Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στην Κομοτηνή από τον Τούρκο αντιπρόεδρο


IT.C. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler:  ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡOΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Αντιπρόεδρος της Τ.C. Εμρουλλάχ Ισλέρ : Η ισχυρή Τουρκία πάντα ήταν δίπλα σας , θα είναι δίπλα σας και…¨
Πραγματοποιήθηκε με υπέροχη συμμετοχή το ιφτάρ που παραδοσιακά οργανώνει κάθε χρόνο η αιρετή μουφτεία Κομοτηνής. Πηγή υπερηφάνειας αποτέλεσε ότι το ιφτάρ τίμησε με την παρουσία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τ.C. Εμρουλλάχ Ισλέρ. Με ενδιαφέρον ακούστηκε η κουβέντα που ανέφερε στο ιφτάρ ο κύριο Ισλέρ λέγοντας πως ¨Ζητάτε να σας δοθούνε ένα-ένα τα αναγνωρισμένα από την συνθήκη της Λωζάνης δικαιώματα και αυτό είναι κάτι που εμείς το παρακολουθούμε¨

Στο ιφτάρ που οργάνωσε η αιρετή μουφτεία Κομοτηνής στις 13/7/2014, μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τ.C. Εμρουλλάχ Ισλέρ, ο νομάρχης Ανδριανούπολης Ντουρσούν Αλή Σαχίν, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, οι βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν, Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπεκ, ο πρόεδρος της ΤΙΚΑ, ο πρόεδρος του IRCICA Χαλίτ Ερέν, ο βουλευτής Προύσας του ΑΚΡ Χακάν Τσαβούσογλου, η Ισίκ Σαδίκ Αχμέτ, ο πρόξενος της Τ.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, ο μουφτής του Κίρτζαλι Μπεϊχάν Μεχμέτ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μουσουλμάνων Βουλγαρίας Σαμπαναλί Μεχμέτ, οι σύμβουλοι της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης Οντέρ Μουμίν, Ισμαήλ Χουσέ Μουσταφά, Ριντβάν Κοτζά Μουμίν, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο νεοεκλεγείς στα Αρριανά δήμαρχος Ριντβάν Αχμέτ, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, ο μουφτής Ανδριανούπολης Εμρουλλάχ Ουζούν, θρησκευτικοί λειτουργοί που υπηρετούνε στην Δυτική Θράκη, διαχειριστικές επιτροπές τζαμιών, πρόεδροι μειονοτικών συλλόγων και άλλοι καλεσμένοι.
Το πρόγραμμα ιφτάρ άρχισε με ανάγνωση Κορανίου. Το ιφτάρ ¨άνοιξε¨ με την ανάγνωση του εζάν.
Στις ομιλίες που έγιναν, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής είπε πως η συμμετοχή του κυρίου Ισλέρ στο ιφτάρ αποτελεί μεγάλη τιμή για τους ίδιους.
……………
Ο Ιμπραήμ Σερίφ στην ομιλία του, εν περιλήψει ανέφερε τα εξής :
¨…Καταρχήν καλωσορίζω τον κύριο Αντιπρόεδρο και τους συν αυτώ, όπως και τους πολύτιμους μουσαφίρηδες μας που ήρθαν από την γειτονική Βουλγαρία και χαιρετίζω με σεβασμό όλους τους μετέχοντες.
Κύριε αντιπρόεδρε μου !
Τιμώντας το τραπέζι του ιφτάρ που χρόνια τώρα οργανώνουμε ως μουφτεία Κομοτηνής, μας τιμήσατε και μας κάνατε να αισθανθούμε υπερήφανους και τιμήσατε όλους τους θρησκευτικούς λειτουργούς που υπηρετούνε σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη. Ο Αλλάχ να σας βοηθά.
