Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ο Νταβούτογλου στο Σαράγεβο ....και ο Βενιζέλος παρακολουθεί...



Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου,
εκμεταλλευόμενος το κενό της Ευρωπαϊκής Προεδρίας και των ευρωπαϊκών θεσμών στην κρίση της Βοσνίας, έφθασε προχθές στο Σαράγεβο, και είχε σειρά συναντήσεων με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, με τον ομόλογό του, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, με τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, Βαλεντίν Ίντσκο και τον επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας, Χουσεϊν Καβάζοβιτς αλλά και σειρά μουσουλμάνων πολιτικών της Κροατό- Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι ο πρώτος αξιωματούχος άλλης χώρας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Σαράγεβο μετά τις αναταραχές της περασμένης εβδομάδας στις μαζικές διαδηλώσεις για τις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πόλη Μόσταρ, χωρίς να ενημερώσει, την ηγεσία της Βοσνίας, σύμφωνα με εκπροσώπους της Μουσουλμανικής κοινότητας.
Ο κ. Μιλάνοβιτς είχε συνομιλίες μόνο με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα και επισκέφθηκε κτίρια θεσμών των Κροατών της Βοσνίας που υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια των επεισοδίων.
Ο κ. Νταβούτογλου επισκέπτεται το Σαράγεβο μία μέρα μετά τη δήλωση του εκπροσώπου των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς ότι όσο διαρκούσαν οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια στις πόλεις Τούζλα, Σαράγεβο, Μπίχατς και Μόσταρ την περασμένη Πέμπτη ήταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών (κληρονομιά από τον πατέρα του που στηρίχθηκε στην οικονομική και εξοπλιστική βοήθεια της Τουρκίας στη διάρκεια του εμφυλίου).
Ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς θεωρεί ότι η Τουρκία “πρέπει να διαφυλάξει την ενότητα” της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, αλλά, όπως τόνισε, με συνετό τρόπο να μην βοηθήσει μόνο μία πλευρά.
Αναφερόμενος στη βοήθεια της Τουρκίας στο Σαράγεβο, ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς είπε ότι “η τουρκική διπλωματία έχει ισχυρές διασυνδέσεις στο Ζάγκρεμπ και στο Βελιγράδι» και ότι ο Τούρκος πρέσβης στο Σαράγεβο είναι πολύ δραστήριος.
Νομίζω ότι γενικά οι μουσουλμάνοι, όχι μόνο οι Τούρκοι, αλλά και οι Άραβες θα έπρεπε να βοηθήσουν στην τόνωση της απασχόλησης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Αυτό θα μείωνε τις εντάσεις είπε ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς.
Η πρεσβεία της Τουρκίας στο Σαράγεβο εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο τουρκικός λαός προσεκτικά και με θλίψη παρακολουθούν τα γεγονότα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.
Οι πολίτες μπορούν να βρουν λύση στα προβλήματα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης που προκλήθηκαν εξαιτίας του συστήματος του Ντέιτον και εν μέρει λόγω λαθών των αρχών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στο Σαράγεβο.
Ερωτηματικά κι ευθύνες
Πλήθος τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τις τελευταίες ταραχές στην Κροατο- Μουσουλμανική ομοσπονδία και αφορούν την Ευρωπαϊκή πολιτική στη χώρα αυτή των Δυτικών Βαλκανίων.
Αρχικά, γιατί ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε βάθος οικονομικούς ελέγχους για τα δισεκατομμύρια που έχουν διατεθεί από 1976 στη χώρα αυτή, μέσω προγραμμάτων της ΕΕ. Οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα είναι, στην καλύτερη περίπτωση επιφανειακοί και δεν έφτασαν ποτέ στο «μεδούλι» της κάθε υπόθεσης, προκειμένου να διαφυλαχτεί –υποτίθεται- η μουσουλμανική ηγεσία πρωτίστως στην οποία κατευθύνθηκαν τα μεγαλύτερα (με διαφορά) ποσά από τις Βρυξέλλες.
Δεύτερον, είναι εμφανές πως η «αντί Ντέϊτον» πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βοσνία έχει αποτύχει. Όχι μόνον στην παρούσα φάση δεν είναι η Σερβική Δημοκρατίας της Βοσνίας εκείνη που βρίσκεται σε αναταραχή αλλά αντιθέτως το μόρφωμα που σχηματίστηκε υπό την πίεση της ΕΕ και των ΗΠΑ, δηλαδή η Κροατό- Μουσουλμανική Ομοσπονδίας καταρρέει. Γιατί ήδη η κροατική ηγεσία της Βοσνίας (έχοντας πλάτη την ευρωπαϊκή πλέον, Κροατία) προχωρά σε δήλωση της ανεξαρτησίας της και στη δημιουργία ιδιαίτερου Κροατικού μορφώματος. Η επίκληση λοιπόν στην παρούσα φάση του Ντέϊτον, σαν πηγή των προβλημάτων είναι προσχηματική και αποτελεί προσπάθεια «χτυπήματος» της Σερβικής Δημοκρατίας και των κροατικών βλέψεων για σχηματισμό δικής τους «πολιτικής οντότητας».
Τρίτον, στην περίπτωση των τελευταίων γεγονότων η Ευρωπαϊκή Προεδρία, δηλαδή η Ελλάδα και δη το ΥΠΕΞ και ο υπεξ Ευάγγελος Βενιζέλος, απέτυχαν οικτρά, όχι μόνο γιατί δεν έδρασαν «pro- active», δηλαδή με σκοπό να προλάβουν τις εξελίξεις ή να τις εμποδίσουν στο πρώτο στάδιο με την εκεί μετάβασή τους και με παρέμβασή τους στα όργανα της χώρας, αλλά σιώπησαν αιδημόνως προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η όλη διαδικασία σε βάρος των Σέρβων της Βοσνίας. Το γεγονός ότι θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα δεν αποτελεί καν είδηση καθώς ήδη η Τουρκία ανέλαβε ουσιαστικές πρωτοβουλίες με την παρέμβασή της, επιμένοντας ότι «έχει λόγο στα Βαλκάνια».
Η Αθήνα καλείται να προσδώσει χαρακτήρα «επείγοντος» στην πολιτική της στα Δυτικά Βαλκάνια, όσο κι αν αυτό δεν έχει πολιτικά «πομπώδη χαρακτήρα» στον οποίο αρέσκεται ο υπεξ, προκειμένου να αντιμετωπίσει στο επόμενο διάστημα κι άλλες παρόμοιες εκρήξεις που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στο γεωγραφικό περιβάλλον που η μοίρα μας τοποθέτησε παρά τις όποιες επιφυλάξεις γι αυτό του κ. Βενιζέλου…

e-dragoumanos.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.