Η Ντόρα Μπακογιάννη θα θυμάται καλά αυτή την τραχιά αξιωματούχο, η οποία το 2008 ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και σήμερα προήχθη σε υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
Λίγο πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κώστας Καραμανλής έβαλε στην ένταξη των Σκοπίων το όνομα «Μακεδονία», η κυρία Νούλαντ έκλεισε στο σπίτι της στις Βρυξέλλες επί τρίωρο την τότε Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών και τον Σκοπιανό ομόλογό της Μιλόσοφσκι και μαζί με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ τους πίεζαν για να δεχθούν την αμερικανική φόρμουλα για τη FYROM.
Το παιχνίδι αυτό ήταν τόσο στημένο ώστε όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ο Μιλόσοφσκι πριν από τη συνάντηση είχε μεταβεί στα γραφεία του German Mashall Fund, μίας οργάνωσης από την οποία είχε λάβει στο παρελθόν αμερικανική υποτροφία, για να του γίνει φροντιστήριο συμπεριφοράς στη διαπραγμάτευση με τη Ντόρα. Τελικώς, οι αμερικανικές πιέσεις δεν απέφεραν αποτέλεσμα, αλλά στην Αθήνα κάποιοι ανασήκωσαν τα φρύδια τους όταν πληροφορήθηκαν ότι η στενή συνεργάτις του άλλοτε αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι επέστρεψε και ανέλαβε ρόλο κλειδί δίπλα στον αδύναμο πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.
Η κυρία Νούλαντ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου λίγο πριν μεταβεί στην Κύπρο για διαβουλεύσεις με τους Ανασταδιάδη – Έρογλου και η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ανακοινώθηκε μετά την πραγματοποίησή της. Όλα όμως δείχνουν ότι το Κυπριακό είναι ένα μόνο μέρος της ατζέντας της. Ο σάλος που προκλήθηκε από τη σύστασή της στον αμερικανό πρέσβη στην Ουκρανία («fuck EE) και ανάγκασε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να την αποδοκιμάσει δημοσίως, δείχνει ότι το εύρος των θεμάτων που καλείται να χειριστεί είναι πολύ μεγάλο. Με απόψεις φιλικές στην Τουρκία –ασχολήθηκε με την άμυνά της κατά του Ιράκ κατά τη διάρκεια της πολυκύμαντης θητείας της- δεν είναι λίγοι αυτοί στην Αθήνα που θεωρούν ότι η δραστηριοποίησή της και η περικύκλωση του Ομπάμα από ρεπουμπλικανικά γεράκια δεν θεωρείται καλή εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα. Η αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» από τη διοίκηση Μπους έγινε.
Η εκ νέου ανάληψη ρόλων στελεχών των Ρεπουμπλικάνων δίπλα στον πρόεδρο Ομπάμα σηματοδοτεί μία ευρύτερη αλλαγή στάση από τους Αμερικανούς, οι οποίοι διακήρυτταν σε όλους τους τόνους ότι μετατοπίζουν το κέντρο βάρους της πολιτικής τους στην Ασία και ότι αποχωρούν από την Ευρώπη.
Όπως πληροφορούμαστε, το αμερικανό ενεργειακό κατεστημένο στο οποίο βασικό ρόλο έχει ο φίλος της Νούλαντ, Ντικ Τσένι, θορυβήθηκε από τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Συρία, στην κρίση της οποίας πλασσαρίστηκε με έξυπνο τρόπο ο πρόεδρος Πούτιν.
Η αστάθεια σε χώρες της Μέσης Ανατολής που ήταν παραδοσιακά φιλικές προς τους αμερικανούς, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι η «αρκούδα» θέλει να εγκαταστήσει το στόλο της στη Μεσόγειο, ξύπνησαν τα γεράκια που καταστρώνουν μία νέα πολιτική η οποία έχει στο επίκεντρό της την Τουρκία –που ανακάμπτει στα κέντρα λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ-, στην περιφέρειά της την Ελλάδα και την Κύπρο και στην αιχμή του δόρατός της τη Ρωσία του Πούτιν.
