Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Φαίνεται πως οι αυταπάτες τέλειωσαν και όσοι αφελείς πίστευαν πως η μια κατοχική και «άφωνη» διεθνώς Ελλάδα θα μπορούσε να στηριχτεί στο Ισραήλ στις κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής και
κυρίως στην αντιπαράθεση της με την Τουρκία στο τεράστιο ζήτημα των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου, μάλλον θα πρέπει να προσγειωθούν ανώμαλα στην πραγματικότητα.
Ούτε οι συνεχείς επισκέψεις του κ Σαμαρά και του υπουργού Άμυνας κ Αβραμόπουλου στο Ισραήλ, ούτε οι αμέτρητοι «τεμενάδες» του μνημονιακού πρωθυπουργού στα διάφορα σιωνιστικά κέντρα, ούτε οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και η προώθηση των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, δεν επηρέασαν την πορεία της επαναπροσέγγισης Τουρκίας Ισραήλ που δημιουργεί νέα δεδομένα, ίσως καθοριστικά, για πολλές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η τραγική έλλειψη μιας μόνιμης εθνικής στρατηγικής στα εθνικά θέματα και η χαρακτηριστική δουλικότητα της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής μας, θα φέρνουν συνεχή οδυνηρά «χαστούκια» στην χώρα μας που βυθίζεται συνεχώς από ένα προδοτικό πολιτικό κατεστημένο.
Σύμφωνα λοιπόν με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας –επιθεώρησης, Aydınlık, οι παρασκηνιακές συνομιλίες που διεξάγουν εδώ και καιρό οι Τούρκοι με τους Ισραηλινούς, με εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης τον γενικό σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Ferıdun Sinirlioğlu, έχουν καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα και σύντομα αναμένεται να υπογραφούν νέες συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών. Σαν πρώτο δε βήμα θα είναι η άμεση αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και η αποστολή νέων πρεσβευτών στις πρωτεύουσες των δυο χωρών επισφραγίζοντας έτσι την νέα περίοδο που ανοίγει στις σχέσεις Τουρκιάς Ισραήλ. Στο φλέγον ζήτημα της αποζημίωση των θυμάτων του Mavi Marmara, ήδη έχει υπάρξει συμβιβαστική λύση που είναι αφ’ ενός η επίσημη συγγνώμη από το Ισραήλ και αφ’ ετέρου η αποζημίωση στα θύματα ύψους 23 εκατομμύριων δολαρίων.
Η απόφαση να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δυο χωρών θα επισφραγιστεί από σχετικό ψήφισμα της τουρκικής βουλής με το οποίο και επίσημα η Τουρκία θα αποδεχτεί την ισραηλινή συγνώμη και θα σταματήσει να ασκεί βέτο στην συμμετοχή του Ισραήλ στις συσκέψεις του ΝΑΤΟ. Εκείνο όμως που θα είναι το επόμενο βήμα με τεράστια γεωστρατηγική σημασία και που άπτεται άμεσα των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων, θα είναι η επιβεβαίωση της θέλησης των δυο χωρών να προωθηθούν τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ισραήλ και γενικότερα της ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας προς την Δύση. Συγκεκριμένα θα ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδίου της κατασκευής ενός ενεργειακού αγωγού από το ισραηλινό οικόπεδο του Λεβιάθαν προς το τουρκικό λιμάνι του Τζεϊχάν, όπου ήδη καταλήγει ο ενεργειακός αγωγός Μπακού -Τζεϊχάν μεταφέροντας πετρέλαιο από την Κασπία προς την Μεσόγειο.
Το στοιχείο που βάρυνε περισσότερο στην απόφαση της Τουρκίας να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δυο χωρών, είναι κυρίως το εκρηκτικό τοπίο αποσταθεροποίησης που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι πιέσεις εκ μέρους των Αμερικανών προς τον Ερντογάν να σταματήσει την αντίισραηλινή ρητορική του με πιθανό «δέλεαρ», (;;), να πάψουν, (όπως αναφέρεται στο πολιτικό παρασκήνιο της Άγκυρας), να βγαίνουν στην δημοσιότητα υποκλαπέντες τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον γιο του και άλλους στενούς συνεργάτες του προκαλώντας νέα σκάνδαλα σε βάρος του την περίοδο μάλιστα που φιλοδόξει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας.
Το ερώτημα που γεννιέται με όλα αυτά είναι πως θα επηρεάσει η διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση Τουρκίας Ισραήλ, το τεράστιο ζήτημα της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ και κυρίως την θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας στο Αιγαίο. Όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται πως ανατρέπονται με αρνητικό τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ η προοπτική αύξησης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο σε επικίνδυνο και εκρηκτικό βαθμό είναι περισσότερο από ορατή. Και όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο ζοφερά αν αναλογιστεί κανείς το ποιοι πραγματικά κυβερνούν σήμερα την χώρα μας.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.