Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο, που για τον άλφα ή βήτα λόγο αποκρύπτουν την καταγωγή τους. Άλλοι εσκεμμένως και άλλοι εξ αφελείας ή αγνοίας. Τούτο το γνωρίζουμε και από την συμπεριφορά του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ο οποίος, για να μπει στα «μεγάλα σαλόνια» της αριστοκρατίας της εποχής του και για να γνωρισθεί με υψηλά πρόσωπα, απέκρυπτε την καταγωγή του, μιας και τον καιρό κείνο η λέξις «Γραικός», λόγω της περιφρονητικής συμπεριφοράς των Τούρκων απέναντι των Ελλήνων, ήτο συνώνυμος περίπου με τον … επαίτη, διακονιάρη, ικέτη κλπ.
΄Επρεπε να γίνει διάσημος για να υπογράφει τελικά με το ψευδώνυμο «Εl Greco» και το έργο του να γίνει διεθνώς γνωστό.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ
Ένας άλλος μεγάλος και πολύ διάσημος άνδρας ελληνικής καταγωγής ήταν και ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο οποίος καταγόταν από την Χίο.
Χωρίς αμφιβολία και άλλες πόλεις διεκδικούν την καταγωγή του, όπως η Γένουα της Ιταλίας , η Μπάστια της Κορσικής και άλλες. Πολλοί λένε πώς ήταν από την Κωνσταντινούπολη και δικαιολογούν την επιχειρηματολογία τους με διάφορα πειστήρια, όπως οι αξιόλογες μελέτες του Σ. Κανούτα (1953) και του πρεσβευτού Δ. Σισιλάνου (1962), οι οποίοι επιχειρούν να αποδείξουν ότι ο Κολόμβος δεν ήταν Γενοβέζος, αλλά Βυζαντινός Ευγενής, που άκουγε στο όνομα Χριστόφορος Δισύπατος Παλαιολόγος.
Ας δούμε, όμως, τι γράφει σε σχετικό βιβλίο του ο γνωστός ιστορικός ερευνητής κ. Αλέξανδρος Λαγκαδάς:
«Είναι βεβαιωμένο πως ο Χρ. Κολόμβος ήταν άνθρωπος εξαιρετικής μορφώσεως, για την εποχή του. Μαθηματικός, χαρτογράφος, θαλασσοπόρος, γεωγράφος και αστρονόμος (οι αστρονομικές του γνώσεις θα τον σώσουν κάποτε από την καταστροφή στην Αμερική) και προερχόταν από επιφανή οικογένεια ναυτικών και όχι υφαντουργών. Ως αδιάβλητη απόδειξη έχουμε γράμμα του προς την Donna Joanna του Torres στο οποίο αναφέρει πως : «Δεν είμαι ο πρώτος ναύαρχος της οικογένειάς μου. Αφήσατε όμως να μου δίνουν το όνομα που τους αρέσει».
Κι όμως οι Γενουάτες, για να τον κάνουν δικό τους και άσχετα με αυτά, που ο ίδιος ο Κολόμβος γράφει, βρήκαν ένα αγράμματο υφαντουργό, που λεγόταν Χριστόφορο Κολόμπο και στήριξαν εκεί το οικογενειακό όνομα του μεγάλου θαλασσοπόρου. Για να μας πείσουν μάλιστα οι Γενουάτες γι’ αυτό, έβαλαν μια επιγραφή στην πρόσοψη του σπιτιού, που υποτίθεται πως εκεί γεννήθηκε ο Κολόμβος, που γράφει: «Κανένας άλλος τόπος δεν αξίζει να σημειωθεί όσον αυτός εδώ. Σε τούτο το σπίτι των προγόνων του ο Κολόμβος πέρασε την παιδική του ηλικία και τα νεανικά του χρόνια». Και όμως δεν είναι το σπίτι αυτό του Γενοβέζου Κολόμβου, γιατί το πραγματικό είχε κατεδαφιστεί το 1700 και στη θέση του είχε κτισθεί μοναστήρι (2).
Κατά τους Ιταλούς, ο Χριστόφορος Κολόμβος γεννήθηκε στην Γένουα το 1446 ή 1447 και ήταν υφαντής εκεί μέχρις ηλικίας 23 ετών, οπότε έφυγε για να βρει τα πεπρωμένο του στο εξωτερικό. Ο Κολόμβος επισκέπτεται την Πορτογαλία όπου, μέσα σε λίγα χρόνια, μαθαίνει τόσες γλώσσες και επιστήμες που τον προετοιμάζουν να γίνει ναύαρχος και μεγάλος θαλασσοπόρος.
Όμως είναι δυνατόν να δεχθούμε πως ο μέχρι χθες απαίδευτος εργάτης υφαντουργός απέκτησε τόση μόρφωση, ώστε να πάει στην Πορτογαλία και ύστερα στην Ισπανία, να διαπραγματεύεται με αξιωματούχους Πορτογάλους και Ισπανούς και να πείθει τέλος τους βασιλείς της Ισπανίας να τον χρηματοδοτήσουν και να τον θέσουν υπό την προστασία τους, για την πραγματοποίηση του ιστορικού του ταξιδιού;.