Οι κωδικοί του σχεδίου που οδηγεί στην αναβίωση ενός νέου Ψυχρού Πολέμου ΗΠΑ – Ρωσίας και του οποίου του γεγονότα της Ουκρανίας είναι απλώς προεόρτια προκειμένου να καθυστερήσει η κάθοδος της «αρκούδας» στη Μεσόγειο είναι: «Απωθήστε τον Πούτιν για να μην πέσει ο έλεγχος του αερίου της Μεσογείου στα χέρια του» και «εκμεταλλευτείτε – δεσμεύστε όλα τα ενεργειακά κοιτάσματα σε Ελλάδα – Κύπρο, βάζοντας όμως και την Τουρκία στο παιχνίδι της μοιρασιάς».
Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, στόχος της αμερικανικής διπλωματίας είναι η λύση του Κυπριακού, ο συμβιβασμός Ελλάδας – Τουρκίας για το Αιγαίο και η διευθέτηση του ονόματος των Σκοπίων με τρόπο εθνικά αξιοπρεπή ώστε στο μέλλον Ελλάδα – Κύπρος (υπό τη νέα της μορφή), Ισραήλ – Τουρκία να αποτελέσουν έναν ενιαίο οικονομικό χώρο για τα συμφέροντα της Δύσης. Παράλληλα με την υποκίνηση εθνοτικών συρράξεων στα Βαλκάνια –όσα συμβαίνουν σήμερα στη Βοσνία με τους μουσουλμάνους και αύριο στη FYROM με τους Αλβανούς- ενεργοποιούν ξανά την πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων και μας καθιστούν ευάλωτους στα βόρεια σύνορά μας.
Στηρίξτε τον Ερντογάν, δεν πρέπει να πέσει η Τουρκία
Οι πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσινγκτον αποκαλύπτουν ότι οι Αμερικανοί, παρά την γκρίνια τους και τη δυσφορία τους για την πολιτική Ερντογάν, αποφάσισαν ότι πρέπει να ενισχύσουν την Τουρκία και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται διακεκριμένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η παρουσία του θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος απλώνει αθόρυβα τα πλοκάμια της επιρροής του στα Βαλκάνια, καθησυχάζει τους Αμερικανούς που δεν θα φέρουν εμπόδια στη μετάβαση του τούρκου πρωθυπουργού στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς «αναθεώρηση» του Συντάγματος όμως.
«Δεν πρέπει να πέσει η Τουρκία» λένε συνεχώς στις κλειστές τους συζητήσεις στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους Έλληνες συνομιλητές τους γι αυτό και έχουν αφοσιώσει την προσοχή τους στην επίλυση του Κυπριακού κατά τέτοιο τρόπο που να βάλει τη γείτονα δυνατά στο παιχνίδι της ενέργειας. Το παιχνίδι αυτό των Αμερικανών προϋποθέτει αναποδογύρισμα της σκακιέρας που είχε επιμελώς σχεδιάσει η ελληνική κυβέρνηση για να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Οι Αμερικανοί πιέζουν να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ενέργεια από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Τουρκία και όχι μέσω Κρήτης στην Ευρώπη, όπως προβλέπει το ελληνικό σχέδιο. Προϋποθέτει επίσης, αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, οι οποίες δεν θα αργήσουν πολύ. Πρέπει να προηγηθεί η επανεκλογή του Ερντογάν και μετά να επισημοποιηθεί η στροφή. Δείγμα του αέρα που έχουν πάρει οι τούρκοι έχοντας επίγνωση πόσο ραγδαία αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, είναι:
Πρώτον, η συνέντευξη του τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, στο πρακτορείο «Ανατολή», με την οποία αντιμετώπισε με κεκαλυμμένο σνομπισμό την Ελλάδα. Ο τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι με τη λύση του Κυπριακού θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις και στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη, καθώς –όπως προεξόφλησε- ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του νεοσύστατου κράτους θα είναι… Τουρκοκύπριος! Ο ξένος διπλωμάτης μας χλεύασε σχεδόν για το γεγονός ότι ποντάραμε σε αλλαγή στάσης της Αιγύπτου για το θέμα της ΑΟΖ, παρατηρώντας ότι εν τέλει οι Αιγύπτιοι σεβάστηκαν τις τουρκικές ευαισθησίες.
