Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, με ψήφους 12 υπέρ, 5 κατά και μια αποχή. Το ψήφισμα πρότειναν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (του Νιου Τζέρσεϊ) και ο Ρεπουμπλικανός Μαρκ Κιρκ (του Ιλινόις).
«Η Γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια τρομακτική πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» δήλωσε ο κ. Μενέντεζ, προσθέτοντας ότι «το ψήφισμα αυτό επιβεβαιώνει με τον εντονότερο τρόπο πως θυμόμαστε για πάντα αυτή την τραγωδία και τιμούμε τη μνήμη των αθώων Αρμενίων, ανδρών, γυναικών και παιδιών που σκοτώθηκαν και εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους. Η Γενοκτονία των Αρμενίων θα πρέπει να διδαχθεί, να αναγνωριστεί και να τιμηθεί, ώστε να μην ξανασυμβούν ποτέ παρόμοιες φρικαλεότητες».
Ο γερουσιαστής Κιρκ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ, για να τιμήσουν τους επιζώντες και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν, αλλά και για να ηγηθούν παγκοσμίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει τελικά να συμπράξουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και 11 εταίρους στο ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία».
Το ψήφισμα προτείνει στη Γερουσία να τιμηθεί η 24η Απριλίου ως επέτειος και Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας και καλεί τον πρόεδρο Ομπάμα να εργαστεί «για μια ακριβοδίκαιη, εποικοδομητική και διαρκή τουρκο-αρμενική σχέση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την πλήρη αναγνώριση από την τουρκική κυβέρνηση των στοιχείων για την Αρμενική Γενοκτονία».
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ επί του συγκεκριμένου θέματος, πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στην Επιτροπή της Γερουσίας, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ξεκάθαρα ως ιστορικό γεγονός και πενθούν την απώλεια 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου στις τελευταίες μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτά τα τρομακτικά γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα μια από τις χειρότερες βιαιοπραγίες του 20ου αιώνα και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως παραμένει μια μεγάλη πηγή πόνου για τον λαό της Αρμενίας και για άτομα αρμενικής καταγωγής, όπως και σ’ όλους εμάς που μοιραζόμαστε βασικές παγκόσμιες αξίες».
Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο ερώτημα αν ο πρόεδρος Ομπάμα αναγνωρίσει την 24η Απριλίου ως Ημέρα Αρμενικής Γενοκτονίας, επισημαίνοντας την περσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, κατά την οποία δεν έγινε χρήση της λέξης «γενοκτονία».
Μετά το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η τουρκο-αμερικανική Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της καταδίκασε την απόφαση της Επιτροπής και καλεί τα μέλη και τους φίλους της να κινητοποιηθούν ώστε να αποφευχθεί υιοθέτηση ψηφίσματος από την Ολομέλεια της Γερουσίας.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή αναμένεται «να πυροδοτήσει κρίση» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.