Το σχέδιο της να συγκεντρώσει όσο περισσότερο ρευστό γίνεται και να παγιδεύσει τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες έχει βάλει σε πλήρη εφαρμογή μια εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Με επιστολή που αποστέλλεται σε όλους τους δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κι οι αιτήσεις τους εκκρεμούν, η τράπεζα καλεί τους οφειλέτες να καταβάλλουν το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης του δανείου τους. Υπενθυμίζεται οτι η διάταξη αυτή προστέθηκε στο νόμο 4161/2013 με τον οποίο τροποποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο ο νόμος 3869/2010. Όμως, υπήρχε κι η πρόβλεψη για τους δανειολήπτες οι οποίοι είχαν υποβάλλει αιτήσεις πριν την τροποποίηση του νόμου, οτι μπορούν να καταβάλλουν ελευθέρως όσο χρήματα δύνανται στην τράπεζα και η διαφορά του ποσού αυτού θα υπολογιστεί με την τελική δόση που θα επιβάλλει το δικαστήριο.
Δεδομένου οτι οι οφειλέτες έχουν κάνει αίτηση για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη πριν την τροποποίηση του νόμου ΔΕΝ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης. Η τράπεζα με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να τους παρασύρει σε καταβολές που ΔΕΝ είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους.
Για τους λόγους αυτούς, οι δανειολήπτες που λαμβάνουν τέτοιου είδους επιστολές από τις πιστώτριες τράπεζες, πρέπει να απευθυνθούν στο δικηγόρο τους ή στους συλλόγους που είναι εγγεγραμμένοι προκειμένου να συμβουλευτούν τι πρέπει να κάνουν.
"Καλό θα είναι οι δανειολήπτες που έχουν λάβει τέτοιες επιστολές, να ζητήσουν να λάβουν μία προσωρινή διαταγή ώστε το δικαστήριο να αποφασίζει αν και σε τι ποσό μπορούν να καταβάλλουν στην τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι καλυμμένοι σε οποιαδήποτε μελλοντική απαίτηση της τρόικας" δήλωσε στο radio1d.gr η δικηγόρος - συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Μαρία Κριτσιώτη.
Danioliptes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.