Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΓΟΥΡΛΩΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!- Συνέκρινε το Φετιχέ Τζαμί με την Ακρόπολη!


ntavoutoglou-xartis

Ο Βενιζέλος απέρριψε το ζήτημα τουρκικής μειονότητας που έθιξε ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλουκατά τη συνάντηση τους στο υπουργείο Εξωτερικών.
“Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μία λύση στο Κυπριακό που να μπορεί να γίνει δεκτή από το δημοψήφισμα του κυπριακού λαού” τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη συνάντηση τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Θέλουμε λύση που να σέβεται ότι η κυπριακή δημοκρατία είναι κράτος – μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Δεν αναγνωρίζουμε τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Θέλουμε λύση με μια κρατική οντότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια», συμπλήρωσε ενώ τόνισε ότι η συνάντηση εκτυλίχθηκε σε “καλό κλίμα”.
Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι “υπάρχει επιτάχυνση των συνομιλιών με προοπτική την επίλυσή του. Επιχειρούμε να συμβάλουμε στην προοπτική επίλυσης του κυπριακού ως εγγυήτριες δυνάμεις, επιθυμούμε την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που εξαρτάται και από την επίλυση του Κυπριακού”. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε χαρακτιριστικά ότι “χάσαμε πολύ χρόνο από το 2004″.
Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις των κρατών ο Α. Νταβούτογλου τόνισε ότι “οι δυο πλευρές έχουν καταλήξει σε πολύ σημαντικές συμφωνίες, 27 διμερείς συμφωνίες σε διάστημα 3 χρόνων, κι αυτό καταδεικνύει τη σημασία της σύσφιξης των σχέσεων μας. Πιστεύω ότι η σύσφιξη αυτών των σχέσεων είχε οφέλη πολύ σημαντικά για την οικονομία και το εμπόριο με εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών ύψους 5 δισ. ευρώ και στόχο 10 δισ. ευρώ.”.
Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. δήλωσε ότι “αποδίδουμε πολύ σημασία στην ελληνική προεδρία για την ευρωπαϊκή μας προοπτική, και η υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών θα επιταχύνει περαιτέρω την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».
Ο Α. Νταβούτογλου έθεσε εκ νέου θέμα τουρκικής μειονότητας, αναφέροντας ότι «το θέμα των μειονοτήτων μας, πρέπει να θεωρείται ευκαιρία, γέφυρα που θα ενώνει τους δυο λαούς μας, και πρέπει να το βλέπουμε υπό τη σκοπιά των δικαιωμάτων του πολίτη, των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών». Ο Ε. Βενιζέλος πάντως επανέλαβε την θέση της Ελλάδας ότι δεν αναγνωρίζει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας νωρίτερα είχε συνάντηση διάρκειας πενήντα λεπτών με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την οποία ο Πρωθυπουργός και ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισαν ότι “οι σχέσεις των δύο χωρών εξελίσσονται θετικά και με πολλές επιτυχίες.”
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για ανταποδοτική επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στην Ελλάδα, μετά την τελευταία επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Άγκυρα τον περασμένο Ιούλιο.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος διεξαγωγής της επόμενης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας.
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2013 στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προεδρία των πρωθυπουργών, με τη συμμετοχή υπουργών και από τις δύο χώρες.
Υ.Γ Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στην φωτογραφία έχει μείνει άναυδος μπροστά σε έναν μεγάλο χάρτη που υπάρχει στο γραφείο και τον παρατηρεί ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος του εξηγεί.
makeleio.gr

Ο Νταβούτογλου συνέκρινε το Φετιχέ Τζαμί με την Ακρόπολη!



Με τον γνωστό "τουρκικό τρόπο" ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου έθεσε θέματα ευαίσθητα για την Ελλάδα προκαλώντας την ελληνική κοινή γνώμη την ώρα που ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έχει δηλώσει την πρόθεσή του να την μετατρέψει σε τζαμί.
Πολλά ακούστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι έψαξε να βρει το Φετιχέ Τζαμί ή Τέμενος του Πορθητή, που βρίσκεται στην Πλάκα, και η εικόνα του του προκάλεσε θλίψη, αφού το συνέκρινε με την κατάσταση του Παρθενώνα και της Ακρόπολης.
"Ταιριάζει στην Αθήνα να αναδεικνύει τις πολυπολιτισμικές διαστάσεις της", είπε ωστόσο παραδέχθηκε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση και έχουν γίνει πραγματικές προσπάθειες αναστήλωσης και αποκατάστασης οθωμανικών μνημείων"Αναφέρθηκε και στο Τέμενος Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως κινηματογράφος. Αυτό είπε, δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου και είχε προκαλέσει αλγεινά αισθήματα στους πολίτες της Τουρκίας.

Ωστόσο για να χρυσώσει το χάπι είπε: "Ευτυχώς έχουμε πλέον την ευκαιρία να τα συζητάμε αυτά τα θέματα".
Ο κ. Νταβούτογλου έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Εκανε λόγο για μειονότητες που ζουν σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο -όπως είπε- πρέπει να θεωρείται "μία ευκαιρία, μία γέφυρα που θα ενώνει τους δύο λαούς".
Είπε ακόμη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις δύο κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών.
Την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα «επιδείξει εν τέλει καλοπιστία» ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Εξέφρασε μάλιστα την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που «περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Όπως είπε, η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της Ε.Ε. και να οδηγεί σε μία ομοσπονδιακά δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι "η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη "τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου".
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απέφυγε να απαντήσει αν η Άγκυρα συμμερίζεται τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για «μία και αδιαίρετη κυπριακή δημοκρατία» στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη.
Είπε, ότι υπάρχουν παγκοσμίως πολύ λίγα «παγωμένα» ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει «τεράστια ορολογία».
"Η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό την λύση", είπε.

Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.