Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Οι συγκρούσεις στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία δεν αποτελούν το μόνο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί από την χώρα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές. Ένα άλλο βασικό ζήτημα παραμένει η έλλειψη ηλεκτρικής ενάργειας.
Η επιτροπή ενέργειας στο Κίεβο θέλει να κατασκευάσει στην Ουκρανία πυρηνικό εργοστάσιο με αμερικανικά πυρηνικά καύσιμα. Αλλά, πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, αναφέρει σε άρθρο το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today.
Ο αμερικανικός ενεργειακός γίγαντας «Westinghouse», υποσχέθηκε να επεκτείνει τη συμφωνία της με την Ουκρανία. Η εταιρεία προμηθεύει με πυρηνικούς ράβδους, πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αναλυτή John Large, ειδικό στην πυρηνική ενέργεια, η εταιρεία «Westinghouse», έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο εδώ και καιρό, που αφορά την κατασκευή ενός εργοστασίου για την παραγωγή στοιχείων πυρηνικού καυσίμου στην ανατολική Ουκρανία.
Για δεκαετίες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας η Ρωσία είχε επενδύσει και στην Ουκρανία με την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων. Αλλά στην Δύση δεν άρεσε τότε αυτή η μορφή ενέργειας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η Ουκρανία ειδικά στον ενεργειακό τομέα, είναι υπερβολικά εξαρτημένη από τη Ρωσία, και θα πρέπει να προσπαθήσει να απαλλαγεί από αυτήν την εξάρτηση, όχι μόνο στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και στον τομέα της πυρηνικής βιομηχανίας», δήλωσε ο John Large.
Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μια τόσο μεγάλη προσπάθεια. «Με άλλα λόγια, μια νέα μορφή εμπάργκο»,αναφέρει ο εμπειρογνώμονας.
Αλλά, σύμφωνα με τους πυρηνικούς μηχανικούς, οι πυρηνικοί σταθμοί δεν είναι έτοιμοι για δραστικές αλλαγές.
Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Βετεράνων της Πυρηνικής Ενέργειας και Βιομηχανίας Yevgeny Akimov εξήγησε ότι στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα, ο οποίος πρέπει να έχει μια ειδική δομή, απαιτείται μια εξαιρετική συνοχή «εξαρτημάτων». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πυρήνας του αντιδραστήρα αποτελεί την υψηλότερη σχεδιαστική και κατασκευαστική προτεραιότητα και συνάμα την πιο επικίνδυνη κατασκευή, όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει στον άνθρωπο και το περιβάλλον. «Κάθε φορά αποτελεί κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό, πολλοί αντιδραστήρες, πολλές και οι ενεργές ζώνες», είπε ο Akimov.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η απερίσκεπτη χρήση ανταλλακτικών ή εξαρτημάτων ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, «δεν βγαίνει τις περισσότερες φορές σε τίποτα καλό».
Ο Εμπειρογνωμόνων για την πυρηνική ασφάλεια, Rafael Harutyunyan, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η αμερικανική εταιρεία «Westinghouse» έχει ήδη κατασκευάσει συγκροτήματα πυρηνικού καυσίμου που διαφέρουν στο σχεδιασμό και τα υλικά στην Νότιο Ουκρανία. Με αποτέλεσμα, επειδή τότε στον αντιδραστήρα υπήρξαν ν προβλήματα, να απαγορευθεί και η παρουσία της «Westinghouse» στην Ουκρανία…
Αυτό συνέβη μόλις πριν από δύο χρόνια, και η ουκρανική Υπηρεσία Ελέγχου και πυρηνικής ενέργειας χρειάστηκε να πραγματοποιήσει πολύχρονες έρευνες για να κατανοήσει το «ποιος φταίει». Αλλά σήμερα το Κίεβο αποδεικνύει την λήθη του στο ζήτημα αυτό. Σύμφωνα με τον Harutyunyan, η εταιρεία «Westinghouse», σήμερα, υπογράφει συμβάσεις με την ουκρανική κυβέρνηση για τις οποίες δεν θα ευθύνεται φυσικά η ίδια. «Η Ουκρανία θα ανταποκριθεί», συνόψισε ο ενεργειακός εμπειρογνώμονας.
Η πυρηνική ενέργεια είναι σίγουρα μια υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα της ενέργειας σήμερα, αλλά με παράδειγμα το τι συνέβη στο Τσερνομπίλ και την Φουκουσίμα, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι τουλάχιστον τεράστιες. Αλλά παρά το γεγονός αυτό, το Κίεβο φαίνεται να καθοδηγείται από πολιτικές σκοπιμότητες μη λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους. Αν και στο τέλος μια τέτοια «άστοχη ενέργεια» μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά ολόκληρη την ήπειρο.
kostasxan.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.