Στον απόηχο της περασμένης εβδομάδας αποκαλύψεις ότι το Facebook επέτρεψε στους ερευνητές απευθείας συνδέσεις με το Υπουργείο Άμυνας για τη διεξαγωγή πειραμάτων χειραγώγηση σχετικά με τους χρήστες του, επηρεάζοντας τις ειδήσεις και τα feeds τους, σύμφωνα με τις νέες αναφορές που έχουν προκύψει σχετικά με το πώς το Πεντάγωνο χρηματοδοτεί δεκάδες μελέτες για να δει το πόσο επηρεάζουν και ελέγχουν τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Δημοσιογράφοι της The London Guardian αποκαλύπτουν ότι οι DARPA, το Πεντάγωνο και η επιχείρηση Defense Agency Advanced Research Projects, ασχολούνται με πολλά προγράμματα που στοχεύουν το Facebook, Twitter, Pinterest, και άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Η πηγή είναι η ίδια η ιστοσελίδα της DARPA , όπου ο στρατός έχει δημοσιεύσει τον κατάλογο των σχεδίων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Social Media στην Στρατηγική Επικοινωνίας του προγράμματος (SMISC), με συνδέσμους προς τα έγγραφα.
«Ο γενικός στόχος του Social Media στην Στρατηγική Επικοινωνίας του προγράμματος (SMISC) είναι να αναπτυχθεί μια νέα επιστήμη των κοινωνικών δικτύων χτισμένη σε μια αναδυόμενη τεχνολογική βάση, «τα κράτη ιστοχώρου».
«Μέσω του προγράμματος, η DARPA επιδιώκει να αναπτύξει εργαλεία για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ανθρώπινων φορέων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ή την παραπλάνηση από καμπάνιες με αναληθείς πληροφορίες.»
Φυσικά, αυτό που το Πεντάγωνο εκτιμά ότι είναι «αναληθείς πληροφορίες» μπορούν εξίσου εύκολα να χαρακτηριστούν ως ολοκληρωτική προπαγάνδα .
Οι μελέτες, που διενεργήθηκαν από ερευνητές σε ινστιτούτα, όπως το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, το Georgia Tech, ακόμη και εντός εταιρειών όπως η IBM, όλες χρηματοδοτήθηκαν με στρατιωτική χρήματα.
Η έκθεση Guardian σημειώνει:
Ενώ ορισμένα στοιχεία του έργου πολλών εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να θέσουν να λάβουν ως απάντηση απλά ένα ειρωνικό χαμόγελο – η έρευνα έχει συμπεριλάβει ανάλυση των tweets των διασημότητες, όπως η Lady Gaga και ο Justin Bieber, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν την επιρροή που ασκείται στο Twitter – άλλες βέβαια έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση των δεδομένων των tweets και των πρόσθετων τύπων των αναρτήσεων στα social media.
Στο πλαίσιο της λίστας της αναφοράς είναι μια έρευνα που αποσκοπεί καθαρά στην τεκμηρίωση πώς Το κίνημα διαμαρτυρίας Occupy που έχει χρησιμοποιήσει το Twitter για τον οργανισμό, καθώς και την έρευνα σχετικά με την παρακολούθηση στο διαδίκτυο, καθώς και την ανάλυση του τρόπου που ονομάζεται «η επιρροή της συμπεριφοράς» (προτιμήσεις, και retweeting) δημοσιεύονται πληροφορίες σε διάφορες δημοφιλείς πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων Pinterest, Twitter, Kickstarter, Digg και Reddit.
Η έκθεση επισημαίνει ότι στην DARPA δαπανώνται περίπου 19 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της έρευνας, με $ 8,9 να διέρχονται από την IBM και να διανέμονται σε διάφορους ερευνητές, και ένα επιπλέον ποσό των $ 9.6 εκατομμυρίων που διέρχεται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Μερικά από τα ερευνητικά στοιχεία διοχετεύονται μέσω της IBM σε μια μελέτη με τίτλο «μοντελοποίηση της στάσης του χρήστη προς αμφιλεγόμενα θέματα στα κοινωνικά δίκτυα». Αυτό δείχνει σαφώς ότι ο στρατός ενδιαφέρεται να έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την κοινή γνώμη μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της DARPA, περιγραφές του πώς η έρευνα τους θα μπορούσε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιεί κοινωνικά δίκτυα για την ενθάρρυνση των χρηστών.
«Για παράδειγμα, μια εκστρατεία της κυβέρνησης στο Twitter υποστηρίζει ότι μπορούν να συνεργαστούν με τους οπαδούς που είναι πιο πιθανό να κάνουν ορισμένες κινήσεις (π.χ. διάδοση ενός μηνύματος μιας εκστρατείας) με βάση τις απόψεις τους.» Αναφέρει η μελέτη.