Εμείς ως θρησκευτικοί λειτουργοί όπως και όλοι οι αδερφοί μας, οι σύλλογοι και οι οργανώσεις που αγωνίζονται για τα δικαιώματα, τον νόμο αλλά και για την εθνική και θρησκευτική παρουσία όλων των ομογενών μας που παρέμειναν εδώ με την συνθήκη της Λωζάνης και προσπαθούμε να ζούμε στηρίζοντας τα τζαμιά μας που παραλάβαμε ως παρακαταθήκη από το παρελθόν, αλλά και στηρίζοντας τις νέες μας γενιές.
Σήμερα, όπως ανέφερε πριν από λίγο και ο βοηθός μουφτή μου, βρίσκονται εδώ, οι ιδιοκτήτες των τζαμιών οι διαχειριστικές επιτροπές, οι θρησκευτικοί μας λειτουργοί που υπηρετούν στα τζαμιά, η ομάδα θεολόγων μας, οι βουλευτές μας και όλοι οι πολιτικοί μας, ενώ μεταξύ μας βρίσκεται και το ανώτατο όργανο των Τούρκων της Δυτικής Θράκης η Συμβουλευτική Επιτροπή. Η παρουσία σας ανάμεσα μας σε αυτή την ευτυχισμένη μέρα που συγκεντρωθήκαμε, δίνει τιμή και περηφάνια στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Να είστε καλά
Αξιότιμοι ομογενείς μου
Ο κύριος υπουργός έχει έναν ψυχικό δεσμό εδώ. Το λέω επειδή το ανέφερε ο ίδιος, σταμάτησε πια να είναι μυστικό. Ο πολύ αξιότιμος πατέρας του κυρίου αντιπροέδρου μας ο Χαφίζ Αμπντουλλάχ, κατά την δεκαετία του 1950, υπηρέτησε για χρόνια ως θρησκευτικός λειτουργός στην Δυτική Θράκη και κήρυξε και συμβούλεψε σε μήνες Ραμαζανιών. Σήμερα ο κύριος αντιπρόεδρος μας, όπως ο πατέρας του υπηρέτησε εμάς, τους παππούδες και τους πατέρες μας, έτσι και αυτός ευρισκόμενος ανάμεσα στην νέα γενιά μας τίμησε και μας έκανε να αισθανθούμε υπερήφανοι. Eύχομαι ο Αλλάχ να τον βοηθά.
Βλέποντας εδώ συγκεντρωμένους τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, επιθυμούμε και από τώρα και πέρα να βλέπουμε εδώ τον υπουργό μας.
Κύριε αντιπρόεδρε μας !
Τελειώνοντας τα λόγια μου, εν μέσω αυτών των χιλίων ατόμων, επιθυμώ να πως το εξής : Πριν από τις προηγούμενες εκλογές στην Τουρκία, η αξιότιμη κυρία Εμινέ σύζυγος του κύριου Πρωθυπουργού μας, είχε έρθει στην Κομοτηνή. Δίπλα της ήταν ο Εγεμέν Μπαγίς και η σύζυγος του και ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου και η σύζυγος του. Την μέρα εκείνη είχα προσευχηθεί ως εξής από μικροφώνου. Πως εμείς από την Δυτική Θράκη θα θέλαμε να δούμε τον Μεχμέτ Μουεζίνογλου ως υπουργό Υγείας. Μετά από εκείνη την προσευχή, όταν την είπα στον υπουργό μας των Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ μου είχε πει ¨ Χότζα μου ζήτησες, ας ζητούσες ένα υπουργείο προεδρίας, το υπουργείο Υγείας που ζήτησες είναι μια δύσκολη δουλειά¨. Πέρασε καιρός και μετά ο Μουεζίνογλου έγινε υπουργός Υγείας. Όταν μετά είδα τον Μεχμέτ Γκιορμέζ του είπα πως η προσευχή μου έγινε δεκτή. Ο Εγεμέν Μπαγίς είχε έρθει εδώ. Μου είπε «Εσείς ζητήσατε για τον Μουεζίνογλου και έγινε υπουργός Υγείας. Ορίστε προσευχηθείτε και για εμάς». Τότε εγώ δίστασα λίγο. Μακάρι την επόμενη φορά να δούμε τον κύριο Ισλέρ ως πρωθυπουργό¨.
