Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Πούτιν: «Η Ρωσία θα προστατέψει τους Ρώσους στην Ουκρανία»-Νέες, μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρωσία



Νέες, μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρωσία
Βίκτορ Λιτόβκιν, ειδικά για τη RBTH
Τα στρατιωτικά γυμνάσια των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας, έχουν θορυβήσει ξανά το Κίεβο που «φουσκώνει» τους αριθμούς των στρατευμάτων και κάνει λόγο για επίδειξη ισχύος και δείγμα επιθετικότητας προς την Ουκρανία. Για τακτική άσκηση ετοιμότητας των ΕΔ, που λαμβάνει χώρα ακόμα και στην Αρκτική, μιλά η Μόσχα.

Προγραμματισμένα γυμνάσια ή επίδειξη ισχύος; Οι τακτικές ασκήσεις ρωσικών στρατευμάτων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στις περιφέρειες Ροστόφ, Μπέλγκοροντ και Κούρσκ, έχουν προκαλέσει ανησυχία στη νότια γειτονιά της Ρωσίας. Πιο έντονα αντιδρά σε αυτές, το Κίεβο.
Ο προσωρινός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ναύαρχος Ίγκορ Τενιούχ, μίλησε για στοχευμένη προετοιμασία και το θεώρησε σαν δείγμα επιθετικότητας από την πλευρά της Μόσχας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις ασκήσεις που γίνονται επί ρωσικού εδάφους συμμετέχουν 220.000 στρατιώτες, 1.800 άρματα μάχης και περισσότερα από 400 ελικόπτερα.
Οι αριθμοί, που ανέφερε ο ουκρανός αξιωματούχος, δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί στην πραγματικότητα. Πριν από ένα μήνα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σήμανε συναγερμό για μια ξαφνική επιθεώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Δυτικής και της Κεντρικής περιφέρειας,  συμπεριλαμβανομένων του Βόρειου Στόλου και του Στόλου της Βαλτικής, αερομεταφερόμενων στρατευμάτων και μονάδων αλεξιπτωτιστών, Δυνάμεων της Αεροδιαστημικής Άμυνας, σχηματισμών της Τακτικής Αεροπορίας και πλήθος μεταγωγικών αεροσκαφών. Σε εκείνη την τεράστια άσκηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συμμετείχαν συνολικά 150.000 στρατιώτες, 870 άρματα μάχης, 90 αεροσκάφη, 120 ελικόπτερα και 1.500 άλλες αμυντικές μονάδες σε ξηρά και θάλασσα (πλοία, στοιχεία πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιωτικά αυτοκίνητα).
Ο ναύαρχος Τενιούχ, δεν μπορούσε να μη γνωρίζει, ότι στις 7 Μαρτίου, τέσσερεις ημέρες πριν τη δήλωσή του στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, οι τακτικές ασκήσεις με στρατεύματα είχαν ολοκληρωθεί και όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτές, είχαν επιστρέψει στις βάσεις τους. Αυτό είχε ανακοινωθεί επίσημα και από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Πόλεμος ανακοινώσεων
Ίσως γι’ αυτό, ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, αναγκάστηκε να δηλώσει: «Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας γνωρίζει, ότι η Νότια και Δυτική στρατιωτικές περιφέρειες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων μαζί, δεν συμπληρώνουν τους αριθμούς που ανέφερε ο κ. Τενιούχ, ούτε σε στρατιώτες, ούτε σε τεθωρακισμένα και στρατιωτικά ελικόπτερα. Απ’ ότι φαίνεται, ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού που «σταθμεύει στη συνοριακή ζώνη με την Ουκρανία», κατά πάσα πιθανότητα υπολογίστηκε, λαμβάνοντας υπόψη εκτός από τα μάχιμα στελέχη των ΕΔ και τις οικογένειες των στρατιωτικών που υπηρετούν στις αντίστοιχες περιοχές».
Και για να ηρεμήσει τις ουκρανικές αρχές για τη «συνοριακή» άσκηση, ώστε να κατανοήσουν όλοι ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις και τεχνικά μέσα στα σύνορα και  για να φύγει και το τελευταίο ίχνος ανησυχίας για πιθανή εισβολή στις περιοχές του Χαρκόβου, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, προτάθηκε στους ουκρανούς επιτελείς να πετάξουν με αναγνωριστικό αεροπλάνο, όπου θέλουν. Για να βεβαιωθούν, ότι έχουν λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.
Τακτικές ασκήσεις στρατευμάτων

Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός διεξάγει τακτικές ασκήσεις, όχι μόνο στις περιοχές Ροστόφ, Μπέλγκοροντ, Ταμπόφ και Κούρσκ. Περισσότεροι από 350 αλεξιπτωτιστές, μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό μάχης, για παράδειγμα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Σώματος, προσγειώθηκαν στην Αρκτική, στα νησιά Νοβοσιμπίρσκιε, κάτω από ιδιαίτερα ακραίες συνθήκες, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους -30C. Την ίδια στιγμή, μια άλλη ομάδα των ειδικών αερομεταφερόμενων μονάδων «έπεφτε» με αλεξίπτωτο στην περιοχή Ουλιάνοφσκ και μια τρίτη, στην περιφέρεια Ροστόφ. Στη συνέχεια, εκείνοι οι αλεξιπτωτιστές που ήταν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, μάζεψαν τον εξοπλισμό τους, επιβιβάστηκαν στα αεροσκάφη IL-76MD και δυο ώρες μετά από την πρώτη ρίψη, προσγειώθηκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στη ρωσική ενδοχώρα, στην περιφέρεια Γιαροσλάβ.
Την ίδια στιγμή, οι αεροπόροι της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας χτυπούσαν στόχους στο πολύγωνο ασκήσεων Τσεμπαρκούλ, κοντά στο Τσελιάμπινσκ. Οι πυραυλικές δυνάμεις και το πυροβολικό, από όλες τις στρατιωτικές περιφέρειες της Ρωσίας, εκτέλεσαν εκπαιδευτικές βολές διεύθυνσης και ελέγχου πυρός σε 10 πολύγωνα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας. Στις ασκήσεις, δοκίμασαν την επιχειρησιακή λειτουργία των συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών «Grad–M», «Tornado» , «Uragan», «Smerch», του αυτοκινούμενου πυροβόλου των 152 χιλιοστών «Msta–S», του αντιαρματικού πυροβόλου των 100 χιλιοστών «Rapira» και του αυτοκινούμενου πυροβόλου «Nona». Έγιναν επίσης και νυκτερινές βολές σε ευρεία κλίμακα.
Ο επικεφαλής των Πυραυλικών Δυνάμεων και του Πυροβολικού του Στρατού Ξηράς, ταξίαρχος Μιχαήλ Μιχαϊλόβσκι, είπε ότι οι μονάδες που διοικεί θα πραγματοποιήσουν στο νότο της χώρας πάνω 50 τακτικές ασκήσεις και 20 ασκήσεις διεύθυνσης πυρός και ελέγχου βολής μονάδων πυροβολικού.
Αντικειμενικός σκοπός
Ο κύριος σκοπός των διεξαχθέντων γυμνασίων, όπως βεβαιώνουν οι στρατιωτικοί, αφορά σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχου συνοχής των μονάδων, που ακολουθείται μετά την υλοποίηση των εκπαιδευτικών στόχων σε συνθήκες σύγχρονου πολέμου, σε άγνωστα εδάφη και σε μη δοκιμασμένα στρατιωτικά πολύγωνα.
Sochi Olympics

