Την επιλογή της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και του αμερικανικού πλοίου για την υδρόλυση των χημικών ουσιών του συριακού καθεστώτος και τους κινδύνους που εγκυμονεί φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με επερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας και Περιβάλλοντος
Οπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, από τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι πρόκειται να καταστραφούν 20 τόνοι αερίου μουστάρδας, 1.000 τόνοι προδρόμων ουσιών, μερικές εκ των οποίων είναι άκρως επικίνδυνες, και περίπου 700 τόνοι του νευροπαραλυτικού αερίου SARIN, μια σταγόνα του οποίου αρκεί για να προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου σε λιγότερο από πέντε λεπτά.
Η όλη επιχείρηση επρόκειτο να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες, καθώς το φορτηγό πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού MV Cape Ray, επί του οποίου θα πραγματοποιηθεί η υδρόλυση, δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί περισσότερο από 15 τόνους χημικών την ημέρα.
Επιστήμονες και φορείς προειδοποιούν για μία σειρά από επικίνδυνα ζητήματα:
η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, με συνέπεια ο ρυθμός ανανέωσης των υδάτων της να είναι πάρα πολύ αργός. Επιπλέον, είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη αφού σε αυτήν αποτίθενται απόβλητα από τις μεγάλες βιομηχανίες όλων των παράκτιων χωρών αλλά και από παράνομες δραστηριότητες. Κορυφαίο είναι το παράδειγμα από τις καταθέσεις μελών της μαφίας που έκαναν λόγο για παράνομη βύθιση 62 πλοίων με πυρηνικά και τοξικά απόβλητα κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.
δεν υπάρχει αναλυτική και αξιόπιστη πληροφόρηση (επαρκή στοιχεία για τις ποσότητες και τα χαρακτηριστικά των χημικών) εκ μέρους του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟPCW)
η οποιαδήποτε διαδικασία καταστροφής επικίνδυνων και τοξικών ενώσεων εγκυμονεί περιβαλλοντικούς κινδύνους καθώς: α) η ενδεχόμενη αστάθεια του πλοίου στο θαλάσσιο χώρο, κατά την εισαγωγή των χημικών όπλων και των πρόδρομων χημικών ενώσεων στους αντιδραστήρες, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ακούσια απόρριψη σε αυτόν, και β) το επεξεργασμένο υλικό περιέχει ουσίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τη διάβρωση στην έξοδο του αντιδραστήρα, διαρροές μονώσεων και έμφραξη αγωγών. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν πληρούν τα αναγκαία κριτήρια ούτε επαρκής επιστημονική πληροφόρηση για ασφαλή αντίστοιχη χρήση τους στο παρελθόν.
η ασφάλεια της μεθόδου εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, με τις σχετικές προδιαγραφές να επιτρέπουν ως μέγιστο ύψος κυμάτων τα 2,5 μέτρα. Σε περίπτωση αντίξοων θαλάσσιων συνθηκών, η ασφάλεια κατά τη διαδικασία καταστροφής και η αντιμετώπιση απρόβλεπτων περιστατικών παραμένουν ζητούμενα. Σημειωτέον δε ότι το πλοίο είναι μονού κύτους, γεγονός που συνιστά ένα ακόμη κίνδυνο.
με τη χρήση της υδρόλυσης θα παραχθούν επιπλέον υγρά απόβλητα, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για το θαλάσσιο περιβάλλον αν απορριφθούν εκούσια ή ακούσια σε αυτό σε περίπτωση ατυχήματος. Είναι δε δεδομένο ότι η απόρριψη τοξικών ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου απαγορεύεται ρητά από τις οδηγίες της MARPOL.
η καταστροφή των πρόδρομων ενώσεων που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση χημικών όπλων πρέπει να γίνει με διαδικασία που εγγυάται τη μη-παραγωγή τοξικών αποβλήτων.
Προβληματίζει και η παλαιότητα του πλοίου
Γάλλοι ειδικοί επιστήμονες έχουν «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» αναφορικά με την επιλογή του MV Cape Ray, καθώς πρόκειται για πλοίο 36 ετών, όταν είναι γνωστό ότι πλοία του ίδιου τύπου χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 30 χρόνια και έπειτα αποσύρονται.