Στην συνέχεια, αφού ο ως άνω ιστορικός διερωτάται πώς είναι δυνατόν να γίνει κάποιος τόσο καλός θαλασσοπόρος εάν ο ίδιος δεν έχει σχέση με την θάλασσα και πώς από τα διασωθέντα 64 απομνημονεύματα του Χριστόφορου Κολόμβου, εκ των οποίων τα 23 αυτόγραφα, άλλα παρέχουν σαφείς πληροφορίες και άλλο όχι, γράφει:
«Από περικοπές του όμως που διασώθηκαν, φαίνεται πως ο Κολόμβος ταξίδευε και πως στα 1474 βρισκόταν στο Αιγαίο «αναζητών πηγάς όπως εμβατεύση εις όσα περί Ατλαντίδος είχον γραφεί»: Πιθανόν τότε να είχε επισκεφθεί ο Κολόμβος και την «μυροβόλον Χίον». Πολλοί ερευνητές πιστεύουν πως ο Κολόμβος αγαπούσε ιδιαιτέρως την Χίο την οποία επισκέφθηκε πολλές φορές. Σχετικώς μάλιστα αναφέρεται και η λεπτομέρεια πως κάθε φορά που προσέγγιζε το ωραίο αυτό νησί μας, απολάμβανε από την γέφυρα του πλοίου του την ευωδία, που έφεραν οι άνεμοι από τα αρωματικά φυτά του!
Το ότι ο Κολόμβος δεν ήταν άσημος ναυτικός ή τέως λαναράς, αποδεικνύεται και από τα ταξίδια του αυτά στην Χίο όπου φιλοξενήθηκε στην βίλλα Ομήρου του Άτζελο Ιουστινιάνη Μπάνκα, που σημαίνει πως ήταν ευγενικής καταγωγής της οικογένειας των Δισύπατων Παλαιολόγων – γεννημένος στη Χίο και γνωστός της μεγάλης αυτής γενουάτικης γενεάς του Ιουστινιάνη.
Αγνοούμε πόσο διάστημα έμεινε ο Κολόμβος στην Χίο και πόσα ταξίδια έκανε εκεί. Κατά τον ερευνητή Τaviani ο ωκεανοπόρος έμεινε στην Χίο τουλάχιστον 18 μήνες.
Αλλά στην Χίο, εκτός από τα στοιχεία που ζητούσε για την χαμένη Ατλαντίδα, ο Κολόμβος συγκέντρωνε πληροφορίες για την πέρα του Γιβραλτάρ άγνωστη θάλασσα, από Χιώτες ναυτικούς και κυρίως χάρτες που κρατούσαν μυστικούς και είχαν κάνει κατά τα ταξίδια τους στον Ατλαντικό. Ιδίως ο πλοίαρχος Ανδρέας από το Βροντάδο με 3-4 Χιώτες συντρόφους του… κλπ»
Υπάρχουν, όμως, και άλλοι συγγραφείς, που υποστηρίζουν ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος ήτο ελληνικής καταγωγής. Για παράδειγμα ο Χρήστος Λάζος, πού έχει συγγράψει και ειδικό βιβλίο, η Ruth Wolper, που έκανε μια ενδιαφέρουσα έρευνα για την καταγωγή του Κολόμβου. Αυτός και ο λόγος πού επισκέφθηκε το 1979 την Χίο για να γράψει ότι «με έκπληξη είδε εκεί στο Πυργί Γενοβέζικο αρχοντικό όπου σε πέτρα του αναφερόταν το όνομα του Κολόμβου και πως ένας ιερωμένος που ονομαζόταν Κολόμβος, του είπε πως η οικογένειά του χρονολογείται από το 1440». Χωρίς αμφιβολία, ο ως άνω ερευνητής δέχεται πως ο Κολόμβος ήταν ο Βυζαντινός Δισύπατος Παλαιολόγος, ο οποίος από παιδί 14 ετών έγινε ναυτικός και πως, ο Κολόμβος έγραφε ότι, οι πρόγονοί του ήσαν θαλασσινοί, για να συμπεράνει πώς ο Κολόμβος ήταν πράγματι Έλληνας όχι μόνον γιατί πείσθηκε από την έρευνά του στην Ελλάδα, αλλά και για τους ακόλουθους λόγους:
ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1. Η υπογραφή του Κολόμβου ήταν γραμμένη ελληνολατινικά – ΧροFERENS.
2. Ο Κολόμβος έγραφε το νησί CHIOS με Χ δηλαδή Χίος, όπως γράφεται ελληνικά.
3. Ονόμασε το Cape Maus στην Κούβα, Άλφα και Ωμέγα.
4. Δεν ζήτησε από τους Γενοβέζους – Ιταλούς πλοία, τρόφιμα ή στέγη – όταν είχε ανάγκη.
5. Ουδέποτε ανέφερε τίποτα για την οικογένεια Κολόμπο στην Γένουα.
6. Ουδέποτε μίλησε ή διάβασε Ιταλικά.
7. Οι σημειώσεις στα βιβλία του ήταν στα ελληνικά.
8. Τον αποκαλούσαν Γενοβέζε γιατί ντυνόταν με την μόδα των Γενοβέζων.
9. Υπέγραφε COLOMBUS DI TERRA RUMBA (Κόκκινη Γη), περιοχή πού βρίσκεται στην νότιο Χίο.
Να μη λησμονήσουμε να πούμε ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος σημείωνε τις ελληνικές λέξεις στο περιθώριο του αγαπημένου του βιβλίου Mago Mundi, του Καρδιναλίου Πιέρ Ντ’ Αϊλί, ενώ οι καθολικοί ηγεμόνες, με επιστολή τους της 20ής Μαϊου 1493, ανεγνώρισαν την ευγενή καταγωγή του γι’ αυτό και του επέτρεψαν να χρησιμοποιεί το έμβλημά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΕ : ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΠΑΡΑΛΙΩΤΗΣ
ΠΗΓΗ: www.sakketoaggelos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.