Σε ένα ακόμη πιο ανησυχητικό παράδειγμα οι συγγραφείς σημειώνουν «… όταν τα αντικυβερνητικά μηνύματα εξαπλωθούν στα κοινωνικά δίκτυα, η κυβέρνηση που θα ήθελε να εξαπλωθεί σε αντίθεση με τα μηνύματα ,για την εξισορρόπηση αυτή ,την προσπάθεια και ως εκ τούτου τον εντοπισμό ανθρώπων που είναι πιο πιθανό να διαχέουν τις απόψεις τους .»
Φυσικά, η DARPA ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει λάθος στη διεξαγωγή αυτής της έρευνας. Σε δήλωσή του στην εφημερίδα The Guardian ένας εκπρόσωπος της DAPRA είπε «Τα κοινωνικά δίκτυα αλλάζουν τον τρόπο που οι άνθρωποι ενημερώνονται, μοιράζονται ιδέες και οργανώνονται σε ομάδες συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που αποσκοπούν να βλάψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες …ΗDARPA υποστηρίζει ότι η ακαδημαϊκή έρευνα που προσπαθεί να κατανοήσει κάποια από αυτές τις δυναμικές μέσω αναλύσεων των διαθέσιμων στο κοινό και των συζητήσεων που διεξάγονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. «
Όταν ρωτήθηκε γιατί ο στρατός θα πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση αυτής της έρευνας, ο εκπρόσωπος της DARPA δήλωσε ότι οι μελέτες είναι απαραίτητες για τα συμφέροντα της άμυνας των ΗΠΑ και ότι μερικοί άνθρωποι που ασχολούνται με την χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στοχεύουν να βλάψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.»
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το στρατό εδώ και καιρό ασχολείται με τη μελέτη των δυνατοτήτων για την πολιτική αναταραχή και πώς αυτή μπορεί να ελέγξει, και να διευκολύνει και την καταπολέμησή της. Η Σχολή Πολέμου του Στρατού των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με πολλές ομάδες προβληματισμού έχουν μελετήσει το θέμα για χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και την πιθανή χρήση της για την ανάπτυξη και την οργάνωση των κινημάτων διαμαρτυρίας, έχει κεντρίσει μια νέα αίσθηση εντός της κυβέρνησης και του στρατού για να προσαρμοστούν και να αποκομίσουν ωφέλει από τέτοια εργαλεία.
Η λεγόμενη «άνοιξη» της επανάστασης των τελευταίων ετών έχουν σε μεγάλο βαθμό επικεντρωθεί γύρω από την χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, με πολλά ακόμη γεγονότα που υποδηλώνουν ότι η δυτική κυβέρνηση και οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει πως, τουλάχιστον εν μέρει, πολλά γεγονότα ελέγχονται και ακόμη ότι έχουν ξεκινήσει αναταραχές σε άλλα μέρη του κόσμου για στρατηγικούς σκοπούς με τη χρήση κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Οι εκθέσεις του Στρατού έχουν πρόσφατα αναδείξει την δημιουργία ψεύτικων Twitter σε χώρες όπως η Κούβα, προκειμένου να χειραγωγήσουν και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη εκεί. Ο στρατός ανέπτυξε επίσης ένα λογισμικό για την εύρεση ψεύτικων ταυτοτήτων και την προσπάθεια να διαδώσουν την προπαγάνδα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση έχει επίσης επενδύσει σε εταιρείες που παρακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα και παρακολουθούν το πώς γνώμες και πληροφορίες εξαπλώνεται σε τέτοια δίκτυα.
Το Facebook ήταν και είναι βαθιά συνδεδεμένο με το πρόγραμμα της PRISM της NSA. Μέσα από πληροφορίες που διέρρευσαν, καθώς και από την ομολογία της ίδιας της NSA, έχει παρατηρηθεί ότι το Facebook δεν γνώριζε μόνο για αυτό, αλλά και συνεργάστηκε με το πρόγραμμα μαζικής κατασκοπείας .
Η NSA ακόμη μεταμφιεσμένη σε Facebook μέσω ψεύτικων servers, χρησιμοποιώντας τους ως εφαλτήριο για να αρπάξει πληροφορίες από σκληρούς δίσκους, ώστε να μολύνει εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο με κακόβουλο λογισμικό, ως μέρος του προγράμματος μαζικής παρακολούθησης. Η τάση είναι σαφής – η κυβέρνηση και ο στρατός έχουν οριστεί για την πλήρη παρακολούθηση των κοινωνικών δικτύων μετατρέποντάς τα σε εργαλεία κοινωνικού ελέγχου και χειραγώγησης.
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.