Το συγκεκριμένο πλοίο έχει χρησιμοποιηθεί μόνο κατά διαστήματα από το 1994 έως σήμερα και μόνο για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και προμηθειών και τελεί σε κατάσταση υπολειτουργίας. Ο συγκεκριμένος τύπος πλοίου, δε, θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτος στις πυρκαγιές αλλά και στην εισροή νερού.
Πώς φτάσαμε στην επιλογή της Μεσογείου
Τον Σεπτέμβριο του 2013 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα το υπ΄ αριθμό 2118 ψήφισμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), με το οποίο προβλέπεται η απομάκρυνση και η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας μέχρι τα μέσα του έτους 2014. Δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 15/11/2013, η Αλβανία απορρίπτει αίτημα των ΗΠΑ για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στο έδαφός της, παρά το ότι διαθέτει ένα από τα τρία σημεία απόθεσης χημικών παγκοσμίως. Επιπροσθέτως, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Νορβηγία, που είχαν θεωρηθεί ως πιθανές εναλλακτικές, αρνήθηκαν να προβούν στην καταστροφή των όπλων στο έδαφός τους.
Ως εναλλακτική λύση ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της υδρόλυσης, δηλαδή της καταστροφής στη θάλασσα εν πλω, ή επί πλωτού μέσου. Πληροφορίες, δε, αναφέρουν θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας ως πιθανές για την εκτέλεση του έργου και τόπο απόρριψης των παραγώγων της διαδικασίας αυτής περιοχές πλησίον της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Ιταλίας, της Λιβύης και της Μάλτας.
Μόλις στις 18/2/2014, και για πρώτη φορά από τότε που είδε το φως της δημοσιότητας η υπόθεση της εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου απαντά σε επιστολή διαμαρτυρίας γεωλόγου της Κρήτης, μέσω του Έλληνα εκτελεστικού διευθυντή της Επιτροπής Υποθέσεων Ασφάλειας για τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής.
Στην απάντησή του, ο εκτελεστικός διευθυντής παραδέχεται -για πρώτη φορά εγγράφως και επισήμως- την εμπλοκή της Ε.Ε. στην απόφαση για εκτέλεση του έργου στη Μεσόγειο, άρα και γνώση του θέματος από τον Οκτώβριο του 2013! Επίσης αναφέρει ότι «η μέθοδος της υδρόλυσης για τις πρόδρομες χημικές ουσίες “προτεραιότητας 1” επιλέχθηκε με βάση τη μακρόχρονη εμπειρία επιτυχημένης εφαρμογής της στο πλαίσιο καταστροφής των χημικών όπλων των ΗΠΑ και άλλων κρατών». Ωστόσο, η μέθοδος, που, όπως αναφέρει, εφαρμόστηκε επιτυχώς στο παρελθόν από τις ΗΠΑ, δεν αφορά την υδρόλυση εν πλω, η οποία θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά.
Έθνος Βενιζέλος: δεν θέλουμε να περάσουν τα χημικά της Συρίας από τη Μεσόγειο αλλά…
More Sharing Services
Μη ικανοποιημένος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την διέλευση των πλοίων που θα επεξεργάζονται εν πλω τα χημικά της Συρίας από τη Μεσόγειο, εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ενημέρωση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για σχετικά ζητήματα.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «δυστυχώς η έξοδος του χημικού οπλοστασίου γίνεται προς την Μεσόγειο καθώς υπάρχει και η προσφορά της Ιταλίας να προσφέρει το λιμάνι της Καλαβρίας» και πρόσθεσε: «αγωνιζόμαστε επί εβδομάδες να κινητοποιήσουμε άλλες χώρες να επιλεγεί άλλος χώρος εκτός Μεσογείου. Το γεγονός όμως ότι έχει επιλεγεί το ιταλικό λιμάνι το καθιστά δύσκολο».
