Ενώ στην Αλβανία μιλούν για αλβανικά εδάφη μέχρι την Πρέβεζα, η Ελλάδα, εδώ και χρόνια έχει εγκαταλείψει την Βόρειο Ήπειρο στην τύχη της. Παρακολουθείστε ένα παλιό αλλά επίκαιρο ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό στα χωριά της Βορείου Ηπείρου το οποίο καταγράφει την ερήμωση και τον αφελληνισμό. Η αλβανική πλευρά συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να μην αναγνωρίζει ως μειονοτικές περιοχές την Χειμάρρα, την Κορυτσά, το Τεπελένι, την Πρεμετή κ.α. Αντίθετα αλβανικό κράτος και παρακράτος καταπιέζουν όσους δηλώνουν Έλληνες. Μην ξεχνάμε την εν ψυχρώ δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, επειδή μιλούσε ελληνικά.
Βαφτίζουν δε, τους Αρβανίτες «Αλβανούς», οι οποίοι σε αντίθεση με πλήθος Αλβανών των βόρειων περιοχών (Γκέκηδες, πραγματικοί απόγονοι των Αλβανών του Καυκάσου ζουν βόρεια του ποταμού Σκουμπή, ) όχι μόνο πολέμησαν στο πλευρό των υπόλοιπων Ελλήνων κατά την επανάσταση, αλλά πρωτοπόρησαν. Πολλοί αναφέρουν τους Αρβανίτες ως απογόνους των κατοίκων του ελληνικού κομματιού της Ιλλυρίας, οι οποίοι κατέβηκαν προς τον ελλαδικό χώρο. Το Αρβανίτης παράγεται από το Αρβώνιος ή Αρβωνίτης, που υποδήλωνε τον κάτοικο της Άρβωνος, όπως την αναφέρει ο Πολύβιος. Η Άρβων ήταν ελληνική πόλη της Ιλλυρίας.
Το όνομα Αλβανός χρησιμοποιήθηκε από ελληνικές πηγές μόλις τον 11ο αιώνα. Οι Αλβανοί στο σημερινό αλβανικό κράτος ισχυρίζονται βέβαια ότι είναι απόγονοι των Αρχαίων Ιλλυριών. Η ιστορία όμως μας διδάσκει το αντίθετο. Περιοχή Αλβανία υπήρχε στην περιοχή του Καυκάσου (βλ. χάρτη Πτολεμαίου) . Οι γηγενείς Αλβανοί προήλθαν στα Βαλκάνια από τα φύλα της Ανατολής (μογγολικά), όταν τους εξανάγκασαν να τους ακολουθήσουν σαν βοηθητικοί του στρατεύματος. Ο γεωγράφος Στράβων, μεταξύ άλλων αρχαίων ερευνητών, αποκαλεί τους Αλβανούς της Κασπίας απλοϊκούς, μη ασχολούμενους με το εμπόριο, μιας και δεν ήξεραν να μετρούν πάνω από το 100! (Στράβωνος γεωγραφία).
Κανείς επίσης δεν γνωρίζει πολλά για τους Τόσκηδες, οι οποίοι, όντες πολιτισμένοι, δεν έχουν καμία σχέση με τους Γκέκηδες που ζουν ακόμα σε φατρίες και αλληλοσκοτώνονται. Μάλιστα τοσκική και αρβανίτικη διάλεκτος έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, με την αρβανίτικη γλώσσα να εμπεριέχει πολλά στοιχεία από την αρχαία ελληνική. Μάλιστα, Αρβανίτης φίλος της ιστοσελίδας, μας είχε αναφέρει ότι, όταν οι Αλβανοί είναι σε θέση να καταλάβουν επακριβώς την αρβανίτικη διάλεκτο.
Η γλώσσα των Αλβανών δε, μείγμα της αρχαίας Ιλλυρικής διαλέκτου, της σλαβικής, της λατινικής και της τουρκικής γλώσσας αντικατέστησε σταδιακά την ελληνική. Το ότι κάποιοι ήταν αλβανόγλωσσοι δεν σημαίνει ότι δεν ήταν και Έλληνες. Σήμερα υπάρχουν π.χ. αγγλόφωνοι Έλληνες που δεν γνωρίζουν σχεδόν καθόλου την ελληνική. Λόγω της έλλειψης σχολείων επικράτησε η αλβανική ως ευκολότερη γλώσσα. Πέραν τούτου για τον φόβο της… χαντζάρας πολλοί άλλαζαν τα ονόματά τους σε αλβανικά.
Κανείς δεν μιλάει, τέλος, για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το 1914, το οποίο αποδέχθηκε και υπέγραψε η Αλβανία, από το οποίο απορρέει η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
ΠΥΓΜΗ.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.