Ο Ουράς δεν δίστασε να ανοίξει ξανά θέμα Θράκης, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στην Τουρκία ως χώρο εύρεσης εργασίας για τους νέους άνεργους Έλληνες. Η δε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι καλούνται όσοι Έλληνες απελάθηκαν το 1964 από την Πόλη, μόνον ως ειρωνική άσκηση δημοσίων σχέσεων, με καθυστέρηση πενήντα ετών μάλιστα, μπορεί να εκληφθεί.
Δεύτερον, η τοποθέτηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Ανασταδιάδη για το ενδεχόμενο να περάσει ο αγωγός με το φυσικό αέριο του Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Τουρκία! Ερωτηθείς από δημοσιογράφο της «Καθημερινής», ο Αναστασιάδης δεν απέρριψε το ενδεχόμενο, κάτι που βρίσκεται στον αντίποδα των επιδιώξεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο Κύπριος πρόεδρος, ερωτηθείς για το αν το σενάριο μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία μέσω Κύπρου «υποβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας», απάντησε κυνικά «δεν είναι θέμα που εξαρτάται από εμάς, γιατί η αξιολόγηση γίνεται με βάση το κόστος» και χαρακτήρισε «προτιμητέα λύση» την αγορά από LNG αερίου Ισραηλινού – Κυπριακού που θα μεταφέρεται στην Τουρκία μέσω του αγωγού που θα περνάει από την Κύπρο!
Οι Αμερικανοί, ως φαίνεται, δεν θέλουν με τίποτε να αφήσουν την Τουρκία εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού, γι αυτό και μέσω της επίλυσης του Κυπριακού θέλουν να την ξαναβάλουν στα πλάνα τους τόσο στη Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια. Είναι δε χαρακτηριστική η αποστροφή του τούρκου πρεσβευτή Κερίμ Ουράς για την έκβαση των ελληνοτουρκικών μετά το τέλος της εκκρεμότητας του Κυπριακού: «Τα ελληνοτουρκικά σύντομα θα μπουν στην οδό της ταχείας επίλυσης», προέβλεψε…
Οι γείτονες γνωρίζουν πως μετά το Κυπριακό οι Αμερικανοί που βιάζονται για να σταθεροποιήσουν τη νέα τάξη πραγμάτων στη Μεσόγειο (μετά την αποτυχία της Αραβικής Άνοιξης), θα ανοίξουν σχεδόν ταυτόχρονα θέμα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Αιγαίο και διευθέτησης του Σκοπιανού.
Η παραπομπή του θέματος της ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας που συμπαρασύρει και όλα τα ανοικτά θέματα (χωρικά ύδατα, εύρος εναέριου χώρου) στο Διεθνές Δικαστήριο της Θάλασσας στο Αμβούργο είναι το επόμενο βήμα και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα μελετά προσεκτικά τη νομολογία των διαιτητικών αποφάσεων. Ούτε είναι τυχαίο ότι μετά τη συνάντηση Βενιζέλου – Κέρι τροχιοδρομήθηκε μία σειρά από εξελίξεις.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Κόσοβο και άφησε ανοιχτό το θέμα της αναγνώρισής του από την Ελλάδα (οι Κοσοβάροι ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας γραφείου συνδέσμου στην Αθήνα), την Αλβανία και τα Σκόπια, όπου εκτός του ομολόγου του Ποπόφσκι είδε –σωστά- και τον ηγέτη της Αλβανικής αντιπολίτευσης, κύριο Αχμέτι.