Υπάρχει μια ωραιότητα που μας συνενώνει και μας συγκεντρώνει εδώ και αυτό είναι η ταυτότητα μας
Ο νομάρχης Ανδριανούπολης Ντουρσούν Αλή Σαχίν ανέφερε πως η ταυτότητα είναι αυτό που μας συνενώνει και εν συντομία ανέφερε τα εξής :
¨Σήμερα η Κομοτηνή είναι διαφορετική. Απόψε η Κομοτηνή πραγματικά είναι διαφορετική. Και αυτή η διαφορετικότητα αποδεικνύεται εδώ.
………………
Υπάρχει μια ωραιότητα που μας συνενώνει και μας συγκεντρώνει εδώ και αυτό είναι η ταυτότητα μας. Και η ταυτότητα μας είναι η θρησκεία μας και η γλώσσα μας.
………………….¨
Τελευταίος μίλησε ο αντιπρόεδρος της T.C. Εμρουλλάχ Ισλέρ και ανέφερε πως θα παρακολουθούνε το θέμα των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την συνθήκη της Λωζάνης και είπε τα εξής :
¨…Σήμερα επέτρεψε ο Αλλάχ και ήρθαμε στην δυτική Θράκη. Καταρχήν σας φέραμε μια αγκαλιά από χαιρετίσματα από την μητέρα πατρίδα. Σας μεταφέραμε τα χαιρετίσματα του πρωθυπουργού μας κυρίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα εμείς ως μητέρα πατρίδα και εσείς εδώ αποτελούμε μέλη ενός συνόλου. Αυτή ήταν η μοίρα μετά από την καταστροφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εσείς σήμερα ζείτε εδώ ως πολίτες του ελληνικού κράτους και με μειονοτικό στάτους.
Εμείς ως Τ.C. πάντοτε ήμασταν δίπλα σας και θα συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα σας. Όπως ξέρετε ο 20ος αιώνας υπήρξε ένας αιώνας απωλειών για την Τουρκία. Ο αείμνηστος Οζάλ είχε κάνει μια πρόβλεψη. Είχε πει πως ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Τουρκίας. Ευτυχώς όταν κοιτάμε και συγκρίνουμε την Τουρκία με το περιβάλλον μας, αρχίσαμε ως Τουρκία πολύ καλά, πάμε πολύ καλά και πρώτα ο Θεός, διανύσαμε μεγάλη απόσταση στο δρόμο του να κάνουμε τον 21ο αιώνα, αιώνα της Τουρκίας και μακάρι να διανύσουμε και τις υπόλοιπες αποστάσεις που πρέπει.
Ο κύριος πρωθυπουργός μας ο Ερντογάν από τις 3/11/2002 χτίζει μια νέα Τουρκία. Αυτή είναι μια ισχυρή, αναπτυσσόμενη και πιο δημοκρατική Τουρκία, μια Τουρκία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν αποβάλει αλλά αγκαλιάζει και ενώνει τους ανθρώπους, αυτήν την Τουρκία χτίσαμε και έτσι συνεχίζουμε. Εάν επιτρέψει ο Αλλάχ το 20123 θα έχουμε διανύσει ακόμη μεγαλύτερη απόσταση στο να καταστεί η χώρα ακόμη πιο ισχυρή, ηγέτης στην περιοχή της, με ειδικό βάρος και με τον λόγο της να ¨περνά¨.