Γνωστοποίησε πάντως ότι θα διοργανωθεί τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία της αρχής των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των χημικών όπλων, στην οποία Έλληνες επιστήμονες θα ενημερωθούν για την διαδικασία «και θα λάβουν τις διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να απορριφθεί τίποτα στον θαλάσσιο χώρο».
Πηγή
Πολεμώντας το Χτές που είναι σε πανικό και δημιουργεί χάος για να ρίξει στάχτη…
Του Καθ. Δρ. Γ.Ζουγανέλη
Στην εκπομπή Αντιθέσεις της 15 Φεβρουαρίου 2014 του Γ.Σαχίνη με θέμα “Χημικά Συρίας – Σεισμικές μετρήσεις και ΑΟΖ”, είχα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία μιλώντας με τρείς βουλευτές απο διαφορετικά κόμματα, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και ακούγοντας δύο συναδέλφους καθηγητές απο Ελληνικά ΑΕΙ. Εκεί ήταν και ένας εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ.
Έχοντας δώσει για τεχνικούς λόγους τη παρουσίαση μου στην σύνταξη της εκπομπής σε μορφή αρχείου pdf ήξερα τί θα αντιμετωπίσω. Θα αντιμετώπιζα το Χτές που πεθαίνει, αυτό που ακόμη ψάχνει να βρεί συμμαχίες ή να εξευτελίσει με κάθε τρόπο αυτό που έρχεται. Ήξερα όμως, ότι στο τέλος θα “επικρατούσα” γιατί είχα μια βόμβα έτοιμη να σκάσει, έχοντας να δείξω για πρώτη φορά αναλύσεις σεισμικών μετρήσεων που έχουν γίνει στην Ελλάδα απο γεννήσεως Ελληνκού κράτους. Το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να αντέξω, γιατί σκοπός ήταν να εξαναγκασθώ να αποχωρήσω απο την εκπομπή. Ένας άλλος λόγος ήταν, ότι ήθελα να σας δείξω πως η ουσία είναι αυτό που παραμένει. Ήθελα να σας δείξω πως μέσα απο το σκοτάδι μπορεί να βγεί φώς. Ήθελα να το ζήσετε. Δεν νίκησα για μένα, νίκησα για σας.
Εγώ δεν χρειάζομαι κάτι απο την Ελλάδα. Ζώ σε μια χώρα που υπάρχει σεβασμός στη γνώση, στην αξιοπρέπεια και που υπάρχει εμπιστοσύνη, αξίες που σας έκαναν να ξεχάσετε στην Ελλάδα. Εδώ οι καθηγητές ΑΕΙ όπως εγώ, δεν είναι υπάλληλοι κομμάτων, εγκάθετοι οργανώσεων, φερέφωνα κέντρων αποφάσεων, Ερμήδες της κυβέρνησης ή πράκτορες ξένων υπηρεσιών, είναι άνθρωποι που τους σέβονται όλοι γιατί αξιοκρατικά κέρδισαν τους τίτλους τους.
Ο κ.Σαχίνης με παρεκάλεσε να δώσω τον τόνο αυτής της εκπομπής και για το λόγο αυτό με παρεκάλαγε θερμά επι εβδομάδες για να συμμετάσχω αλλά και για να μιλήσω πρώτος. Το Τiming όμως έχει σημασία για μένα όπως και ο Λόγος…
Η γνώμη μου είναι ότι το φαινόμενο της αδιαφορίας της κυβέρνησης στο θέμα των χημικών δεν είναι κάτι που βλέπει ο Ελληνικός λαός για πρώτη φορά αλλά έχει να κάνει με τη κακή λειτουργία του πολιτεύματος, της δικαιοσύνης, της δημοσιογραφίας, της παιδείας που δίδεται, της διαπλοκής, της παραπληροφόρησης, του συνδικαλισμού, της οργανωμένης προπαγάνδας, της διαχείρισης υδρογονανθράκων και ορυκτών και πολλών άλλων. Για το λόγο αυτό ξεκίνησα όπως θα δείτε στη συνέχεια στο video, απο το σημείο αυτό.
