Το Γερεβάν πρόσφερε τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών την ευκαιρία να επισκεφθεί το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η Τουρκία μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, η οποία κυρώθηκε-χωρίς προϋποθέσεις- και υπογράφηκε το 2009 στη Ζυρίχη. Η συμφωνία αυτή μπορεί να υλοποιηθεί.
Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Σαβάρς Κοτσαριάν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου που ανέφερε ότι εάν η Αρμενία προτίθεται να αποσυρθεί από την υπάρχουσα απομόνωση, θα «πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν».
«Αντί να προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις πριν από την επίσκεψή του στο Γερεβάν, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΣΕΠ, που μπορεί να βλάψουν πολύ τις πιθανόν θετικές εξελίξεις στην περιοχή, θα ήταν καλύτερο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, να δράξει την ευκαιρία να επισκεφθεί το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τσιτσερνακαμπέρντε, όπου είναι επέτειος της Γενοκονίας», είπε ο Κοτσαριάν.
Πρόσθεσε, ότι εάν η Τουρκία θέλει πραγματικά να επιταχύνει τη διαδικασία για τη δημιουργία πολιτισμένων σχέσεων μεταξύ των κρατών της περιοχής, κύρια πράξη της είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να ανοιχθούν τα αρμενο- τουρκικά σύνορα.
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Haberturk TV, ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία σε συζήτηση για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο –Καραμπάχ.
Ο υπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει πρόσφατα πραγματοποιήσει με επιτυχία την ανάπτυξη των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Ιράν, τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν, αλλά με την Αρμενία δεν είχε αποτέλεσμα. «Δεν θέλουμε τέτοια απομόνωση. Εάν η Αρμενία επιθυμεί να είναι μέρος αυτής της συνεργασίας θα πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχεδιάζει να επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν, στις 12 Δεκεμβρίου για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου- ΟΣΕΠ.
Βαλκανικό Περισκόπιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.