Εμείς στήνοντας αυτή την ελεύθερη και δημοκρατική Τουρκία, ταυτόχρονα αποδίδουμε πίσω δικαιώματα σε ανθρώπους που είχαν εξοβελιστεί στο παρελθόν και έτσι στήνουμε την αναπτυσσόμενη και ισχυροποιούμενη Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό όπως όλοι ξέρετε έγιναν κάποια βήματα στο θέμα των μειονοτήτων, ακίνητα που είχαν κατασχεθεί στο παρελθόν αποδόθηκαν. Και αυτά τα πράξαμε με υπερηφάνεια και με καμάρι. Επιθυμώ να αναφέρω πως είμαστε χαρούμενοι για τα πεπραγμένα μας αυτά.
Εσείς εδώ έχετε το μειονοτικό στάτους. Έχετε δικαιώματα που σας έχουν αναγνωριστεί από την συνθήκη της Λωζάνης. Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις σχετικά με την απόδοση αυτών των δικαιωμάτων, αυτό το ξέρετε εσείς, το ξέρουμε και εμείς.
Εμείς ως T.C. στα πλαίσια της πολιτικής των ¨μηδενικών προβλημάτων¨ που αρχίσαμε στις 3/11/2002, αναπτύξαμε πολύ καλές σχέσεις με το ελληνικό κράτος και στήσαμε σχέσεις φιλίας. Στήσαμε Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας, έγιναν δύο συνεδριάσεις και αν το επιτρέψει ο Αλλάχ θα γίνει μια και φέτος.
Εσείς ζείτε σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε. Η Τ.C. συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την E.E. Ενώ όμως εμείς κάνουμε διάφορα βήματα στο θέμα των μειονοτήτων, δεν είναι αποδεκτό η Ελλάδα μια χώρα μέλος της Ε.Ε. να μένει πίσω στο θέμα αυτό. Για αυτό τον λόγο, όπως ανέφερα στις ομιλίες μου σήμερα, εσείς ζητάτε την απόδοση καθενός από τα αναγνωρισμένα από την συνθήκη της Λωζάννης δικαιώματα σας και εμείς αυτό το παρακολουθούμε. Θέματα όπως τα πολιτιστικά σας δικαιώματα, το θέμα της ταυτότητας, η αναγνώριση των εκλεγμένων μουφτήδων και η απόδοση των βακουφικών περιουσιών, αποτελούνε θέματα που παρακολουθούμε κατά προτεραιότητα.
Αδερφοί μας που ήρθαν σήμερα εδώ ανέφεραν το εξής. Πως ενώ στα μειονοτικά σχολεία και λύκεια παρέχεται δίγλωσση εκπαίδευση, τα τουρκικά δεν επιτρέπονται στο επίπεδο των νηπιαγωγείων. Και αυτό το θεωρούνε απαράδεκτο. Δηλώνω πως θα παρακολουθήσουμε και αυτό το θέμα.
Πολύτιμοι φίλοι !
Η εποχή είναι εποχή ελευθερίας και δημοκρατίας. Το μέλλον βρίσκεται στην δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην διεύρυνση των ελευθεριών. Στην κατεύθυνση αυτή, εμείς ως T.C. έχουμε κάνει μεγάλα βήματα και συνεχίζουμε τις εργασίες μας για την επίτευξη της εξελιγμένης δημοκρατίας. Ευελπιστούμε πως και οι φίλοι μας στην Ελλάδα θα κάνουν τα ίδια βήματα και ιδιαίτερα για εσάς την τουρκική μειονότητα.
Πολύτιμοι αδερφοί μου
Η ισχυρή Τουρκία πάντα ήταν δίπλα σας , θα είναι δίπλα σας και βρίσκεται δίπλα σας αυτή τη στιγμή. Όσο ισχυροποιούμαστε και αναπτυσσόμαστε εμείς, υπερασπιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με ακόμη πιο ισχυρό τρόπο τα δικαιώματα σας σε διάφορες διεθνείς πλατφόρμες. Επιθυμώ να αναφέρω πως πρώτα ο Θεός μας περιμένουν πολύ ωραίες μέρες.
…………………
Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί 14/7/2014
Σχ : Παρακαλούμε τους χρήστες των μεταφράσεων μας να αναφέρουν την πηγή…
tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.