Το ΜΑΚΕΛΕΙΟ 4 ανοίγει απόψε τον φάκελο της σύγχρονης Γερμανικής Κατοχής στα Νότια Προάστια, και συγκεκριμένα στο δήμο Αλίμου.
Φέρνουμε στο φως την υπόθεση του αμαρτωλού «Κτήματος Γερουλάνου», στο οποίο αυθαίρετα, η
Γερμανικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία ‘’ΜΑΚΡΟ’’, απαγορεύει την είσοδο σε Έλληνες πολίτες, στον αρχαιολογικό τόπο του Ευωνύμου και στον ιστορικό βυζαντινό ναό «Εισοδίων Θεοτόκου» που μέχρι και πέρυσι λειτουργούσε ως τόπος δημόσιας λατρείας για προσευχή.
makeleio
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δικαστικός αγώνας για πρόσβαση σε αρχαιολογικό χώρο και βυζαντινή εκκλησία στον Άλιμο.
Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 εκδικάστηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα κατοίκων του Αλίμου κατά της γερμανικής εταιρίας MAKΡO, ιδιοκτήτη του κτήματος Γερουλάνου, στο οποίο βρίσκεται το κέντρο του αρχαίου αθηναϊκού δήμου Ευωνύμου.
Το κτήμα αυτό επρόκειτο από το 1987 να ανακηρυχθεί επίσημα αρχαιολογικός χώρος και να είναι ελεύθερα επισκέψιμο από τους πολίτες, ως αρχαιολογικό πάρκο με χώρους αναψυχής και περιπάτου. Μέσα στο κτήμα έχουν ανασκαφεί κατά καιρούς αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαιότητα μέχρι την τουρκοκρατία, υπάρχει ακέραια σωζώμενο βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου 10ου-13ου αιώνα, καθώς και το ένα από τα δυο εναπομείναντα ρέματα της Αθήνας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Δυστυχώς, το κτήμα αποχαρακτηρίστηκε το 1992, για να το αγοράσει η ΜΑΚΡΟ!, η οποία πρόσφατα, το Μάρτιο του 2013, αποφάσισε να καταργήσει το καθεστώς δημόσιας λατρείας της βυζαντινής εκκλησίας και να εμποδίσει την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο του κτήματος, όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και στα σχολεία της περιοχής, ακόμη και σε καθηγητές Αρχαιολογίας!
Οι κάτοικοι αντέδρασαν, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και ζήτησαν από το δικαστήριο να υποχρεώσει την εταιρεία ΜΑΚΡΟ να επιτρέπει την είσοδο του κοινού στο κτήμα, εκτός του διημέρου 20 και 21 Νοεμβρίου που πανηγυρίζει ο ναός, δύο φορές το μήνα.
Στο δικαστήριο παραβρέθηκαν οι Ιερείς του ναού Ζωοδόχου Πηγής Τραχώνων Αλίμου, του οποίου είναι παρεκκλήσι ο ναός των Εισοδίων, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Θ. Ορφανός, ο Πρόεδρος της ΔΕΠ κος Δ. Δόγκας, μέλη της Ένωσης Γονέων Αλίμου, εκπρόσωποι Δημοτικών παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου για την υποστήριξη του αυτονόητου δικαιώματος να υπάρχει πρόσβαση σε χώρο με πολιτιστική, περιβαλλοντική και θρησκευτική αξία.
Εκ μέρους των κατοίκων κατέθεσαν ως μάρτυρες ο ιερέας π. Κων/νος και ο Πρόεδρος της ΔΕΠ κ. Δ. Δόγκας και εκ μέρους της ΜΑΚΡΟ ο υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας.
Οι μάρτυρες των κατοίκων αναφέρθηκαν με αποδείξεις ότι μέχρι το 2010 ο ναός λειτουργούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε όλη τη διάρκεια του έτους, γίνονταν γάμοι και βαπτίσεις, καθώς επίσης τόσο τον ναό όσο και το ρέμα μαζί με το χαρακτηρισμένο δάσος επισκέπτονταν συχνά πυκνά μαθητές και εκπαιδευτικοί για περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς λόγους στα πλαίσια των προγραμμάτων που υλοποιούσαν. Ο κ. Δόγκας χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το ρέμα και ο ναός αποτελούν την πολιτιστική ταυτότητα του Αλίμου.
Οι κάτοικοι του Αλίμου πιστεύουν ακράδαντα στην δικαιοσύνη. Ευελπιστούμε ότι το δικαστήριο θα υποχρεώσει την εταιρεία ΜΑΚΡΟ να επιτρέψει και πάλι
την είσοδο στους πολίτες να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα να γνωρίσει και να μελετήσει τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς της περιοχής τους.
Τέλος οι κάτοικοι ευχαριστούν δημόσια τον δικηγόρο κ. Αριστείδη Θωμόπουλο για την εξαίρετη προετοιμασία και υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.
Γραφείο Τύπου Επιτροπής κατοίκων Αλίμου e-mail: euonimos@yahoo.gr https://www.facebook.com/groups/31513726607/
triklopodia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.