Η ομάδα της Νούλαντ σχεδιάζει να θέσει -το παλαιό της απωθημένο από το 2008-, το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στην Ουαλία, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Σχέδια για εθνικό ακρωτηριασμό στη Θράκη
Η αποδυνάμωση της Ελλάδας εξαιτίας των οικονομικών της προβλημάτων έχει ανοίξει την όρεξη των φιλοτουρκικών κέντρων του αμερικανικού Κογκρέσου που θεωρούν ότι λόγω των εθνοτικών – θρησκευτικών συγκρούσεων που θα υπάρξουν μελλοντικά στα Βαλκάνια, η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα υπό αποσυναρμολόγηση (dismantle). Για τον λόγο αυτό κινείται δραστήρια το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και δεν είναι τυχαίο ότι αποπειράται διείσδυση μέσω «βοήθειας» σε χρεοκοπημένους δήμους της Βορείου Ελλάδας. Ούτε είναι χωρίς σημασία η προσοχή που δείχνουν οι ΗΠΑ στις πολυπληθείς τσιγγάνικες μειονότητες των Βαλκανίων, μεταξύ αυτών και τη μειονότητα των Ρομ και των Πομάκων στην Θράκη. Η κρίση στη Βοσνία προκλήθηκε από το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στον γνωστό Ρομά της χώρας, Ντέρβο Σέιντιτς, να εκλεγεί στο προεδρείο της χώρας, επειδή το απαγορεύει η Συμφωνία του Ντέιτον.
Στο γεράκι του Ντικ Τσένι τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, είναι κόρη του καθηγητή Βιοηθικής του Yale Σέργουιν Νούλαντ, του οποίου οι εβραίοι γονείς είχαν το όνομα Μέγιερ και Βισέ Νούντελμαν.
Η κυρία Νούλαντ διετέλεσε σύμβουλος του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντικ Τσένι σε θέματα ασφαλείας την περίοδο 2003 – 2005 και είναι στενή φίλη της συζύγου του Λιντ. Είναι η διπλωμάτης εκείνη που μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου επέμεινε και πέτυχε την τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ που ορίζει ότι «επίθεση εναντίον ενός συμμάχου είναι επίθεση εναντίον όλων».
Ο σύζυγος της Νούλαντ, Ρόμπερτ Κάγκαν, είναι υιός του διάσημου ιστορικού Ντόναλντ Κάγκαν και γεννήθηκε στην… Αθήνα το 1958. Είναι εβραίος στην καταγωγή επίσης (από τη Λιθουανία), διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ και είναι σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του γερουσιαστή και πρώην υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μακέιν. Δραστηριοποιείται στο German Mashall Fund, του οποίου υπήρξε επικεφαλής για πολλά χρόνια.
Ο ρόλος του Σόρος και οι ΜΚΟ
Η εκτίναξη της Νούλαντ στην κορυφή της αμερικανικής διπλωματίας και η ενεργός εμπλοκή της στο θέατρο των διπλωματικών μαχών της Μεσογείου και της Ευρασίας, συνοδεύτηκε από σημαντικές αλλαγές σε ΜΚΟ κλειδιά της Ουάσινγκτον.
Στο German Marshall Fund, το οποίο κάνει «σκάουτινγκ» για τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ευρώπη εντοπίζοντας ελπιδοφόρους νέους πολιτικούς από ολόκληρη την ήπειρο και επενδύοντας πάνω τους με υποτροφίες, υπάρχουν εξελίξεις.
Ο πρόεδρός του, Κρεγκ Κένεντι, αποχώρησε μετά από 10 χρόνια στην προεδρία και στην θέση του τοποθετήθηκε μία γνωστή της Νούλαντ από τα παλιά. Το μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για θέματα ΕΕ, Κάρεν Ντόνφριντ, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της –εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο- από τον προσεχή Απρίλιο.
Αποστολή της Ντόνφριντ θα είναι ο καλύτερος συντονισμός των ΜΚΟ στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, όπου θα εστιαστεί το ενδιαφέρον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Το German Marshall Fund έχει καλές σχέσεις με το ίδρυμα Νιάρχος στην Ελλάδα, ενώ σημειώνεται και η έντονη δραστηριότητα που επιδεικνύει στη Βόρεια ελλάδα και το Ίδρυμα Σόρος ερχόμενο σε επαφή με πολλούς χρεοκοπημένους Δήμους της βορείου Ελλάδας και σε κεντρικά συνεννόηση με το Δήμο Θεσσαλονίκης.
crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.