Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Προκαλούν τα τουρκικά ΜΜΕ: Η Αγία Σοφία είναι τέμενος, είναι δική μας, είναι του Ισλάμ



Τα τουρκικά ΜΜΕ προκαλούν μετά και την δημόσια τοποθέτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος δήλωσε πως «Αν η Αγία Σοφία πρόκειται να γίνει και πάλι χώρος λατρείας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι γι αυτό κτίσθηκε»


«Την τελευταία περίοδο βλέπουμε σε ορισμένα τμήματα της κοινής γνώμης την τάση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:
Ως Εκκλησία, αντιτιθέμεθα σε αυτό και μαζί μας θα αντιδράσει έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, όλος ο χριστιανισμός κόσμος».
Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Sabah : «Ο Ρωμιός Πατριάρχης προειδοποιεί για την Αγία Σοφία», ενώ η ακραία ισλαμική εφημερίδα Milligazete έστρεψε τα πυρά της κατά της τουρκικής κυβέρνησης που δεν απαντά στις «προκλήσεις» του Οικουμενικού Πατριάρχη.
«Φωνάζουμε κατά της σιωπής και της αδιαφορίας της Άγκυρας που γίνεται αιτία στην αναίδεια αυτή των Παπάδων.
Οποιοσδήποτε ότι και αν πει, η Αγία Σοφία είναι τέμενος, είναι δική μας, είναι του Ισλάμ» έγραψε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αποτελούν «καμπανάκι» προς την κυβέρνηση Ερτογάν να μην επιχειρήσει ν’ αλλάξει το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας και ταυτόχρονα δυσφορία για τις πρόσφατες μετατροπές βυζαντινών εκκλησιών, που έως πρότινος λειτουργούσαν ως μουσεία, σε μουσουλμανικά τεμένη.
Οι ναοί της Αγίας Σοφίας στην Βιθυνία της Μικράς Ασίας, αλλά και την Τραπεζούντα του Πόντου, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της νεοθωμανικής απέλασης κατά της ελληνορθόδοξης κληρονομιάς της ανατολής.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.