Το ΝΑΤΟ απειλεί τη Ρωσία με στρατιωτική αντίδραση
Αν η Ρωσία αποπειραθεί να στείλει στρατεύματα σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος του NATO, ακόμη και εάν δε πρόκειται για δυνάμεις που θα φορούν στολές με διακριτικά της ρωσικής ομοσπονδίας, όπως έπραξε όταν προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία, το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα αντιδράσει με στρατιωτικά μέσα, όπως διεμήνυσε κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής σε συνέντευξή του.
Στρατιώτες με στολές χωρίς διακριτικά είχαν αναπτυχθεί όταν η Ρωσία μπήκε στη χερσόνησο της Κριμαίας και τελικά την προσάρτησε, στα τέλη του Φεβρουαρίου. Αν και αρχικά ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέψευδε ότι είχαν αναπτυχθεί ρωσικές δυνάμεις, παραδέχθηκε τον Απρίλιο ότι έδρασαν εκεί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις προειδοποιούν για τον κίνδυνο η Μόσχα να επέμβει άμεσα για να υποστηρίξει τους αντάρτες που πολιορκούνται στο κατά πλειονότητα ρωσόφωνο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Ορισμένοι ειδικοί σε αμυντικά θέματα έχουν υποστηρίξει πως ο Πούτιν θα μπορούσε να αποπειραθεί να επέμβει στα εσωτερικά ζητήματα κι άλλων κρατών, ιδίως αυτών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία), όπου υπάρχουν μεγάλες ρωσικές μειονότητες.
Ο Αμερικανός πτέραρχος, Φίλιπ Μπρίντλαβ, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, είπε πως παρότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δε σχεδιάζει να επέμβει στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του, τα κράτη-μέλη του NATO στην ανατολική Ευρώπη πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη απειλή από τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια», όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους στρατιώτες που φορούν στολές χωρίς εθνικά διακριτικά.
«Το πιο σημαντικό έργο (είναι) να προετοιμάσουμε κάθε έθνος για το πρόβλημα που δημιουργούν τα ‘μικρά πράσινα ανθρωπάκια’, ή το πρόβλημα της οργάνωσης του (ρωσόφωνου) πληθυσμού, και αυτό πρέπει να γίνει πρώτα. Γίνεται τώρα», επισήμανε ο Μπρίντλαβ σε μια συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα στο διαδίκτυο η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Die Welt.
«Πώς λοιπόν τώρα εκπαιδεύουμε, οργανώνουμε, εξοπλίζουμε τις αστυνομικές δυνάμεις και τις ένοπλες δυνάμεις των (συμμαχικών) χωρών ώστε να είναι ικανές να το χειριστούν αυτό;», συνέχισε ο πτέραρχος, σύμφωνα με το κείμενο των δηλώσεών του στη Βελτ, που διένειμε στα αγγλικά το NATO.
«Εάν δούμε τέτοιες ενέργειες να λαμβάνουν χώρα σε ένα κράτος (- μέλος) του NATO και μπορούμε να τις προσάψουμε σε ένα επιτιθέμενο κράτος, αυτό σημαίνει (ότι ενεργοποιείται) το Άρθρο 5. Τότε, θα υπάρξει στρατιωτική αντίδραση», πρόσθεσε ο Μπρίντλαβ.
Το Άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του NATO για την κοινή άμυνα προβλέπει ότι εάν ένα κράτος-μέλος του Συμφώνου δεχθεί επίθεση, αυτή θα θεωρηθεί αυτόματα εχθρική ενέργεια εναντίον της συμμαχίας στο σύνολό της.
Η κρίση στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση σε ιστορικό ναδίρ την περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και πυροδότησε μια σειρά κυρώσεων και αντιποίνων που πλήττουν τις οικονομίες της Ρωσίας και της Ευρώπης, οι οποίες ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσχέρειες.
Το NATO έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη αφότου άρχισε η κρίση. Μέτρα πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα αναμένεται να συμφωνηθούν στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Ουαλία τον Σεπτέμβριο.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.