Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Γονείς καταγγέλλουν περίεργες επισκέψεις αστυνομικών σε σχολεία της Αττικής – Ρωτούν τους μαθητές τις ψηφίζουν οι γονείς τους – Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ


SXOLEIO

Αναστάτωση προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα η τακτική των επισκέψεων κλιμακίων αστυνομικών σε σχολικές μονάδες που εφαρμόζουν ορισμένα αστυνομικά τμήματα κατ’ εντολήν της ΓΑΔΑ.
Καταγγελίες υπάρχουν από σχολεία της Αγίας Παρασκευής, της Καλλιθέας, του κέντρου της Αθήνας και του Κερατσινίου. Ειδικά στην περίπτωση του Κερατσινίου, μαθητές κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα να δώσουν εξηγήσεις για την κατάληψη του σχολείου τους.

Συγκεκριμένα, με εντολή της ΓΑΔΑ, κλιμάκια αστυνομικών επισκέπτονται τα σχολεία, με το αιτιολογικό ότι καταγράφουν τα αιτήματα και τα προβλήματα που υπάρχουν. Μεταξύ των εντολών που έχουν λάβει οι αστυνομικοί είναι, «μεθόδευση προσωπικών επαφών και συναντήσεων με τους διευθυντές των σχολείων», σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”.
Ειδικότερα οι εντολές που έχουν λάβει είναι να προχωρήσουν σε:
1. «Πλήρη καταγραφή των σχολικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή (αρμοδιότητας Διευθύνσεων Αστυνομίας ΓΑΔΑ), υποβάλλοντας το υπόδειγμα της καταγραφής  σε μορφή excel στις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας»,
2. «Μεθόδευση προσωπικών επαφών και συναντήσεων με τους κ. Διευθυντές των ανωτέρω σχολείων,  με σκοπό την καταγραφή υφιστάμενων προβλημάτων και αναγκών κατά τη λειτουργία των σχολείων, καθώς και τη συλλογή τυχόν αιτημάτων που θα υποβληθούν από αυτούς και αφορούν το πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Αστυνομίας ειδικότερα»
3. «Σύνταξη εμπεριστατωμένων αναφορών για τα ανωτέρω και την υποβολή των απόψεων τους υπ’ αυτών προς τις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας».
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες καταγγελίες συλλόγων εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, αστυνομικοί έχουν ήδη επισκεφθεί σχολεία στην Αγία Παρασκευή, το Ψυχικό και την Καλλιθέα.
Κατά τις πληροφορίες, οι διευθυντές και οι διευθύντριες των σχολείων δεν είχαν ενημερωθεί για τους λόγους για τους οποίους οι αστυνομικοί ζήτησαν να τους συναντήσουν. Όπως καταγγέλθηκε, οι αστυνομικοί ζήτησαν και τα προσωπικά τηλέφωνα εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ., οι ίδιοι αναφέρουν ότι οι αιφνίδιες επισκέψεις αφορούν κυρίως στην καταγραφή της εγκληματικότητας στα σχολεία, τυχόν ζημιές και πάντως όχι στην παρακολούθηση ή το φακέλωμα καθηγητών και μαθητών.
Τι καταγγέλλουν γονείς και καθηγητές
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης “Περικλής” στην Αγία Παρασκευή κατήγγειλε ότι υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από εκπαιδευτικούς δημοτικών και νηπιαγωγείων για τηλεφωνικές οχλήσεις αστυνομικών, που ζητούν πληροφορίες για τα σχολεία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελία που δημοσιεύει η εφημερίδα, στο Κερατσίνι διευθύντρια Λυκείου έδωσε στην αστυνομία τα ονόματα 7 μαθητών που συμμετείχαν στην κατάληψη του σχολείου τον Οκτώβριο. Οι πέντε από τους επτά μαθητές κλήθηκαν ήδη να καταθέσουν στην ασφάλεια και κατά τις πληροφορίες η υπόθεση παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι ερωτήσεις που δέχθηκαν οι μαθητές ήταν του τύπου: «Τι ψηφίζουν οι γονείς σου; Τι δουλειές κάνουν; Πώς είναι τα οικονομικά σας; Ποιες είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις των καθηγητών σου; Ποιοι από τους καθηγητές σου ήταν υπέρ της απεργίας; Γιατί κάνατε την κατάληψη; Σας παρακίνησαν καθηγητές ή πολιτικό κόμμα;»
Ο σύλλογος εκπαιδευτικών και γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, με τη συμπαράσταση και από άλλους συλλόγους της περιοχής, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα, ωστόσο κατά τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής του ΑΤ ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία προχωρά με εισαγγελική εντολή.
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΛ.ΑΣ
“Το περιεχόμενο και ο σκοπός έκδοσης του εγγράφου συναρτάται απόλυτα με την αποστολή και τις ειδικότερες αρμοδιότητες της Αστυνομίας, όπως περιγράφονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει το εύρος λειτουργίας των Υπηρεσιών του Σώματος.
Στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο έγγραφο αφορά στον τομέα της προστασίας της νεολαίας από διάφορους κινδύνους όπως τα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα (όπως π.χ. οι επιθέσεις σε βάρος μαθητών για την βίαιη απόσπαση κινητών τηλεφώνων και χρημάτων), τα τροχαία ατυχήματα σε βάρος μαθητών, κ.τ.λ., που αποτελούν καθήκον και ευθύνη της Αστυνομίας.
Άλλωστε, η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των ανηλίκων προσδιορίζεται, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, στην πρόληψη και καταπολέμηση των εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος ανηλίκων, καθώς και στην αναζήτηση εξαφανισθέντων ανηλίκων.
Επιπλέον, προβλέπεται θεσμικά η συνεργασία των Αστυνομικών Αρχών, με όλους τους συναρμόδιους φορείς, για την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, που σχετίζεται με ανηλίκους.
Στο πλαίσιο αυτό, προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια ότι:
Το έγγραφο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη πρωτοβουλία της Αστυνομίας να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Η συνεργασία αυτή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το ευαίσθητο αυτό κοινωνικό θέμα της προστασίας των ανηλίκων και ιδιαίτερα των μαθητών των σχολείων.
Τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής αξιοποιούνται σε επίπεδο στρατηγικού – επιτελικού σχεδιασμού και υλοποίησης ανάλογων επιχειρησιακών δράσεων.
Τέλος, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται και στο συγκεκριμένο έγγραφο, η όλη διαδικασία αφορά αποκλειστικά και μόνο το “πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικότερα”.
Με βάση τα παραπάνω, οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ή ερμηνεία, δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα και την ουσία του συγκεκριμένου εγγράφου και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα
makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.