Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η πρώτη απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις - Ρώσοι απέσυραν ομόλογα 105 δις από τις ΗΠΑ-Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να στηρίξει τις κυρώσεις στη Ρωσία-Βρήκαν μόνο (!) 85 τραπεζικούς λογαριασμούς της Τιμοσένκο σ' όλο τον κόσμο



Η πρώτη απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις - Ρώσοι απέσυραν ομόλογα 105 δις από τις ΗΠΑ

Η Ρωσία άρχισε ήδη να ταρακουνάει την οικονομία των ΗΠΑ ως «αντίποινα» στον εκβιασμό και την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα για την αναγνώριση του δημοψηφίσματος της αυτονομίας της Κριμαίας και την απόφαση της κυβέρνησης της Χερσονήσου να ενωθεί με
τη Ρωσία.

Την τελευταία μόλις εβδομάδα αμερικανικά ομόλογα αξίας που ξεπερνούν τα 105 δις δολάρια αποσύρθηκαν από την αγορά των ΗΠΑ καταποντίζοντας τα κεφάλαια που φυλάει η FED. Στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επικρατήσει ήδη πανικός και σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής της τράπεζας για την αντιμετώπιση μιας κρίσης.
Το πρακτορείο Bloomberg έδωσε ήδη την εξήγηση: Πρόκειται για ρωσικούς τίτλους που έφυγαν από τις ΗΠΑ υπό τον φόβο ή τη δυσαρέσκεια την επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία και ειδικότερα στην Κριμαία.
Οι ΗΠΑ φαίνεται πώς ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και διαφαίνεται ένας «οικονομικός πόλεμος» με τη Ρωσία. Τις κυρώσεις επιπέδου «κλεφτοκοτά» λοιπόν που επιβλήθηκαν σε βάρος 11 κορυφαίων αξιωματούχων της Ρωσίας και της Ουκρανίας οι ΗΠΑ τις πληρώνουν με 105 δις δολάρια.
Και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Όσο οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επιμένουν πώς η προσάρτηση της Κριμαίας είναι παράνομη και πρέπει να «τιμωρηθεί» η Ρωσία με την επιβολή κυρώσεων τόσο θα διαφαίνονται στοιχεία ενός νέου «ψυχρού πολέμου» σε οικονομικό (;) επίπεδο. Τώρα ποιος θα επικρατήσει μένει να φανεί.
Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. πάντως είναι αρκετά εύθραυστες για να ανοίξουν ένα «κορυφαίο» μέτωπο. Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω.
Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα. Την ώρα που από το Λευκό Οίκο ανακοινώνονταν οι… κυρώσεις σε συμφωνία βέβαια με την Ε.Ε. ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και επισφράγιζε την ένταξη της στη Ρωσία.
Από το Κρεμλίνο δε, πηγή ανάφερε πώς η επίσημη απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. σε βάρος της, θα έρθει εντός της εβδομάδας. Αναμένονται εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον…
defencenet.gr
Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να στηρίξει τις κυρώσεις στη Ρωσία
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Ιδιαίτερα συγκρατημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση

Πηγή: EPA/JAKUB KAMINSK
Η Ουάσιγκτον προχώρησε σε παρέμβαση και προς την Αθήνα ώστε αυτή με τη σειρά της, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), να υποστηρίξει την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων προς αξιωματούχους από τη Ρωσία και την Κριμαία ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που διεξήχθη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος στην Κριμαία υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», αξιωματούχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, γνωστός στην Ελλάδα από παλαιότερη εμπλοκή του στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και σήμερα ασχολούμενος επί θεμάτων διεθνών κυρώσεων, επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και ζήτησε τη στήριξή της. Διπλωματικοί κύκλοι με γνώση του θέματος συνέδεαν την παρέμβαση αυτή με την κίνηση των Αμερικανών να προχωρήσουν - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - στην επιβολή σκληρότερων μέτρων εναντίον ακόμη και στενών συμβούλων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους.
Η Αθήνα πάντως εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκρατημένη και ταυτίζεται στην παρούσα στιγμή με εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν ότι πρέπει να αφεθεί ένα «παράθυρο διαλόγου» με τη Μόσχα, όπως το περιέγραψε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Αυτό προκύπτει και από την παρέμβαση του κ. Ευ. Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «επίδειξη αποφασιστικότητας» της ΕΕ, αλλά και διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη Μόσχα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο «στρατηγικό πρόβλημα» που αφορά στα επόμενα βήματα της Ρωσίας αλλά και των Ευρωπαίων.
Είναι σαφές ότι στους κόλπους των «28» υπήρξε μεγάλη αμφιθυμία για το μέχρι που θα έφθαναν οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Ολλανδία (η οποία έχει μεγάλα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα στη Ρωσία) είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να γίνουν βιαστικά βήματα. Επιπλέον, υπάρχουν χώρες οι οποίες εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι δημόσιες δηλώσεις περί απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο - τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα - είναι βάσιμες και δεν επιβαρύνουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα.  
Αντιθέτως, κράτη όπως η Πολωνία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, πίεσαν ώστε να συμπεριληφθούν στη λίστα των προσώπων επί των οποίων θα υπάρξει ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα καταθέσεων ακόμη και στενότατοι συνεργάτες του προέδρου Πούτιν, όπως ο Ντιμίτρι Ρογκόζιν, αναπληρωτής Πρωθυπουργός και οι προεδρικοί σύμβουλοι Βλάντισλαβ Σουρκόφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ. Τα τρία αυτά πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται αντιθέτως στην αμερικανική λίστα που επισυνάπτεται στην Εκτελεστική Εντολή (Executive Order) την οποία εξέδωσε οΜπαράκ Ομπάμα.
Η λίστα αυτή περιλαμβάνει επίσης τη Βαλεντίνα Ματβιένκο, Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (σσ. είχε επισκεφθεί πριν από μερικούς μήνες τη χώρα μας), τους Λεονίντ Σλούτσκι και Γέλενα Μιζούλινα, στελέχη της Άνω Δούμας, καθώς και τον Αντρέι Κλίσας, μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Βουλής. Παράλληλα, στην αμερικανική λίστα υπάρχουν και τέσσερις Ουκρανοί, με κορυφαίο τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς καθώς και τον Σεργκέι Αξιόνοφ, αυτοανακηρυχθέντα «πρωθυπουργό» της Κριμαίας.
Τελικά, η ΕΕ αποφάσισε να παγώσει τις καταθέσεις και να εκδώσει ταξιδιωτική απαγόρευση για 13 ρώσους αξιωματούχους και για οκτώ από την Κριμαία, χωρίς όμως να συμπεριλάβει στους πρώτους 13 τους στενούς συμβούλους του προέδρου Πούτιν. Παράλληλα, οι «28» επανέλαβαν την πρόθεσή τους να υπογράψουν τα πολιτικά κεφάλαια της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης με την Ουκρανία και να στηρίξουν οικονομικά τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή πάντως, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα της Κριμαίας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προτείνει ουδετερότητα για την Ουκρανία, ομοσπονδιοποίηση της χώρας με παραχώρηση ευρύτερων εξουσιών στις περιφέρειες της χώρας, ενώ εμφανίζεται και πρόθυμο να προωθήσει τη δημιουργία μίας ομάδας επαφής για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.  

BHMA

Βρήκαν μόνο (!) 85 τραπεζικούς λογαριασμούς της Τιμοσένκο σ' όλο τον κόσμο



Επιφανείς βρετανικές τράπεζες βρίσκονται εμπλεκόμενες σε διαμάχη για τραπεζικούς λογαριασμούς της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Yulia Tymoshenko και τις οικογένειάς της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Independent, βρέθηκαν 85 τραπεζικοί λογαριασμοί της Tymoshenko και συγγενών της, μετά από έρευνα της εταιρείας Lawrence Graham, με έδρα το Λονδίνο, η οποία και εξουσιοδοτήθηκε από τον διάδοχο της Tymoshenko, που ανετράπη στη συνέχεια Viktor Yanukovych.
Από την έρευνα της Lawrence Graham αξιολογήθηκαν 278 τραπεζικοί λογαριασμοί σε 26 χώρες στους 85 εκ των οποίων βρέθηκε ότι η Tymoshenko και η οικογένειά της ήταν είτε δικαιούχοι ή έφεραν την υπογραφή τους.
Σύμφωνα με την έκθεση 13 τραπεζικοί λογαριασμοί σε χώρες ανά τον κόσμο παραμένουν ανοικτοί.
Στο στρατόπεδο της Tymoshenko υποστηρίζουν ότι η πρώην πρωθυπουργός δεν έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα από τότε που έγινε πολιτικός στις αρχές του 1997.
Το καθεστώς Yanukovych προσέλαβε την Lawrence Graham για να εντοπίσει περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια που  η πρώην ουκρανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι καταχράστηκαν από την Tymoshenko  και τον πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Pavlo Lazarenko.
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.