Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Στέλεχος της Εθνικής αγοράζει αρχοντικό αξίας 10,5 εκατ. ευρώ στο Λονδίνο …


stellakis1231403112296


Πόρσε και Μπέντλεϊ



Λίγοι χρηματιστές στο Λονδίνο επιθυμούν να δουλέψουν για λογαριασμό μιας ελληνικής κρατικής τράπεζας. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, μία ματιά στη Bentley ή το αρχοντικό του Παύλου Στελλάκη στην αριστοκρατική συνοικία Belgravia μπορεί να τους κάνει να αλλάξουν γνώμη.

Για περισσότερο από μία δεκαετία, ο Στελλάκης προήδρευε μιας private-equity θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Κι ενώ η τράπεζα και η οικονομία της χώρας όδευαν προς την κατάρρευσης, αυτός ευημερούσε. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του ότι το 2009, την εποχή που η Εθνική Τράπεζα λάμβανε την πρώτη δόση κρατικής βοήθειας, ο Στελλάκης κέρδιζε μπόνους ύψους 2,805 εκατομμύρια ευρώ ( 3,8 εκατομμύρια δολάρια) για τα επόμενα τρία χρόνια, εκτός από το βασικό μισθό των 492.111 ευρώ (501.197 στερλίνες).
Μάλιστα, από το 2010 οι αποδοχές του είναι 60% υψηλότερες ετησίως από αυτές του CEO της τράπεζας, σύμφωνα με έγγραφα της εταιρείας, καθώς ο μισθός του Αλέξανδρου Τουρκολιά ήταν 267.134 ευρώ το 2013, όπως αναφέρει το πρατορείο.
Τα funds που επιβλέπει έχουν υποαποδόσει έναντι των ανταγωνιστών και έχουν αποφέρει ελάχιστα κέρδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο αρθρογράφος του Bloomberg επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι οι Ελληνες φορολογούμενοι, οι οποίοι διαθέτουν το 57% της Εθνικής Τράπεζας μετά τη διάσωσή της έναντι 8,5 δισ. ευρώ, δεν έχουν κανένα λόγο στις αποδοχές του κ. Στελλάκη.  Αντ” αυτού, ο παχυλός μισθός του καθορίζεται από μία τριμελή επιτροπή της NBGI Private Equity, η οποία περιλαμβάνει μάλιστα τον ίδιο τον κ. Στελλάκη, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.
«Σε μία εποχή που οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται, τα στελέχη τραπεζών, που στηρίζονται από κρατικούς πόρους, δεν πρέπει να κερδίζουν τόσα πολλά χρήματα. Είναι άδικο”, λέει στο Bloomberg η πρώην υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, η οποία, ωστόσο, μιλάει γενικά για τον κλάδο και όχι ειδικά για τον κ. Στελλάκη.
Ο 55χρονος Στελλάκης, ο οποίος ήταν πρόεδρος και CEO της NBGI, πλήρωσε 8,4 εκατομμύρια στερλίνες (10,5 εκατ. ευρώ) το 2009  για μία βίλα με έξι κρεβατοκάμαρες στην περιοχή Βelgravia του Λονδίνου, μόλις ένα τετράγωνο από τους κήπους του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. Εχει επίσης ακίνητα στη Νέα Υόρκη και τη νότια Γαλλία, καθώς και ένα στόλο από πολυτελή αυτοκίνητα, στα οποία περιλαμβάνονται μία Μπέντλεϊ και δύο Πόρσε, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Ο κ. Στελλάκης έχει πτυχία στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έχει σπουδάσει και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζαςα, Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος ήταν ένας από τους καθηγητές (λέκτορας) του στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Πριν προσληφθεί από την Εθνική το 1996 για να «τρέξει» την NBG International, η οποία δραστηριοποιείται στην επενδυτική- τραπεζική,  ο κ. Στελλάκης εργαζόταν στην λονδρέζικη εμπορική τράπεζας Ηill Samuel. Ο ίδιος ήταν επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής από το 1999 έως το 2002.
Ο κ. Στελλάκης κρατάει χαμηλό προφίλ τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Ελλάδα, ενώ απασχολεί σπανίως τον Τύπο. Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, περιγράφεται από τους συνεργάτες ως ευγενικός, απόμακρος και λάτρης των αυτοκινήτων και το σκι του.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, πάντως, αναφέρει ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Εθνική, την NBGI και τον κ. Στελλάκη, αλλά ουδείς δέχθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ.
 newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.