Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Σκόπια και Σερβία:Το διαζύγιο φαίνεται να ματαιώνεται. Κοινές πρεσβείες σε Βουλγαρία, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο




...και η Τουρκία από κοντά
Ιανουάριος 6, 2014.
Το διαζύγιο φαίνεται να ματαιώνεται, μετά από 22 χρόνια, της αποχώρησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων, με το Βελιγράδι, αφού είναι έτοιμα τα Σκόπια να υπογράψουν σύμβαση για την καθιέρωση κοινών διπλωματικών αποστολών.

 Αυτό έγινε σαφές, σημειώνει το βουλγαρικό Φόκους, από τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβάν Μάρκιτς και την επιβεβαίωση από τον πρωθυπουργό του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος έσπευσε να  διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για μια διατήρηση κοινής εξωτερικής πολιτικής, αλλά τη ...μείωση του κόστους στο εξωτερικό, ακολουθώντας το παράδειγμα του λεγόμενου «σκανδιναβικού μοντέλου».
Ο Γκρούεφσκι, ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργείων των Εξωτερικών και των δύο υπουργών  θα έχουν προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους και μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί.
Ο πρωθυπουργός της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας των Σκοπίων, δήλωσε  ότι αυτές οι συνομιλίες προχωρούν και ενδέχεται να έχουν αίσιο αποτέλεσμα με το Μαυροβούνιο, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Τουρκία.
Αυτή η επιλεκτικότητα προτιμήσεων, ξύπνησε φυσικά τις υποψίες των Αλβανών που εύλογα πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατόν να χάσουν τη γειτονική Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, καθώς το ένα τρίτο του πληθυσμού του κράτους των Σκοπίων είναι Αλβανοί και ότι οι γενικές πρεσβείες δεν μπορούν αν λύσουν μια σειρά προβλημάτων και ότι θα συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους,  στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Μαρσέλ Μπιλιάνι, πολιτικός αναλυτής, είπε ότι μια τέτοια επιλεκτική προσέγγιση δηλώνει ανισορροπία στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και επισημαίνει ότι οι γείτονες που προτείνονται  είναι απρόθυμοι να λύσουν τα δικά τους ζητήματα.
 Η δημοσιοποίηση για την ιδέα των κοινών πρεσβειών, έρχεται μόλις ένα μήνα μετά που στα Σκόπια εμφανίστηκε το άγαλμα του βασιλιά της Σερβίας, Στέφανου Ντούσαν, που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των Αλβανών.
Ωστόσο, επισημαίνει το δημοσίευμα, παραμένει ανοικτό το ερώτημα, γιατί καλούνται αυτά τα βαλκανικά κράτη  της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ακόμη και η Τουρκία, και απουσιάζει  η Βουλγαρία, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.
Αυτό το ερώτημα πρέπει να το απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, όπως επίσης:
Καθώς η νοσταλγία για τη Γιουγκοσλαβία υπερισχύει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Σκοπίων- υποστηρίζετε ακόμη,  μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, τα Σκόπια, που θα ενταχθούν σε μια ένωση κυρίαρχων κρατών της Γιουγκοσλαβίας;
Βαλκανικό Περισκόπιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.