Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Συγκλονιστική καταγγελία Αμερικανού δημοσιογράφου για τα χημικά στη Συρία. Οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι είχαν χημικα οι ισλαμοφασίστες


SYRIA-CRISIS-GAS01-22august2013

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα, της οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ήταν σε θέση να παράγουν νευροτοξικό αέριο σαρίν, όμως αγνόησαν αυτήν την πληροφορία ούτως ώστε να κατηγορήσουν το συριακό καθεστώς για την πολύνεκρη επίθεση με χημικά αέρια που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού.

Αυτό υποστηρίζει ο γνωστός και έγκριτος Αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, οι πληροφορίες του οποίου εξαιρετικά δύσκολα διαψεύδονται.
Σε ένα μακροσκελές άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό βιβλιοκριτικής London Review of Books ο Χερς, που στο παρελθόν έχει βραβευτεί για τις αποκαλύψεις που έκανε για τη σφαγή του Μι Λάι κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και το σκάνδαλο της φυλακής Αμπου Γράιμπ στο Ιράκ, κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για “σκόπιμη παραπλάνηση” όσον αφορά το θέμα του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασαν επιφυλάξεις για το άρθρο αυτό, το οποίο οι αμερικανικές εφημερίδες αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν κρίνοντάς ότι οι ισχυρισμοί του Χερς δεν επαληθεύονται επαρκώς.
Ο δημοσιογράφος δεν υποστηρίζει ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν ευθύνεται για την επίθεση. Ισχυρίζεται όμως ότι η Ουάσινγκτον έκανε “επιλογή” των πληροφοριών που είχε στη διάθεσή της και αποσιώπησε ορισμένες από αυτές, κυρίως εκείνες που ανέφεραν ότι το Μέτωπο Αλ Νόσρα είχε την τεχνική δυνατότητα να παράγει μεγάλες ποσότητες σαρίν. Ο Χερς επικαλείται ως απόδειξη μια άκρως απόρρητη τετρασέλιδη έκθεση που δόθηκε σεις 20 Ιουνίου σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της DIA, της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, η οποία επιβεβαίωνε παλαιότερες εκθέσεις για την Αλ Νόσρα και τις δυνατότητες που είχε δεδομένου ότι ένα από τα μέλη της, ο Ιρακινός πρώην στρατιωτικός Ζίγιαντ Τάρικ Άχμεντ, είναι ειδικός στα χημικά όπλα.
“Οι υπηρεσίες ανέφεραν με σαφήνεια ότι το καθεστώς του Άσαντ και μόνο αυτό μπορούσε να ευθύνεται για την επίθεση της 21ης Αυγούστου”, απάντησε η Διεύθυνση Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI) στον έλεγχο της οποίας υπάγονται πολλές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η DIA. Ο εκπρόσωπός της, Σον Τέρνερ, είπε ότι “δεν υπάρχει κάποια απόδειξη που να στηρίζει τους ισχυρισμούς του Χερς” και ότι η υπόθεση πως οι αρχές απέκρυψαν πληροφορίες “είναι απλώς λανθασμένη”.
ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.