"Πολεμούν για τον Αλλάχ και πληρώνονται με χιλιάδες ευρώ"
‘Πρόβλημα οι Αλβανοί και οι Βόσνιοι ισλαμιστές για τα Βαλκάνια’
Ιανουάριος 20, 2014.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η στρατολόγηση ισλαμιστών για τον πόλεμο στη Συρία γίνεται, κυρίως, στα πανεπιστήμια και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Παρόλα αυτά οι Ισλαμική Κοινότητα των Σκοπίων, διατείνεται ότι στους θρησκευτικούς χώρους δεν γίνονται προσλήψεις, αφού όλα τα 650 τζαμιά στο νοτιοσλαβικό κράτος, βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο, όπως γράφει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, Βέτσερ.
Το φαινόμενο των ξένων μαχητών είναι πρόβλημα για το σύνολο των Βαλκανίων. Εκτιμάται ότι περίπου εκατό μουσουλμάνοι από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στο σύνολο των περίπου 400 από τα Βαλκάνια έχουν πάει στη Συρία να πολεμήσουν, λέει ο Βλάντο Αζινόβιτς, καθηγητής Μελετών Ασφάλειας στο Σαράγεβο.
«Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πόσοι είναι. Πηγαίνουν στον πόλεμο για θρησκευτικούς, καθαρά, λόγους», λέει ο Αζινόβιτς.
«Ο αγώνας γίνεται για τον Αλλάχ, για την πίστη τους και αν πεθάνουν θα κερδίσουν τον τίτλο του μάρτυρα του Αλλάχ, ένας τίτλος τιμής για τους ισλαμιστές», λέει ο Όλιβερ Αντόνοφ, αλλά θα προσθέσει «αυτά τουλάχιστον λένε».
Και θα συνεχίσει:
«Τους υπόσχονται ότι θα πάρουν χιλιάδες ευρώ, θα έχουν πολυτελή ζωή και αν πεθάνουν τα χρήματά τους θα καταλήξουν στα χέρια των οικογενειών τους».
«Τα σπίτια τους εδώ είναι άθλια, ενώ εκεί τους προσφέρουν πλούσια σπίτια, πολυτελείς κατοικίες και καλή ζωή όταν θα τελειώσει ο πόλεμος», λέει ο Αζινόβιτς.
Θα σημειώσει ακόμη ότι τις συνέπειες αυτής της ανεξέλεγκτης ροής (των ισλαμιστών προς τη Συρία) θα την αισθανθεί το σύνολο της Ευρώπης μετά το τέλος του πολέμου, όταν όλοι αυτοί εμποτισμένοι στις ριζοσπαστικές ιδέες θα γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους.
Η Βοσνία έχει προνοήσει για το θέμα και εισήγαγε έναν νόμο που προβλέπει ποινές φυλάκισης για όλους τους υπηκόους της που μάχονται σε ξένες χώρες.
Μια τέτοια πρωτοβουλία ξεκίνησε σε εμάς (Σκόπια) ο βουλευτής Πάβλε Τραϊάνοφ και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, σημειώνει η ‘Βέτσερ’.
Βαλκανικό Περισκόπιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.