Σχόλια ΛΦ: Σιγά μην τηρηθούν οι συμφωνίες. Να 'χαμε να λέγαμε όπως πάντα..
Το θέμα των τοπωνυμιών, το οποίο έχει γίνει εμπόδιο στην κυκλοφορία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών παραμένει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Η επίλυση αυτού του αδιέξοδου, μοιάζει να τελειώνει με την καταφυγή στις διεθνείς συμβάσεις.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Αλβανός Ντιτμίρ Μπουσάτι και ο Έλληνας Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στα Τίρανα, εξέφρασαν την προθυμία για την επίλυση του προβλήματος των τοπωνυμιών βάσει των διεθνών συμβάσεων.
Η εφαρμογή των συμβάσεων αυτών ενδέχεται να φέρει την απάλειψη των αλβανικών ονομασιών χωριών στην περιοχή των συνόρων και η Ελλάδα θα δεχθεί μόνο τα ονόματα όπως περιλαμβάνονται στα περισσότερα χωριά, τα οποία τα ονόματά τους έχουν αλλάξει πριν από περισσότερο από μισό αιώνα.
Τη θέληση της κυβέρνησης των Τιράνων, εξέφρασε ο Αλβανός Υπουργός εξωτερικών, για το ζήτημα, το οποίο αν δεν καθορίζεται ως πολιτικό- αυτό σημαίνει «παραίτηση από τη τσαμουριά», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.
«Έχουμε βρει κοινό έδαφος καταρχήν, και θα εξετάσουμε το ζήτημα του θέματος των τοπωνυμιών που είναι καθαρά ένα τεχνικό ζήτημα και θα αντιμετωπιστεί βάσει των διεθνών προτύπων, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, της αρχές της καλής γειτονίας και φυσικά την εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι θα καρπωθούν οφέλη από αυτήν τη συμφωνία, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».
Από την άλλη πλευρά, ο Βενιζέλος – συνεχίσει το δημοσίευμα της εφημερίδας Shqip, τόνισε ότι δεν πρέπει να λησμονείται αυτό το ευαίσθητο θέμα:
«Θα ενεργοποιήσουμε κοινές επιτροπές σε διάφορους τομείς, που είναι χρήσιμοι για την πολιτική και την οικονομική πορεία που θα δώσει λύσεις σε προβλήματα μετακίνησης ορισμένων πολιτών. Παρατήρησα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τις δηλώσεις του Μπουσάτι για το ζήτημα των τοπωνυμιών, που αυτό το ίδιο, δεν έχει καμία πολιτική διάσταση και χωρίς προκατάληψη αφορά την εδαφική ακεραιότητα και τις διμερείς σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο νούμερο δύο της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει το δημοσίευμα.
Βαλκανικό Περισκόπιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.