Καταγγελίες φωτιά αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters το οποίο σε ρεπορτάζ του φιλοξενεί δηλώσεις υπαλλήλου της σουηδικής εταιρείας Ericsson ο οποίος αναφέρει ότι η εταιρεία πλήρωσε το 1999 ποσό ύψους 13, 05 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα πήγαιναν σε μίζες σε
πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του ο υπάλληλος Λις Ολος Νένζελ αναφέρει σε σουηδικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι «πολιτικοί, στρατιωτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα είχαν λάβει χρήματα από την Ericsson».
Η ίδια η εταιρεία αναφέρει ότι είχε δώσει χρήματα σε έναν εμπορικό αντιπρόσωπο χωρίς ωστόσο να γνωρίζει που πήγαν τα χρήματα ούτε και ενημερώθηκε ποτέ.
Η Ericsson αναφέρει ότι πάντα είχε συνεργασία με εμπορικούς αντιπροσώπους σε διάφορες χώρες για αυξάνει τις πωλήσεις της ωστόσο έχει πολιτική μηδενικής ανοχής για ζητήματα δωροδοκιών και διαφθοράς.
«Γνωρίζουμε ότι εκείνη την περίοδο καταβλήθηκε πληρωμή σε έναν αντιπρόσωπο, όμως δεν γνωρίζουμε τι έγιναν τα χρήματα στη συνέχεια. Πραγματικά ελπίζουμε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες, αλλά δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα».
Η ελληνική παραγγελία σχετιζόταν με το Αερομεταφερόμενο Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Erieye αξίας 550,28 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια η Ericsson πούλησε το κομμάτι της κατασκευής αμυντικών συστημάτων στην εταιρεία Saab.
Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας της Ομάδας Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Σουηδία, Αλφ Γιόχανσον, τονίζει ότι το θέμα ερευνάται και ότι έχει ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον των αρχών εστιάζεται σε εγκληματικές υποθέσεις που έχουν λάβει χώρα μετά την 1η Ιουλία 2004, καθώς όσες έχον διαπραχθεί νωρίτερα έχουν παραγραφεί.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.