Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ότι να 'ναι. Οι Τούρκοι διεκδικούν την Κριμαία στη «διαλυόμενη» Ουκρανία στηριζόμενοι στην Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή του 1774



Σχόλιο ΛΦ: Θα αφήσει η Ρωσία σε περίπτωση διάλυσης της Ουκρανίας, το μόνο λιμάνι στην Μάυρη Θάλασσα που ελέγχει για τους τούρκους; Απλά δεν γίνεται. Έχουν ξεφύγει τα πράγματα. Όλοι διεκδικούν από όλους και οι Έλληνες τίποτα.

«Το χάος που επικρατεί στην Ουκρανία, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της χερσονήσου της Κριμαίας, που βρίσκεται στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στην Ουκρανία», γράφει το δημοσίευμα του Dunay Bulteni  και συνεχίζει:


Η χερσόνησος, που είναι πατρίδα των Τατάρων της Κριμαίας, ήταν ένα καυτό αμφισβητούμενο ζήτημα μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των  τουρκο-ρωσικών πολέμων των 18ου  και του 19ουαιώνων.



Υπάρχουν, ήδη, ορισμένοι αναλυτές- συνεχίζει το δημοσίευμα- που λένε ότι στην περίπτωση διάλυσης της Ουκρανίας, η Κριμαία θα παραχωρούνταν στη Ρωσία. 


Ωστόσο, γιατί να συμβεί αυτό, αφού η Τουρκία έχει μια κάρτα στο μανίκι της, τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή του 1774, η οποία ορίζει ότι η Κριμαία, η οποία ήταν οθωμανική επικράτεια εκείνη την εποχή, αν θα γίνει ανεξάρτητη δεν πρέπει να επισυναφθεί σε μια άλλη χώρα.


Αντίθετα, ο Ρώσος δημοσιογράφος και μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτικού Δικαίου, Σεργκέι Απρέλεφ, δήλωσε ότι η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από την Ουκρανία το 1954, θα πρέπει να δοθεί πίσω στη Ρωσία, εάν η Ουκρανία διαιρεθεί.
Ο Απρέλεφ σημειώνει, επίσης, ότι εκτός από την κυβέρνηση του Κίεβου, το μόνο άλλο εμπόδιο για την ανάκτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία θα είναι η Τουρκία.


Το 1991 η Σοβιετικήπ Ένωση κατέρρευσε, ανοίγοντας το δρόμο για μια ανεξάρτητη Ουκρανία, η Τουρκία παρουσίασε τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή και ισχυρίστηκε ότι είχε το δικαίωμα να ζητήσει την Κριμαία να δοθεί πίσω σε αυτήν.


Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή, η Τουρκία ήταν ικανοποιημένη από μια απλή εκστρατεία για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ανθρώπων της, των Τούρκων αδελφών της, των Τατάρων της Κριμαίας, που αποτελούσαν εγγύηση στο πλαίσιο του νέου κράτους, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.


 Βαλκανικό Περισκόπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.