Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Μπράβο στους Βούλγαρους. Στον Βοτανικό θα πάει κανείς; ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Επεισόδια σε διαδήλωση κατά ενδεχόμενης παραχώρησης ιστορικού τζαμιού στην μουσουλμανική κοινότητα. Αντι-μουσουλμανικά και αντι-τουρκικά συνθήματα (video)



Σχεδόν 2.000 Βούλγαροι συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα δικαστήριο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Φιλιππούπολη, την Παρασκευή για να διαμαρτυρηθούν για την εκδίκαση μιας υπόθεσης που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή του ιστορικού τεμένους Kursin της πόλης στη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας.

Η επικεφαλής του Γραφείου των Ισλαμικών Υποθέσεων της Βουλγαρίας έχει ζητήσει την επιστροφή του 528 ετών τζαμιού KURSUN ως μέρους μιας σειράς υποθέσεων που αφορούν αιτήσεις προς την κυβέρνηση για επιστροφή των ιδιοκτησιών που είχαν κατασχεθεί κατά την κομμουνιστική περίοδο. Μια άλλη αίτηση που αφορούσε την επιστροφή του Χαμζά Μπέη τζαμιούαπορρίφθηκε από το δικαστήριο στη Stara Zagora τον Δεκέμβριο του 2013.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ισλαμικών Υποθέσεων Ahmed Ahmedov, ισχυρίστηκε ότι εθνικιστικές και ρατσιστικές ομάδες στη Βουλγαρία έχουν εντείνει τις επιθετικές ενέργειες εναντίον ντόπιων και ξένων μουσουλμάνων οι οποίοι έχουν ενισχυθεί από την πρόσφατη εισροή Αράβων και Αφρικανικών προσφύγων στη χώρα.
Εκσφενδονίζοντας πέτρες, βράχους και πυροτεχνήματα, ένας μεγάλος όχλος διαδηλωτών έσπασε τα παράθυρα του ιστορικού Dzhumaya Τζαμιού της Φιλιππούπολης.


Η διαμαρτυρία της 14ης Φεβρουαρίου είναι η τελευταία μιας σειράς κατά προσφυγών που έχουν κατατεθεί από το γραφείο του επικεφαλής μουφτή, του πνευματικού ηγέτη των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας, για ακίνητα που ανήκαν στη μουσουλμανική κοινότητα κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν στο δικαστήριο βάσει της Πράξης για τα Θρησκευτικά Δόγματα της χώρας, η οποία δίνει δικαίωμα για τέτοιες αιτήσεις σε όλες τις επίσημες αναγνωρισμένες θρησκευτικές ομάδες στη Βουλγαρία.
Ένας μεγάλος κλοιός αστυνομικών ΜΑΤ στάθηκε ανάμεσα στο πλήθος και το τζαμί.
Ενώ ο κόσμος ήταν στο τζαμί, κάθε έκρηξη από τα πυροτεχνήματα ή ήχος από το σπάσιμο των γυαλιών χαιρετίζονταν με επευφημίες από το πλήθος.
Το τουρκικό προξενείο στη Φιλιππούπολη και το γραφείο του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, ένα κυρίως τουρκικό κόμμα, δέχτηκαν επίσης επίθεση από τον θυμωμένο όχλο. Δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες, δήλωσαν ότι μπροστά από το τουρκικό προξενείο, οι διαδηλωτές φώναζαν, «δεν είστε Ευρωπαίοι, είστε βάρβαροι».




Οι διαδηλωτές βάδισαν και προς την έδρα του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF), το κόμμα το οποίο υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από Βούλγαρους τουρκικής καταγωγής, λέγοντας ότι ήθελαν να καταλάβουν το κτίριο. Οι διαδηλωτές φώναζαν «ελευθερία ή θάνατος» και «κάτω το MRF».
Σύμφωνα με την απογραφή του Φεβρουαρίου 2011, στην Βουλγαρία, λίγο λιγότερο από οκτώ τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού της χώρας, περίπου 7,3 εκατ. είναι μουσουλμάνοι .

Τα μουσουλμανικά και τουρκικά σύμβολα είναι ο προτιμώμενος στόχος μίσους από υπερ – εθνικιστικές ομάδες στη Βουλγαρία, οι οποίες επικαλούνται τους πέντε αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας και διαμαρτύρονται για το σχέδιο "ισλαμοποίησης" της σύγχρονης Βουλγαρίας.
Στην Βουλγαρία ξέσπασε πρόσφατα ένα σκάνδαλο στο κοινοβούλιο, όταν το τούρκικο κόμμα ζήτησε ένα νόμο που θα επιτρέπει πολιτικές διαφημίσεις και δημόσιες συνεδριάσεις στα τουρκικά.
Οι διαδηλωτές είπαν, «Δεν θα αφήσουμε τα ουρλιαχτά από τους μιναρέδες να φιμώσουν τις εκκλησίες της πόλης του Levski.Σήμερα, δεν χύθηκε αίμα, υπήρχαν μόνο εθνικές σημαίες. Υπήρχε αγάπη και θυμός. Είμαστε μόνο Βούλγαροι, οι οποίοι αγωνίζονται για τη γη τους». 




ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
redskywarning.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.