Οι διοικητές μονάδων και το προσωπικό των μηχανοκίνητων σχηματισμών πεζικού, πυροβολικού και τεθωρακισμένων θα αποκτήσουν εμπειρία σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας των διακλαδικών ασκήσεων. Έμφαση δίνεται στην απόκτηση εμπειρίας στη μεταφορά των σχηματισμών και των συγκροτημάτων μάχης από τις θέσεις μόνιμης στάθμευσης των μονάδων σε συγκεκριμένες περιοχές και την επακόλουθη ανάπτυξη τους σε άγνωστο έδαφος. Ειδικότερα, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην αλληλεπίδραση των στρατιωτικών επιτελών με τους εκπροσώπους των ρωσικών σιδηροδρόμων, ιδίως στη φόρτωση/εκφόρτωση του αμυντικού εξοπλισμού στις σιδηροδρομικές πλατφόρμες.
Επίσης, έχουν προγραμματιστεί πρακτικές ασκήσεις, που αφορούν στην επεξεργασία κανονισμών για την οδήγηση στρατιωτικών οχημάτων και  ειδικών μηχανημάτων, θεμάτων αναγνώρισης για τη χάραξη διαδρομών των μετακινούμενων μονάδων και για το μηχανικό, για τον εξοπλισμό οχύρωσης των θέσεων, καθώς και για ζητήματα τακτικής-ειδικής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων ασκήσεων θα δοθεί σε ζητήματα καμουφλάζ (η διάσημη ρωσική «μασκιρόβκα») και στην «αόρατη» μετακίνηση των μονάδων στους τομείς συγκέντρωσης, όπως και στην αποτελεσματική εκτέλεση των εκπαιδευτικών καθηκόντων των σχηματισμών.
Ασκήσεις στρατιωτικής ετοιμότητας
Αυτές τις ημέρες, οι διοικητές των μονάδων επεξεργάζονται μεθόδους οργάνωσης διαφορετικών ειδών μάχης και διοίκησης, διεύθυνσης και ελέγχου βολών. Την ίδια στιγμή, για την υλοποίηση του προγράμματος των τακτικών ασκήσεων, δημιουργείται μια σύνθετη τακτική κατάσταση – συνθήκες πολέμου - με προσομοίωση πιθανών σεναρίων δράσης του εχθρού.
Και στην τελική φάση των ασκήσεων, οι στρατιωτικοί θα εκτελέσουν μια σειρά πρακτικών ασκήσεων που αφορούν στη διακλαδικότητα των μονάδων και στον επιχειρησιακό συντονισμό των σχηματισμών. Θα γίνουν βολές με πραγματικά πυρά και θα δοκιμαστούν οι ικανότητες των διοικητών των σχηματισμών στη διεύθυνση και τον έλεγχο βολών των μονάδων πυρός του πυροβολικού .
Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Μαρτίου.
Πούτιν: «Η Ρωσία θα προστατέψει τους Ρώσους στην Ουκρανία»
Ολέγκ Φομιτσιόφ, ειδικά για τη RBTH
Οι Δυτικές χώρες συνεχίζουν να ακολουθούν πολιτική ανάσχεσης της Ρωσίας, τόνισε χτές ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, ενώ απευθυνόμενος στους Ουκρανούς είπε ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί τη διάλυση της χώρας.
Η RBTH παραθέτει τα σημαντικότερα σημεία από την χτεσινή τοποθέτηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Για την Κριμαία:

Αποκάλεσε «κατάφωρη ιστορική αδικία» το να βρίσκεται η Κριμαία εκτός Ρωσίας. Όπως ανέφερε, την απόφαση παράδοσης της Κριμαίας στην Ουκρανία είχε πάρει ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσιόφ κατά παράβαση των Συνταγματικών κανόνων. «Η απόφαση αυτή ελήφθη τότε με καταφανείς παραβιάσεις των συνταγματικών κανόνων. Το θέμα αποφασίστηκε παρασκηνιακά από ένα στενό φιλικό κύκλο», δήλωσε ο Πούτιν. «Όλα αυτά τα χρόνια -πρόσθεσε- οι πολίτες και αρκετά δημόσια πρόσωπα είχαν εγείρει επανειλημμένα το συγκεκριμένο ζήτημα. Έλεγαν ότι η Κριμαία είναι μια προαιώνια ρωσική γη και η Σεβαστούπολη ρωσική πόλη. Ναι, όλα αυτά τα καταλαβαίναμε πολύ καλά, τα αισθανόμασταν με την καρδιά και με την ψυχή μας, αλλά έπρεπε να δεχτούμε την πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί και να οικοδομήσουμε πλέον σε νέα βάση τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ανεξάρτητη Ουκρανία». Και κατέληξε: «Η Κριμαία είναι κοινή μας κληρονομιά και σημαντικότατος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Και αυτή η στρατηγικής σημασίας περιοχή πρέπει να έχει μια ισχυρή και σταθερή κυριαρχία η οποία μπορεί να είναι μόνο ρωσική».
Για τους Ρώσους στην Ουκρανία:
ΓΡΑΦΗΜΑ:

Ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Ουκρανίας, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, κουράστηκε από τις προσπάθειες «εξαναγκαστικής αφομοίωσής του».
«Ξανά και ξανά έχουν γίνει προσπάθειες να αφαιρεθεί από τους Ρώσους η ιστορική μνήμη και μερικές φορές, ακόμη και η μητρική γλώσσα, να καταστούν δηλαδή αντικείμενο εξαναγκαστικής αφομοίωσης», δήλωσε. Τόνισε δε, ότι η Ρωσία θα προστατεύει πάντοτε τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πολιτών. «Στην Ουκρανία -είπε- ζουν και θα ζουν εκατομμύρια Ρώσοι, ρωσόφωνοι πολίτες, και η Ρωσία πάντα θα προστατεύει τα συμφέροντά τους με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέσα. Ωστόσο, πρώτα απ’ όλα οφείλει η ίδια η Ουκρανία να ενδιαφέρεται ώστε να είναι εγγυημένα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων, σε αυτό βρίσκεται η εγγύηση της σταθερότητας, της ουκρανικής κρατικής υπόστασης και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».
Για το μέλλον της Ουκρανίας:
Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί τη διάλυση της Ουκρανίας. «Θέλω -ανέφερε- να με ακούσετε αγαπητοί φίλοι. Μην πιστεύετε εκείνους που σας φοβίζουν με τη Ρωσία, που φωνάζουν ότι μετά την Κριμαία θα ακολουθήσουν άλλες περιοχές. Δεν θέλουμε τη διαίρεση της Ουκρανίας. Δεν το χρειαζόμαστε».
Για την ηγεσία στο Κίεβο:
«Βασικοί συντελεστές του πραξικοπήματος ήταν εθνικιστές, νεοναζί, πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από τη ρωσοφοβία και είναι αντισημιτιστές. Ακριβώς αυτοί καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα τις εξελίξεις στην Ουκρανία», δήλωσε. «Είναι σαφές -πρόσθεσε- πως δεν υπάρχει μέχρι τώρα νόμιμη εκτελεστική εξουσία στην Ουκρανία, δεν υπάρχει κάποιος με τον οποίο μπορούν να γίνουν συνομιλίες, πολλές κρατικές αρχές τις έχουν σφετεριστεί αυτοχρησθέντες διοικούντες οι οποίοι την ίδια ώρα δεν ελέγχουν τίποτα στη χώρα και οι ίδιοι -θέλω να το τονίσω αυτό- συχνά βρίσκονται επίσης υπό των έλεγχο των ακραίων στοιχείων. Ακόμη και να γίνεις δεκτός από μερικούς υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης μπορείς μόνο με άδεια των εξτρεμιστών του Μαϊντάν, αυτό δεν είναι ένα αστείο, είναι η σημερινή πραγματικότητα».
Για τις ενέργειες της Δύσης:
«Στην περίπτωση της Ουκρανίας οι Δυτικοί ξεπέρασαν τα όρια, ενήργησαν αυθαίρετα, ανεύθυνα και αντιεπαγγελματικά», ανέφερε ο Πούτιν. Επεσήμανε ότι οι Δυτικές χώρες γνώριζαν πολύ καλά ότι στην Κριμαία ζουν εκατομμύρια Ρώσοι. «Η Ρωσία βρέθηκε σε ένα σημείο, από το οποίο δεν μπορούσε πλέον να οπισθοχωρήσει», δήλωσε.
Για το ΝΑΤΟ:
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις ότι η Ουκρανία μπορεί να διευρύνει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ο Πούτιν είπε: «Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, είμαστε αντίθετοι, η στρατιωτική συμμαχία -γιατί παρά τις όποιες εσωτερικές διεργασίες παραμένει ένας στρατιωτικός οργανισμός- να κάνει το αφεντικό δίπλα από την αυλή μας, από το σπίτι μας, ή σε ιστορικά μας εδάφη».
Για το διεθνές Δίκαιο:
Ο Πούτιν αποκάλεσε «κυνισμό που προκαλεί έκπληξη» τις ανακοινώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου. Υπογράμμισε δε, ότι η κατάσταση στην Κριμαία είναι απολύτως όμοια με αυτήν του Κοσόβου που επέβαλαν εκεί οι Δυτικές δυνάμεις. Επικαλέστηκε μάλιστα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, σύμφωνα με την οποία «καμιά γενική απαγόρευση για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν απορρέει από την πρακτική του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το γενικό διεθνές Δίκαιο δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε χρήση απαγόρευσης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας».
Ο πρόεδρος επικαλέστηκε επίσης τη διακήρυξη που εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ σχετικά με την περίπτωση του Κοσόβου. Το κείμενο αναγνώριζε ότι ανακηρύξεις ανεξαρτησίας μπορεί να παραβιάζουν την εσωτερική νομοθεσία χωρών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει παραβίαση του διεθνούς Δικαίου. «Οι ίδιοι το έγραψαν, το διαλάλησαν σε ολόκληρο τον κόσμο, έκαναν τους πάντες να το δεχτούν, και τώρα θυμώνουν. Για ποιο λόγο;», αναρωτήθηκε ο Πούτιν.
Για τις κυρώσεις:
«Σήμερα μας απειλούν με κυρώσεις -ανέφερε- αλλά εμείς έτσι κι αλλιώς ζούμε σε συνθήκες πολλών περιορισμών, ιδιαίτερα σημαντικών για μας, για την οικονομία, για τη χώρα μας». Υπενθύμισε ότι από την περίοδο ακόμη του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ, και στη συνέχεια και οι άλλες χώρες, απαγόρεψαν να πωλούνται στη Ρωσία πολλές τεχνολογίες και εξοπλισμός. Αυτή η απαγόρευση άρθηκε μόνο τυπικά, θεωρεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι «στην πραγματικότητα πολλές απαγορεύσεις εξακολουθούν να ισχύουν. Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η περιβόητη πολιτική ανάσχεσης της Ρωσίας, η οποία πραγματοποιούταν τον 18ο, τον 19ο και τον 20ο αιώνα, συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Προσπαθούν συνεχώς να μας κολλήσουν σε κάποιο τοίχο για το γεγονός ότι έχουμε ανεξάρτητη θέση, για το ότι την προασπιζόμαστε, για το ότι λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και δεν υποκρινόμαστε».
Για την Κίνα και την Ινδία:
Assessing the cost of Crimeal

