«Οι Έλληνες και οι Κύπριοι επέμεναν όχι στο όνομα, αλλά στο ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα αυτή»
«Τα Σκόπια πρέπει κάποτε να τελειώσουν με το Μακεδονισμό», δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας, Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, γράφει το βουλγαρικό Focusκαι συνεχίζει:
Η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών ήταν σωστή, πράγματι, δεν είναι το πρόβλημα μόνο το όνομα, αλλά και η αποτυχία των Σκοπίων να εφαρμόσει τα κριτήρια που σχετίζονται με το επίπεδο της Δημοκρατίας στο νοτιοσλαβικό κράτος, σε γενικές γραμμές.
Η αντίληψη αυτή από ό, τι φαίνεται έχει άλλο νόημα και άλλο περιεχόμενο για τους ηγέτες του κράτους των Σκοπίων.
Το ζήτημα της ονομασίας είναι αρκετά εμφανές, αν και σε αυτήν την περίπτωση, όπως τονίστηκε από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά δεν είναι το πιο σημαντικό.
Όσο για την αποχή μας, είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς τα Σκόπια, να υπογράψουν, τελικά, τη σύμβαση της καλής γειτονίας, κάτι το οποίο θα μας ικανοποιήσει πλήρως, ειδικά εάν το κράτος των Σκοπίων, πληροί όλα τα σημεία που έχουμε δηλώσει, και ότι, προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό εάν βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους μας ή όχι.
Παρατηρώ και σημειώνω ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς, τα βιβλία της ιστορίας πρέπει να αλλάξουν, υπό το πρίσμα της επιστημονικής αλήθειας και δεν πρέπει να περιέχουν ψευδείς παραστάσεις και κλισέ προπαγάνδας, όσον αφορά τη Βουλγαρία και το βουλγαρικό λαό.
Δεύτερη απαίτησή μας, είναι οι κοινές γιορτές στις ιστορικές ημερομηνίες, καθώς και στα γεγονότα και τις ιστορικές προσωπικότητες, ως ένας τρόπος για να αποφευχθεί η σκληρή προσβολή κατά της βουλγαρικής αξιοπρέπειας.
Οι ηγέτες του εθνικού μας κινήματος, ξεδιάντροπα έχουν ιδιοποιηθεί και παρουσιάζονται με μια ξένη εθνική συνείδηση που ποτέ δεν είχαν.
Πιστεύω ότι ένας τέλος στο Μακεδονισμό, θα έδινε τέλος σε και αυτές τις στρεβλώσεις.
Κάποιοι λένε, ότι θέλουν πάρα πολύ, από το κράτος των Σκοπίων, να σημάνει η ώρα του τέλους του Μακεδονισμού, που ήταν μια ξεδιάντροπη ιδέα της Κομιντέρν.
Τα Σκόπια τα ίδια, πρέπει να θέσουν ένα τέλος σε αυτήν την ιδέα και όχι να την διατηρούν.
Βαλκανικό Περισκόπιο
Βούλγαρος Ευρωβουλευτής: Το κλειδί για τα Σκόπια, δεν είναι ούτε οι Βρυξέλλες ούτε η Αθήνα
« Τα Σκόπια πρέπει να απαλλαγούν από τον μακεδονισμό και κατόπιν να μπουν στην ΕΕ»
Η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών για τα Σκόπια δεν αποτέλεσε έκπληξη. Έκπληξη θα ήταν εάν είχε συμβεί το αντίθετο.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντρέι Κοβάτσεφ, σχετικά με την μη λήψη ημερομηνίας από τα Σκόπια για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, όπως σημειώνει το βουλγαρικό Φόκους.
Και τα Σκόπια δεν εκπλήσσονται από την απόφαση αυτή, διότι το κλειδί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, δεν βρίσκεται ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στην Αθήνα, αλλά ούτε και στη Σόφια.
Οι διευθύνοντες των Σκοπίων, γνωρίζουν καλά τι πρέπει να συμβεί και ότι τα προβλήματα με τους γείτονες πρέπει να επιλυθούν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή τους στην ΕΕ.
Ο Κοβάτσεφ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να γίνουν τα Σκόπια μέρος της ΕΕ και ότι αυτά θα ξεπεραστούν παράλληλα.
«Αντίθετα, πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτόν και με την ιδεολογία που διακατέχονται, τα Σκόπια εάν εισέλθουν στην ΕΕ, θα ενισχύσουν τη θέση του μακεδονισμού, το πλέον διαδεδομένο δόγμα της λεγόμενης εθνικής ταυτότητας. Οι Σκοπιανοί θέλουν να πιστεύουν (ψευδώς) ότι κατάγονται από τους αρχαίους Μακεδόνες, διέρχονται το Μεσαίωνα μέσα σε ένα βασίλειο με τον βασιλιά Σαμουήλ (των Βουλγάρων) κλπ. Από ότι γνωρίζω αυτή είναι η ιστορία του Μακεδονισμού, είπε ο Κοβάτσεφ.
Με τις απόψεις του, δεν υπάρχει καμία έκπληξη στην απόφαση του Συμβουλίου και το κλειδί βρίσκεται στα Σκόπια, τονίζει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
Βαλκανικό Περισκόπιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.