Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Σκόπια, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Γεωργία και Κοσσυφοπέδιο, στο σχέδιο ένταξης του ΝΑΤΟ



Η διπλωματία των Σκοπίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στάθηκε στην πρώτη γραμμή των υποψήφιων προς ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ, ειδικά τώρα με το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε μια κοινή παρουσίαση των πρεσβευτών των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τη Γεωργίας, καθώς και του αναπληρωτή πρέσβη του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι παρουσίασαν από κοινού την αίτηση τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ή στο να ανοίξει η διαδικασία του ατλαντικού  χάρτη -  της εταιρικής σχέσης για την Ειρήνη.

«Η Ρωσία έχει ενεργήσει για την αποσύνθεση της Γεωργίας, τη Μολδαβίας, της Ουκρανίας. Πρέπει να αφήσουμε την άμυνα και να πάμε στην επίθεση. Να δείξουμε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ακόμη σε εξέλιξη και κινείται προς το εμπρός, με την ένταξη των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης , της Γεωργίας και του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Damon Wilson, αντιπρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Ο Wilson εκτιμά ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θα απαιτούσε μια σοβαρή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες θα πρέπει να κάνουν περισσότερη δουλειά, ώστε να αφαιρεθεί ο ελληνικός αποκλεισμός και να λάβουν τη στήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων.

«Τώρα είναι η ευκαιρία να επανεξετάσουμε τις μέχρι σήμερα αποφάσεις και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βρετανία, να γίνει μια διεύρυνση, στη Σύνοδο Κορυφής. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εδώ και έξι χρόνια. Χρειαζόμαστε επειγόντως να προσθέσουμε νέα μέλη. Η διαμάχη για το όνομα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της ανάπτυξης», είπε ο Michael Halcel από το Κέντρο διατλαντικών σχέσεων και πρώην σύμβουλος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Επισημαίνεται ότι  η Συνεδρίαση του Κογκρέσου, διοργανώθηκε από το Συνασπισμό για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπό την προεδρία του προέδρου της Ενωμένης Σλαβικής Διασποράς, Μέτο Κολόσκι και την ομάδα φιλίας προς τα Σκόπια, του Κογκρέσου.

Μάλιστα, ο γερουσιαστής Candice Miller με την ιδιότητα του προέδρου της ομάδας φιλίας με τα Σκόπια του Κογκρέσου επεσήμανε «το παράδοξο ότι οι στρατιώτες από την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία συμμετέχουν στην αποστολή στο Αφγανιστάν, ενώ η χώρα δεν είναι, ακόμη, μέλος του  ΝΑΤΟ.

Επίσης, ο πρέσβης των Σκοπίων, Ζόραν Γιολέφσκι, τόνισε ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα έχει θετική επίδραση στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες που προσβλέπουν να ενταχθούν στη Συμμαχία. Πρόσθεσε ότι  τα Σκόπια έχουν μια σαφή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει  την Ενδιάμεση Συμφωνία και δεν επιτρέπει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.


Βαλκανικό Περισκόπιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.