Στοιχεία-σοκ του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την κατάσταση στην αγορά: ενώ έρχεται η... ανάπτυξη, ο εργασιακός Μεσαίωνας βαθαίνει όλο και περισσότερο με θύματα όσους έχουν απομείνει να εργάζονται.
Σε είδος, ακόμη και με... κουπόνια, αμείβονται μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων από τους εργοδότες τους.
Η έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτική για την αγορά εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλες καθυστερήσεις, έως και 12 μήνες, στην πληρωμή των εργαζομένων.
Μάλιστα, δεν είναι μόνον οι ζημιογόνες επιχειρήσεις που ακολουθούν τέτοιους δρόμους. Στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτικά για τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των ήδη «κουρεμένων» μισθών σε ένα καθεστώς ατομικών συμβάσεων που αποτελούν πλέον τον κανόνα στην ελληνική αγορά εργασίας, με περίπου 1.200.000 εργαζομένους να αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως και 12 μήνες, ενώ διαδεδομένο είναι πλέον το φαινόμενο της πληρωμής σε είδος.
Εργοδότες απασχολούν εργαζόμενους καταβάλλοντάς τους ως αμοιβή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο ή ημερήσια σίτιση, ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεις λιανεμπορίου καταβάλλουν μέρος του μισθού των εργαζόμενων τους με κουπόνια αγοράς τροφίμων και άλλων προϊόντων.
Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο σε σούπερ μάρκετ, αλλά και άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, που καταβάλουν ώς και το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων τους με τη μορφή κουπονιών αγοράς τροφίμων από σούπερ μάρκετ.
Οι δυσκολίες της κρίσης, που είναι δεδομένες για όλους –και που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες μισθολογικές περικοπές– αποτελούν για ορισμένους το άλλοθι για αυθαιρεσία.
Όμως, το φαινόμενο των «εργαζομένων χωρίς μισθό» μειώνει τον τζίρο σε ολόκληρη την αγορά και καθιστά απολύτως αδύνατη την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών –εξαιρουμένων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων.
Την ώρα που τα κρούσματα με τους απλήρωτους εργαζομένους παίρνουν διαστάσεις επιδημίας, οι ατομικές συμβάσεις είναι πλέον καθεστώς, όπως και η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής.
toxwni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.