Άμεση απάντηση του στρατηγού Σισί στους εκβιασμούς με στροφή προς την Μόσχα για τα εξοπλιστικά.
Συναντήσεις τις τελευταίες 48 ώρες των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών για να δουν τις συνθήκες παροχής εξοπλισμού αξίας 4 δις δολαρίων, στον αντίποδα της βοήθειας που μπλόκαραν οι ΗΠΑ για να εκβιάσουν την φυγάδευση του ισλαμοφασίστα Μόρσι.
Τα Αιγυπτιακά μέσα μάλιστα μεταδίδουν ότι η απόφαση του Σισί δεν είναι μόνο στρατιωτική ή οικονομική, αλλά βαθύτατα πολιτική, αφού με αυτόν τον τρόπο δινει σαφέστατο μήνυμα στην Μόσχα ότι δε κάνει κάποιου είδους “μυστικής διπλωματίας” μετους Δυτικούς.Υπάρχουν όμως και ακόμα σοβαρότερες αναφορές που θέλουν την Αίγυπτο να δίνει το δικαίωμα στην Ρωσία στην κατασκευή στρατιωτικής – ναυτικής βάσης στην Αίγυπτο ή όπου αλλού επιθυμούν ώστε να υπάρξει αντιστάθμισμα στο τίμημα της εξαγοράς όπλων. Μία τέτοια πρόταση θα είχε ενδιαφέρον εάν συνεχιστεί η Συριακή κρίση και τεθεί σε κίνδυνο η Ρώσικη βάση της Ταρτούς, πράγμα που δεν φαινεται να υφίσταται όμως αυτή την στιγμή. Ο Συριακός στρατός κερδίζει την μία μάχη μετά την άλλη σε όλα τα μέτωπα.
Η Ρωσία όμως φαίνεται ότι δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανάπτυξη τέτοιας σχέσης, αφού κλιμάκιο υπηρεσιών του στρατού βρέθηκαν στο Κάιρο την περασμένη Τετάρτη για συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η επίσκεψη ακολούθησε την πρώτη προσέγγιση που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου. Εκπρόσωπος της εταιρείας Rosoboron Export, που εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό, δήλωσε απόλυτη ετοιμότητα για συνεργασία με την Αίγυπτο, εφ’ όσον δοθεί το πράσινο φως από τοΚρεμλίνο.Μεθαύριο μάλιστα, θα συναντηθούν οι υπουργοί άμυνας και εξωτερικών των δύο χωρών, θα έχουν διήμερη συνάντηση στο Κάιρο όπου ήδη τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντια.
Τα Ρώσικα μέσα ανέφεραν επίσης πως η συζήτηση για στρατιωτική βάση έχει ενδιαφέρον για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ανεξάρτητα από την Ταρτούς. Εάν δεν γίνει στην Μεσόγειο, θα γίνει στην Ερυθρά θάλασσα.
olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.