Κατά τη γνώμη μου ήταν αυτό που έπρεπε να μπεί πρώτο στο τραπέζι της συζήτησης και να συμπεριλάβει σαν συνιστώσα το θέμα Χημικά. Δυστυχώς εκτός απο εμένα και το ΧΤΕΣ ήταν εκεί και δεν ήθελε ή δεν είχε απαντήσεις. Με φωνές, ειρωνείες και θωπείες έπρεπε να υπάρξει. Στο τέλος του video κατάλαβαν. Είχαν μεγάλη ευκαιρία να μιλήσουν αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα και το κύρος για να έχουν άποψη.
Πρίν δείτε το video, θα σας παρακαλέσω θερμά να δείτε το άρθρο αυτό για τα Χημικά, το οποίο ήταν και κάτι που ενεργοποίησε περισσότερο το ενδιαφέρον όλων γύρω απο το θέμα.
Σημεία κλειδιά του άρθρου αυτού ήταν:
1. Η χημική αντίδραση της υδρόλυσης με την οποία παράγεται το sarin. Αυτή δίνει δύο προιόντα, το IMPA (γνωστό ως Isopropyl MethylPhosphonic Acid, ένα ισχυρό οξύ, που διαλύεται στο νερό αλλά που είναι λιγότερο τοξικό απο το sarin) και το ΗF (υδροφθόριο, που επίσης διαλύεται στο νερό και που είναι επίσης λιγότερο τοξικό απο το sarin).
Εκτός όμως απο τo sarin υπάρχουν εκατοντάδες χημικά όπλα των οποίων η χημική σύσταση δεν είναι γνωστή. Στο πλοίο δεν γνωρίζει κανείς τί υπάρχει σε είδος, ποσότητα και τοξικότητα.
2. Η κίνηση του ύδατος στη Μεσόγειο μέσω ρευμάτων. Αυτό είναι κάτι αντίστοιχο με τη κίνηση των επιγείων υδάτων απο τα βουνά προς της θάλασσα μέσω ποταμών. Αυτά τα ρεύματα κατά μέσο όρο έχουν συγκεκριμένη διεύθυνση και φορά. Αυτό οφείλεται στη κίνηση των ανέμων απο την Αφρική και την Ευρώπη πρός τη Μεσόγειο και η γενική τους συμπεριφορά της κίνησης δεν αλλάζει όταν παρατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα π.χ. έξι μηνών.
Με την έννοια αυτή, όπως όταν πέσει κάτι μέσα σε ένα ποτάμι ακολουθεί τη ροή του ποταμού, έτσι και όταν πέσει κάτι στη θάλασσα μέσα σε ένα απο αυτά τα ρεύματα, όλοι ξέρουν που θα πάει. Για τη περίπτωση της Μεσογείου η πορεία των ρευμάτων αυτών περιγράφεται απο το χάρτη που ακολουθεί.
Αυτός ο χάρτης είναι απο την ιστοσελίδα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας της Γαλλίας, μιας χώρας με τεχνολογική παράδοση (βλέπετε στην ιστοσελίδα εδώ και εδώ) και είναι μέρος Review δημοσίευσης σε σημαντικό περιοδικό που έγινε το 2005 και αφορά τη κίνηση των ρευμάτων μέχρι το βάθος των 200 μέτρων (επιφανειακά ρεύματα) (Millot Claude and Isabelle Taupier-Letage, 2005. Circulation in the Mediterranean Sea, The Handbook of Environmental Chemistry, Volume K, May 2005, Pages 29 - 66 DOI: 10.1007/b107143). Βλέπετε σχετικά εδώ καιεδώ.
