«Στρατηγικό λάθος η εγκατάλειψη των συνομιλιών για το όνομα, πρέπει να βοηθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες»
«Όταν η Ελλάδα επιδιώκει να αγοράσει χρόνο, ‘βγαίνει’ με ριζοσπαστικές θέσεις. Ένα παράδειγμα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας, κάτι για το οποίο αντιδρούν και οι φιλελεύθεροι. Επιδιώκει να εξαφανίσει από παντού το όνομα «Μακεδονία» και να γίνει ένα όνομα erga omnes, το οποίο θα καθορίζεται με τελείως γεωγραφική αναφορά».
Έτσι, ο πρωθυπουργός απάντησε χθες σε συνέντευξή στην τηλεοπτική εκπομπή του Μιλένκο Νετελκόφσκι, για το πώς πρέπει να ξεπεράσουμε το status quo, ενώ γνωρίζουμε ότι πληρούμε όλες τις απαιτήσεις, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.
Και συνεχίζει:
Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει στο πρόβλημα αυτό από το 2007. Αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη συνάντησή του με ένα «πολύ ανώτερο» πολιτικό της ΕΕ, ο οποίος του δήλωσε ότι ‘είναι σαφές ότι η χώρα σας είναι ένα θύμα και σύμφωνα με τις συνθήκες έπρεπε να είστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είναι σαφές ότι είστε ένα θύμα, αλλά οι συνθήκες είναι τέτοιες. Οι νόμοι απαιτούν συναίνεση για να ενταχθεί μία χώρα. Οι πιέσεις στην Ελλάδα έχουν φέρει ένα αποτέλεσμα 60 τοις εκατό, αλλά αν συνεχίσουμε την επιθετική πολιτική, ενδέχεται η κατάσταση να χειροτερεύσει. Δεν έχουμε περιθώρια για μεγαλύτερη πίεση για το θέμα αυτό, τόσο για την οικονομική κρίση (στην Ελλάδα), πόσο μάλλον, για το ζήτημά σας. Ωστόσο έχετε δύο επιλογές ή να αποδεχθείτε τους όρους (που τίθενται) ή να περιμένετε ομαλοποίηση στην οικονομική κρίση (στην Ελλάδα) για να καταστεί μια περαιτέρω πίεση», είπε ο Γκρούεφσκι μεταφέροντας τις θέσεις του ανώτερου πολιτικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η άλλη πλευρά το γνωρίζει αυτό. Ξέρει ότι αυτήν την στιγμή έχουν χαλαρώσει οι πιέσεις, και οι Ευρώπη ενδιαφέρεται για άλλες μεταρρυθμίσεις και κανείς δεν αισθάνεται πίεση.
«Αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. Άλλωστε εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν και άλλοι διεθνείς παράγοντες, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Γκρούεφσκι.
Το ζήτημα που εξετάζεται για αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα (όπως ζητούν ακροδεξιοί Σλάβοι, από το εσωτερικό και το εξωτερικό), ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι «θα ήταν στρατηγικό λάθος, διότι στην περίπτωση αυτή το σύνολο της διεθνούς κοινότητας θα στραφεί εναντίον μας».
«Μια τέτοια κίνηση θα ήταν ένα διεθνές πλήγμα για τη χώρα με μεγάλες συνέπειες και θα υποστούμε μεγάλη ζημιά. Είναι ένα από τα επιθυμητά σενάρια της Ελλάδας. Στη συνέχεια θα φαίνονται αυτοί καλοί και εμείς ένοχοι. Αυτοί είναι διεθνείς κανόνες που δεν μπορούν να τους αλλάξουν ούτε οι μεγάλες δυνάμεις, όχι όπως εμείς μια μικρή χώρα», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.
Βαλκανικό Περισκόπιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.