«Είμαστε ευγνώμονες προς όλους όσους προσέγγισαν με κατανόηση τα βήματά μας στην Κριμαία. Ευγνώμονες προς τον λαό της Κίνας, η ηγεσία του οποίου αξιολογούσε και αξιολογεί την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και την Κριμαία λαμβάνοντας υπόψη το πλήρες ιστορικό και πολιτικό τους φάσμα. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συγκρατημένη στάση και αντικειμενικότητα της Ινδίας».
Απευθύνθηκε επίσης και στη Γερμανία θυμίζοντας πως, όταν αποφασιζόταν η ένωση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, την πρωτοβουλία αυτή δεν την είχαν υποστηρίξει οι πάντες, ωστόσο η ΕΣΣΔ είχε ταχθεί πλήρως υπέρ της ιστορικής αυτής ένωσης. «Είμαι βέβαιος -τόνισε ο πρόεδρος- ότι αυτό δεν το έχετε ξεχάσει και ελπίζω ότι οι Γερμανοί πολίτες, θα υποστηρίξουν και αυτοί την επιδίωξη του ρωσικού κόσμου, της ιστορικής Ρωσίας, για αποκατάσταση της ενότητας».
Πηγές: InterfaxRIA Novosti
infognomonpolitics.blogspot.gr

1 σχόλιο:

  1. Αφού δεν έφτασε το Boeing 777 με τις μεγάλες δεξαμενές του,στην τελετή λήξης στο Σότσι, τώρα ο Πούτην κάνει ότι θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.