Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Σοκ στην ΕΕ: Για μόλις 6 μήνες επαρκούν τα αποθέματα φυσικού αερίου μετά το ρωσικό εμπάργκο


σοκ-στην-ΕΕ-για-6-μόλις-μήνες-επαρκούν-τα-αποθέματα-φυσικού-αερίου

 Σε κατάσταση “νευρικής κρίσης” βρίσκεται η ΕΕ μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από την στιγμή που η χώρα αυτή αρνείται να αποπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες οφειλές της που ανέρχονται σε 4,5 δισ. δολ.
Από χθες η Μόσχα έθεσε σε ισχύ την μέθοδο της προπληρωμής για το φυσικό αέριο που καταναλώνει η Ουκρανία και βέβαια οι στρόφιγγες έκλεισαν, ενώ η Ρωσία ταυτoχρόνως προειδοποίησε την ΕΕ ότι “Πιθανώς θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην ροή φυσικού αερίου αν η Ουκρανία αποφασίσει να κατακρατήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονται για τις χώρες της ΕΕ”.

Βέβαια, αυτό αφορά της χώρες της Κεντρικής Δυτικής και Νότιας Ευρώπης, αφού η Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και σκανδιναβικές χώρες εφοδιάζονται από άλλους εναλλακτικούς αγωγούς, όπως ο Nord Stream.
Η ΕΕ διαθέτει περιορισμένα αποθέματα 51,912 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, τη στιγμή κατά την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας.
Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί μόλις στο 64,37% των ετήσιων αποθεμάτων των 80,643 δισ. κυβικών μέτρων και υπολογίεται ότι με το ζόρι αρκούν μέχει τον Φεβρουάριο του 2015.
Η εικόνα όμως αυτή δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες. Ορισμένες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό, όπως η Ουγγαρία που διαθέτει 1,605 δισ. κυβικά μέτρα (το 26,02% των αποθεμάτων της), η Γαλλία με 5,654 δισ. κυβικά μέτρα (44,58%) και η Κροατία με 282 εκατ. κυβικά μέτρα (51,03%).
Η Βουλγαρία και η Αυστρία είναι επίσης δύο από τις χώρες τα αποθέματα των οποίων βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας συγκεντρώσει αντίστοιχα το 63,87% και το 62,33% των αποθεμάτων που προβλέπεται να διαθέτουν στο έδαφός τους.
Η Ελλάδα “σώζεται” από το γεγονός ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου ως ενεργειακή πηγή είναι σχετικά χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά βέβαια θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα όπως είχε γίνει το 2009 όταν διασώθηκε από την … Τουρκία, η οποία μέσα του Blue Steam εφοδιάζόταν απρόσκοπτα από την Ρωσία με φυσικό αέριο, το οποίο εν συνεχεία μεταπωλούσε στην Ελλάδα!
Κανονική κατάσταση στρατηγικής ομηρείας από την οποία θα εξερχόταν η χώρα μόνο αν συμμετείχε στον South Stream, αλλά προτίμησε τον ΤΑΡ που ΘΑ κατασκευαστεί, ΘΑ μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και σίγουρα δεν θα πληρώνει τέλη διέλευσης.
Και φυσικά όχι απλώς δεν θα παύσει, αλλά θα επιδεινωθεί η κατάσταση στρατηγικής ομηρείας έναντι της Τουρκίας αφού ο TAP θα περνάει από την Τουρκία!
Μια χώρα σε πλήρη κατάσταση ενεργειακής ομηρείας απέναντι σε μία Τουρκία που δεν κρύβει καν τις προθέσεις της!
Τα αποθέματα φυσικού αερίου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο το διάστημα από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή όταν η κατανάλωση είναι σε χαμηλό επίπεδο.
Στόχος της συσσώρευσης αποθεμάτων είναι να αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα ανεφοδιασμού, όπως συμβαίνει με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, αλλά και να εξομαλύνονται οι εποχιακές διαφορές στην κατανάλωση.
Η GIE στην έκθεσή της δεν ανακοίνωσε κάποια εκτίμηση για το χρονικό διάστημα που θα μπορέσει η ΕΕ να καλύψει με αυτά τα αποθέματα εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, αλλά υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά στην καλύτερη περίπτωση τους 6 μήνες!
Ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ προειδοποίησε πάντως ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί τον χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο εάν το Κίεβο αντλήσει φυσικό αέριο από τα αποθέματα που προορίζονται για την ΕΕ και είναι αποθηκευμένα σε ουκρανικό έδαφος και τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 13,491 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και αντιστοιχούν στο 18% της συνολικής ετήσιας ευρωπαϊκής κατανάλωσης!
Η ΕΕ απέναντι στην κρίση αυτή είναι σαφές ότι σκοπεύει να βάλει “βαθια το χέρι στην τσέπη” για να μην υπάρξει πρόβλημα σην τροφοδοσία και χαρακτηριστικό είναι ότι ο ο Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, χαρακτήρισε «ψιλοπράγματα» την βοήθεια που έδωσε η ΕΕ προς την Ελλάδα σε σύγκριση με τις ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία!
«Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων, η Ελλάδα δεν ήταν παρά ψιλοπράγματα σε σύγκριση μ’ αυτό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σ’ ένα καλοκαίρι. Θα χρειαστεί μια βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, με τη συμμετοχή των φορολογουμένων και των ψηφοφόρων μας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ΗΠΑ, του Καναδά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ανέφερε ο Επίτροπος από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
«Όμως εάν δεν είμαστε έτοιμοι να της παράσχουμε βοήθεια, το κόστος ενός εμφυλίου πολέμου και η διάσπαση μιας τόσο μεγάλης χώρας θα είναι ασυγκρίτως υψηλότερο», υποστήριξε ο Έτινγκερ ο οποίος απλώς ξέχασε ποιος προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο και την de facto διάσπαση της Ουκρανίας.
Και αυτό δεν είναι τιποτα: Ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι κάτι παραπάνω από βαρύς για τους κατοίκους της Ουκρανίας: Η τιμή του φυσικού αερίου κατόπιν απαίτησης του ΔΝΤ σχεδόν θα διπλασιαστεί…
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.