπαίδευσης στην Αλβανία στα αλβανικά σχολεία, αν προηγουμένως δεν έχουν πιστοποιηθεί από το Altertext. «Δεν μπορώ να σχολιάσω το περιεχόμενο των εγχειριδίων που παράγονται από την Botem επειδή ο εκδοτικός οίκος δεν τα παρουσίασε στην επιτροπή μας για πιστοποιήσει», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Μήλιος.
O κ. Ζήσος Λούτσης περιφερειακής επιθεωρητής και συντονιστής κοντά στο "MESH", σε επικοινωνία πριν από ένα χρόνο, είπε ότι το έργο των σχολικών βιβλίων εθνικοποιήθηκε με απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης το 2012, έτος κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε την παραγωγή σχολικών βιβλίων λόγω οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κείμενα μεταφράζονται στο επίπεδο της ποιότητας της ελληνικής λογοτεχνικής γλώσσας και προσαρμόζονται έτσι ώστε να ταιριάζουν με την αλβανική γλώσσα.
Στο τέλος της συνέντευξης του ο κ. Λούτσης με "συμβουλεύει" να μην δημοσιεύσω την έρευνα, διότι σύμφωνα με τον ίδιο, πίσω από την" επιχείριση" που λέγεται Botem, κρύβονται "νταήδες" που απολαμβάνουν σημαντικές κρατικές θέσεις.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών (www.minfin.gov.al) τους τελευταίους 20 μήνες έχουν ξοδευτεί περίπου 300 εκατομμύρια λεκ. για την παραγωγή σχολικών βιβλίων για μειονότητες. Τα περισσότερα από τα κεφάλαια πήγαν στη μισθοδοσία του προσωπικού και σε παχυλά μπόνους, ενώ 2.362.146 εκατομμύρια για την ανακαίνιση του κτιρίου του εκδοτικό οίκου, στις 8 Δεκεμβρίου 2012.
Τέλος, η διευθύντρια του εκδοτικού οίκου Botem, κ.Lirika Cocoli, αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη, παρά το γεγονός ότι της ζητήθηκε πολλές φορές συνέντευξη από τον δημοσιογράφο.
Ρεπορτάζ: Telnis Skuqi
himara.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.