Ο χάρτης αυτός δείχνει, ότι τελικά τα ρεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο κάνουν ένα κύκλο που περιγράφεται από το δεξί μπλέ βέλος, που ξεκινάει απο τη Λιβύη και φτάνει μέσω Ισραήλ στα Βόρεια της Κρήτης. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι κάθε διαλυτή στο νερό ουσία θα ακολουθήσει τον ίδιο κύκλο κίνησης. Αν μια ουσία είναι πιο βαρειά ή δεν είναι διαλυτή πχ. μια πετρελαιοκηλίδα μπορεί να χρειασθεί πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσει στη Κρήτη αλλά και αυτή κάπως, κάποτε θα φτάσει. Τα ψάρια ταξιδεύουν…
Ακολουθεί και άλλη μια επιστημονική ανακοίνωση που επιβεβαιώνει την ίδια συμπεριφορά. Aυτά που λέω είναι γνωστά απο αιώνες και αναμενόμενα. Τί δεν καταλαβαίνετε πάλι; Ότι στην Ελλάδα κοιμούνται;
Ενδιαφέρον είναι να μάθετε και τον λόγο για τον οποίο οι τυφώνες στα νότια της Ιαπωνίας είναι αριστερόστροφοι και εκ των έξω πρός τα μέσα. Αυτό, τα παιδιά στην Ιαπωνία το μαθαίνουν στη 4η δημοκτικού.
Προφανώς, εξομοίωση των παραγώγων της υδρόλυσης του sarin (τα οποία είναι διαλυτά στο νερό) με μια πετρελαιοκηλίδα (που δεν είναι διαλυτή στο νερό) όπως έκανε το ΕΛΚΕΘΕ θα έδινε λάθος αποτελέσματα στη ταχύτητα, την απόληξη και το χρόνο διάχυσης της μόλυνσης. Τί δεν καταλάβατε;
Ακόμη όμως και στη λανθασμένη εξομοίωση που έκανε το ΕΛΚΕΘΕ, η μετακίνηση της πετρελαιοκηλίδας οδεύει προς τα νότια και ανατολικά μέσα σε δύο εβδομάδες…
3. Η δυνατότητα της απορρόφησης των παραγώγων της υδρόλυσης sarin και συγκεκριμένα IMPA απο ψάρια. Aυτό δεν είναι κάτι νέο στη βιβλιογραφία, Να μια απόδειξη, μια δημοσίευση (abstract) του 2005, που αφορά τη μελέτη τοξικότητας IMPA σε κάποια ψάρια (βλέπετε το πλήρες άρθρο εδώ). Αυτή έγινε για να γίνει γνωστό τί θα συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος απο υδρόλυση sarin. Ψάρια δοκιμάστηκαν σε διάφορες συνθήκες παρουσία ΙMPA και μετρήθηκε η τοξικότητα του ανα είδος. Στην Ελλάδα άραγε έχει γίνει ανάλογη μελέτη;
To ΙΜPA δεν είναι μέν τόσο τοξικό, δηλαδή δεν “σκοτώνει” γρήγορα όπως το sarin, κάτι που ήδη έχω αναφέρει αλλά έχει χρόνο ημιζωής πολλών χλιάδων ετών πρίν αποδομηθεί. Δηλαδή, στη μια μορφή ή την άλλη το ΙΜPΑ θα υπάρχει για πάντα στη Μεσόγειο και κάποια στιγμή θα μεταφερθεί στη τροφική αλυσίδα. Διάλυση του στο νερό δεν σημαίνει πλήρη αποδόμηση. Μπορεί να μη πεθαίνει κανείς απο ΙMPA αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τί επιδράσεις θα έχει η χρόνια παρουσία του σε άλλες βιολογικές λειτουργίες όπως σε ένα αλίευμα ή εν τέλει στον άνθρωπο.
Το sarin αντίθετα αποδομείται σε ώρες έως μήνες (έχει χρόνο ημιζωής αυτής της τάξης). Αυτό σημαίνει ότι το sarin συντίθεται λίγο πρίν φορτωθεί στους πυραύλους πρός εκτόξευση ή εν κινήσει ή άλλως...
Το πλοίο μεταφοράς και εξουδετέρωσης του sarin θα μπορούσε να πετάξει όλα τα προιόντα αποδόμησης του sarin στη θάλασσα σε περίοδο κάποιων μηνών χωρίς να κάνει υδρόλυση.
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το όλο εγχείρημα που γίνεται στη Μεσόγειο χωρίς την Ελλάδα. Σαν επιστήμονες έχουμε κάθε δικαίωμα να βάζουμε στο τραπέζι όλες τις δυνατές πιθανότητες και να κάνουμε risk analysis για αυτό που συμβαίνει στη Μεσόγειο, αντί να ισχυριζόμαστε ότι όλα βαίνουν καλώς. Είναι υποχρέωση και καθήκον όλων όσων μπορούν να έχουν άποψη.
