Η συνάντηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμ με τον πρωθυπουργό της Κίνας, όπου συζήτησαν την εμβάθυνση της συνεργασίας και τη διοργάνωση διαφόρων κοινών δραστηριοτήτων, έχει προσελκύσει την προσοχή της Δύσης, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
Η εφημερίδα «New York Times» σημειώνει ότι η Αλβανία προσεγγίζει την Κίνα και αναζωπυρώνει μια παλιά φιλία.
«Δάσκαλοι, πολιτικοί και διπλωμάτες από την Κίνα και την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να γιορτάσουν την έναρξη του Ινστιτούτου ‘Κομφούκιος’, στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, αρχίζοντας ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση, η αποστολή της οποίας έχει ως στόχο την προώθηση της κινεζικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό.
Η εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Αλβανίας δεν έκανε ιδιαίτερο θόρυβο. Οι ομιλητές χρησιμοποίησαν στάνταρ φράσεις, επαινώντας τη δημιουργία του Ινστιτούτου, καθώς και μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις, ακόμη και ως μια ευκαιρία για να τεθούν κυβερνητικοί και εμπορικοί δεσμοί.
Το Ινστιτούτο Κομφούκιος, παράρτημα του Πεκίνου, είναι το πρώτο στη μικρή μεσογειακή χώρα και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το τελευταίο βήμα των από δεκαετιών προσπαθειών, όπου έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια για τη διάδοσή του, σε τουλάχιστον 117 χώρες και περιοχές, γράφει το άρθρο.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει τη φιλία της Αλβανίας με την Κίνα πριν από 60 χρόνια.
«Αλλά, όταν εξετασθεί υπό το φως της μεταπολεμικής ιστορίας, η δημιουργία ενός κέντρου κινεζικών πολιτιστικών ανταλλαγών σε μια χώρα που η ίδια θεωρεί ότι είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, αποκτά μια νέα σημασία».
Πριν από λιγότερο από μισό αιώνα, στη δεκαετία του 1960 και τις αρχές του 1970, η Κίνα και η Αλβανία ήταν στενοί σύμμαχοι σε μια εποχή που καμία χώρα δεν είχε πολλούς φίλους.
Τότε, είχαν ως βάση την κοινή ιδεολογία και πάνω από όλα την κοινή εχθρότητα προς τη Σοβιετική Ένωση και αυτή η ασυνήθιστη συμμαχία βάθυνε πολύ, ώστε να επικριθεί η Αλβανία. Ο ιστορικός Jonathan Spenche θα σημειώσει σχετικά «ήταν στα μάτια των παρατηρητών ως πληροφοριοδότης της Κίνας», αναφέρει το άρθρο, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.
Βαλκανικό Περισκόπιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.