Ο Γεβγκένι Κασπέρσκι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής λογισμικού ασφαλείας Kaspersky Lab, η οποία το 2012 εντόπισε τον εξαιρετικά επικίνδυνο ιό Flame που σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να εξουδετερώσει υπολογιστές στο Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» τόνισε ότι μελλοντικά οδεύουμε ολοένα και περισσότερο προς έναν κατακερματισμό του Διαδικτύου (Internet fragmentation).
Τι σημαίνει αυτό; Πως μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το τεράστιο σκάνδαλο ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από την Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) πολλές χώρες προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός «εθνικού Internet» ή, για να το θέσουμε καλύτερα, ενός Διαδικτύου με όρια, όπως ακριβώς στις συνοριακές γραμμές ανάμεσα στα διάφορα κράτη.
«Πολλά κράτη, ανάμεσά τους η Βραζιλία και η Γερμανία, σκέφτονται πολύ σοβαρά να χαράξουν τα δικά τους όρια στο Διαδίκτυο, σε μια απόπειρα των κυβερνήσεών τους να απομονώσουν τις εσωτερικές τους τηλεπικοινωνίες, προς αποφυγήν έξωθεν κατασκοπείας και παρακολουθήσεων από τρίτους» σημειώνει ο Κασπέρσκι.
Και προσθέτει: «Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει το εξής παράδοξο: μια απο-παγκοσμιοποίηση της υφηλίου, με τις επικοινωνίες να είναι τοπικές και να περιορίζονται εντός των συνόρων του εκάστοτε κράτους. Κάπως έτσι, θα χάσει τη σημασία της τόσο η λέξη netizen [σ.σ.: συνδυασμός των λέξεων net και citizen και σημαίνει «πολίτης του Διαδικτύου»] όσο και η αντίληψη του κόσμου μας ως ενός τεράστιου οικουμενικού χωριού που είναι πάντα online και σε 100% συνδεσιμότητα».
Πριν από λίγο καιρό η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom (DT) ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση (με το αζημίωτο, φυσικά...) να σχεδιάσει ένα αμιγώς γερμανικό Διαδίκτυο που θα λειτουργεί αποκλειστικά εντός γερμανικών συνόρων παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στους χρήστες του. Οπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Φίλιπ Μπλανκ, το «παγγερμανικό Διαδίκτυο» θα στηρίζεται στην ιδέα ότι τα ηλεκτρονικά δεδομένα θα ανταλλάσσονται με ασφάλεια μεταξύ γερμανικών διακομιστών και χρηστών, χωρίς να ελέγχονται από κάποια τρίτη χώρα.
Για τον λόγο αυτόν η Deutsche Telekom έχει ανακοινώσει ότι προκειμένου να προστατεύσει τους γερμανούς πελάτες της από τυχόν κατασκοπεία α λα NSA, έχει αρχίσει να αποκεντρώνει την κυκλοφορία στο Διαδίκτυο μέσω τοπικών διακομιστών (servers), με στόχο να καταστήσει πιο δύσκολη την παρακολούθηση των δεδομένων των γερμανών χρηστών.
Ετσι, με ένα σταθερό μηνιαίο πάγιο στην DT (γιατί τίποτε δεν γίνεται τζάμπα) οι γερμανικές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να έχουν μελλοντικά πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω μιας ασφαλούς γραμμής δεδομένων που είναι γνωστή σαν «clean pipe», στην οποία οι απανταχού χάκερ θα είναι αδύνατο να εισέλθουν.
«Η Telekom τάσσεται σθεναρά υπέρ της διατήρησης της γερμανικής κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο εντός των εθνικών συνόρων» ανακοίνωσε η εταιρεία, οι τεχνικοί της οποίας εργάζονται παράλληλα για τη δημιουργία ενός δικτύου διακομιστών για τις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν - πλην του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο, ως γνωστόν, συνεργάζεται στενά με την διαβόητη NSA.
Με τη σειρά της, η Βραζιλία σκέπτεται κι αυτή να αποχωρήσει από το κεντρικό δίκτυο του Internet που περνάει μέσα από τις ΗΠΑ, ύστερα από τις αποκαλύψεις του πρώην πράκτορα της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν ότι η Ουάσιγκτον διενεργούσε κατασκοπεία σε βάρος της, παρακολουθώντας τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες τόσο των βραζιλιάνικων εταιρειών όσο και των πολιτών της χώρας. Μεταξύ εκείνων που παρακολουθούσε η NSA ήταν και η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία ζήτησε από το βραζιλιάνικο Κογκρέσο να υποχρεώσει το Facebook, την Google και τις άλλες εταιρείες να αποθηκεύουν τα δεδομένα που παράγονται από Βραζιλιάνους σε servers που θα βρίσκονται στο έδαφος της Βραζιλίας, προκειμένου να προστατεύονται από το μακρύ χέρι του «Μεγάλου Αδελφού» των ΗΠΑ.
Η ρωσική Kaspersky Lab, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλειας λογισμικού στον κόσμο, εντόπισε το 2012 έναν καινούργιο ιό ηλεκτρονικών υπολογιστών τόσο ισχυρό ώστε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «κυβερνο-υπερόπλο» από τη Δύση ή το Ισραήλ εναντίον δυνητικών τους εχθρών, όπως το Ιράν - γι' αυτό και όλες οι υποψίες για τη δημιουργία του πανίσχυρου ιού «Flame» (Φλόγα) έπεσαν πάνω στην ισραηλινή υπηρεσία αντικατασκοπείας Μοσάντ.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο «Flame» είναι πολύ μεγαλύτερος από το Stuxnet, που είχε εντοπισθεί το 2010 και είχε ως στόχο του δίκτυα διακομιστών (servers) του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Τεχεράνη είχε τότε καταγγείλει ότι δυτικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν κατασκευάσει και εξαπολύσει τον «ιό - σκουλήκι» Stuxnet.
tovima
thecuriosityofcat.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.