Ένα άλλο σημείο που έχει ενδιαφέρον και θεωρήθηκε ως δεδομένο είναι η εξουδετέρωση του sarin με καύση. Και αυτή έχει τον κίνδυνό της. Ίσως για το λόγο αυτό να γίνεται η εξουδετέρωση στο ΧΥΤΑ της Μεσογείου αντί σε ανεπτυγμένη χώρα.
Δυστυχώς λόγω της ύπαρξης του ΧΤΕΣ στην εκπομπή και της ανάγκης να φανούν ότι κάποιοι είναι χρήσιμοι ακόμη στη κοινωνία, δεν μπόρεσα να θίξω σοβαρά θέματα. Το ΧΤΕΣ επέμενε ότι όλα βαίνουν καλώς εμποδίζοντας να βγούν συμπεράσματα.
Για χρόνο ημιζωής έχετε ξανακούσει απο κάπου μέχρι τώρα;
Το αυτονόητο δεν θέλει απόδειξη αλλά το αυτονόητο είναι σε άλλο επίπεδο για τον καθένα. Η ισότητα δεν αφορά τη γνώση.
Καμμία μελέτη δεν υπάρχει για τίποτα…
Σε περίπτωση “ατυχήματος”, αν παράγωγα της υδρόλυσης του sarin πέσουν μέσα στη θάλλασα αυτά μπορούν να ανιχνευθούν σε ψάρια και φυσικά σε όποιον τα φάει, αφού τα ψάρια είναι μέλος της τροφικής αλυσίδας. H τεχνική που χρησιμοποιείται για να γίνει ανίχνευση είναι μια μορφή χρωματογραφίας. Ενα τέτοιο συμβάν, σε μια επιχείρηση υψηλού ρίσκου, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην Ελληνική αλιεία και θα δημιουργήσει στο κλάδο τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.
Να μη ξεχάσουμε και το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργήσει ένα “ατύχημα” στο Τουρισμό. Δεν υπάρχει καμμία οικονομοτεχνική μελέτη όπως και περιβαντολλογική μελέτη απο τη κυβέρνηση. Αυτό αναμένεται. Απλά το επισημαίνω… Ειδικές συνθέσεις επιτροπών για συγκάλυψη θα υπάρχουν όμως…
Πέραν των άλλων και του γνωστού εφησυχασμού που εκπέμπεται με διάφορους τρόπους και που δεν εντυπωσιάζει κανένα, το γεγονός ότι σε τελική ανάλυση κανείς δεν γνωρίζει ή δεν μπορεί να εκτιμήσει χωρίς να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το επικίνδυνο του πράγματος, θέτει τη κυβέρνηση εκτός νομιμότητας, διότι βάσει του συντάγματος πρέπει να προφυλάσσει τους πολίτες και να τους πείθει για αυτό. Το καλύτερο σας το φυλάω για άλλη φορά…
Σημείωση
Στην εκπομπή δεν υπήρξε επιστημονική αντιπαράθεση, μάθημα έκανα… και μάθημακάνω και τώρα στους ευήκοους…
Παρακαλώ δέστε το video. Είναι για γερά νεύρα. CreteTV: ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 15/2 - Ελληνικός πλούτος - Συμφέροντα και διαπλοκή
Το χρεοκοπημένο ΧΤΕΣ παίζει τα ρέστα του… Νικητής η Γνώση και η Αξιοπρέπεια.
Σχετικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων
Στη διάρκεια της εκπομπής παρουσίασα, πώς κανείς διακρίνει τα κοιτάσματα υδρογοναθράκων μέσα σε σεισμικές μετρήσεις. ¨Ηταν ένα μάθημα, κάτι που συχνά καθηγητές ΑΕΙ κάνουν σε βουλευτές, πολιτικούς και πολίτες απο τηλεόρασης στην Ιαπωνία με πολύ κατανόηση και υπομονή…
Μετά απο αυτό, έδειξα θέσεις κοιτασμάτων μέσα σε αυτές. Ο κ.Σαχίνης ήταν πολύ καλός μαθητής. Τα αναγνώριζε και μόνος του! Οι άλλοι τίποτα…
Οι υπόλοιποι μάλλον δεν κατάλαβαν κάτι γιατί δεν με ρώτησαν τίποτα. Η κουμπάρα μου πάντως στην Ελλάδα που είναι και κάποιας ηλικίας τα κατάλαβε όλα.
Είναι ντροπή η Ελλάδα να εκπροσωπείται στη Βουλή από ένα πολιτικό σύστημα που κωφεύει στο καλύτερο για να μη χάσει τη καρέκλα του, την οποία βάζει σε υψηλότερη θέση απο το καλό των πολιτών που το ψηφίζει.
Δεν έχει την ευκαιρία κανένας να με συναντά τόσο εύκολα… Αυτοί την είχαν.
Επι της ουσίας τωρα…
Στην εκπομπή, ανέλυσα και παρουσίασα θέσεις κοιτασμάτων, όπως και τις θέσεις και το βάθος μέχρι το οποίο πρέπει να φτάσουν τα τρυπάνια των γεωτρήσεων σε αυτές…
Αυτό αφορά:
1. σεισμικές μετρήσεις της PGS που είχε αναρτήσει η εταιρεία απο τον Ιανουάριο στο διαδίκτυο, για μια κάθετη διατομή στην Πελοπόννησο και μια άλλη στο Ιόνιο. Στη φωτογραφία φαίνονται οι μετρήσεις της PGS πρίν το Δεκέμβρη του 2013. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει και αλλού. Δυστυχώς, οι περισσότερες απο αυτές, στις περιοχές που υπάρχει μικρή πυκνότητα, δεν είναι κατά τύχη σημαντικές αφού δεν έγιναν με σκοπό να εντοπισθούν κοιτάσματα αλλά περισσότερο γεωλογικές δομές του βυθού.
Η Ελληνική κυβέρνηση μόνο για το Ιόνιο φαίνεται ότι έχει ενδιαφέρον, μια περιοχή που σίγουρα δεν έχει τους περισσότερους υδρογονάθρακες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιζητεί την πιθανή αποτυχία και τη καθυστέρηση στην έρευνα ώστε να μη υπάρξει εξόρυξη και σωστή εκμετάλλευση, ώστε το χρέος να αυξάνεται και να γίνονται τα γνωστά.
2. σεισμικές μετρήσεις που έγιναν μέχρι το 1980, τις οποίες πήρα απο βιβλίο έκδοσης του 2005!
Κάποιοι πρωθυπουργοί έλεγαν ότι δεν υπήρχαν πετρέλαια. Εγώ σας απέδειξα ότι και υπήρχαν και ότι ήταν απο τότε γνωστό που πρέπει κανείς να τρυπήσει. Οι τρύπες είναι ακόμη εκεί.
Υπενθυμίζω ότι έχω ζητήσει απο το ΥΠΕΚΑ όλα τα δεδομένα της PGS για να τα αναλύσω. Δεν μου έχει απαντήσει ακόμη κανείς. ΄Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα. Αυτή είναι και η ανταπόδωση της ευγνωμοσύνης του Πρωθυπουργού. Δέστε το video και θα καταλάβετε γιατί το λέω.
Οι σεισμικές μετρήσεις του 1980 αφορούν διατομές που βλέπετε στο χάρτη που ακολουθεί. Μεταξύ αυτών είναι περιοχές νότια της Ιεράπετρας, δυτικά της Πελοποννήσου, στο Ιόνιο πρός τη μεριά της Λιβύης και της Μάλτας, στο σημείο που θέλουν να υδρολύσουν τα χημικά, θέτοντας βάση για να χαρακτηρισθεί μελλοντικά η εν λόγω περιοχή “Διεθνή Ύδατα”, με συνέπεια καμμία εταιρεία να μη πληρώνει για την εξόρυξη κανένα ποσό στην Ελλάδα και όλα αυτά με την ανοχή της Ελληνικής κυβέρνησης.
Oi ακριβείς θέσεις των κοιτασμάτων που παρουσίασα είναι σε περιοχές που αναμένονταν απο τις μετρήσεις MAD σε χάρτες που παρουσίασα σε προηγούμενη συνέντευξη που μου είχε πάρει ο κ.Σαχίνης (ο σχετικός χάρτης είναι στη διαφάνεια 11). Το σχετικό άρθρο είναι εδώ.
Είναι τραγικό, να διαπιστώνει κανείς ότι τελικά οι “δάσκαλοι”, αυτοί που μαθαίνουν τον κόσμο είναι λίγοι και είναι ντροπή να αντιμετωπίζονται με τόσο άσχημο τρόπο κατά τη διάρκεια της εκπομπής απο το ΧΤΕΣ. Υπάρχει και όριο.
Δεν με πληρώνει κανείς κύριοι για να σας μιλάω. Αλλά κάποιες παρουσίες εκεί, που θα σας αφήσω να τις ανακαλύψετε μόνοι σας δεν ήθελαν να μάθετε.
Η διαφορά στην εκτίμηση ενός κοιτάσματος να πηγαίνει σε μίζες; Για το λόγο αυτό δεν μου δίνει το ΥΠΕΚΑ να αναλύσω τα δεδομένα της PGS; Δεν θέλει να υπάρχουν μάρτυρες;
Eχετε διερωτηθεί ποτέ, πόσα άτομα στο ΥΠΕΚΑ κάνουν αναλύσεις στις σεισμικές μετρήσεις της PGS ώστε αυτές να ολοκληρωθούν γρήγορα; Μάλλον κανένας… Για το λόγο αυτό μάλλον θα γίνει εξόρυξη Ελληνικών υδρογονανθράκων σε 15-30 χρόνια, όπως ειπώθηκε στο Μέγαρο. Η κυβέρνηση μάλλον θέλει να πάρουν οι δανειστές τα κοιτάσματα για ένα κομμάτι ψωμί μέσω τιτλοποιήσεων στο χρηματιστήριο ή για ένα 20% μόνο… Εδώ θα είμαι… Σχετικά με τα κοιτάσματα ορυκτών
Μίλησα για λίγο επίσης για το θέμα των ορυκτών θέλοντας να θίξω ότι το ΥΠΕΚΑ, το Υπ.Υγείας και άλλα συναρμόδεια υπουργεία και φορείς τα αντιμετωπίζουν με λάθος τρόπο θέτοντας σε πολλές περιπτώσεις σε κίνδυνο την υγεία ανθρώπων και ζώων. Μεταξύ αυτών ανέφερα το ζεόλιθο, το μπετονίτη και τον ατταπουλγίτη.
Ούτε για αυτό δεν με ρώτησε κανείς…
Για τα θέματα αυτά ήδη έχω μιλήσει σε προηγούμενα άρθρα. Σημειώστε, ότι ινώδη ορυκτά δεν πρέπει να εισέρχονται άμεσα ή έμμεσα στη τροφική αλυσίδα. Η κυβέρνηση το παραβλέπει.
Στην Ελλάδα, όταν κάτι “παραβλέπεται” ή “συσκοτίζεται” τότε υπάρχει κέρδος και διαπλοκή. Σχετικά με το 7% των χημικών της Συρίας που δήθεν απέμειναν προς καταστροφή…
Ο βουλευτής Αυγενάκης της ΝΔ - παρουσία άλλων βουλευτών και φορέων - ανέφερε κάποια στιγμή ότι απο τα χημικά της Συρίας καταστράφηκε ήδη στη Συρία το 93%.
Δεν το πιστεύω ούτε για πλάκα. Δηλαδή. κόλλησαν στο 7%…Όχι άλλο κάρβουνο και όχι μπροστά μου… Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει.ΥΓ. Σχετικά με το θέμα της ανάλυσης των κοιτασμάτων απο σεισμικές μετρήσεις θα υπάρξει ξεχωριστό άρθρο με περισσότερα στοιχεία.
Πηγή
infognomonpolitics.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.