Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας γνώριζαν ποιο βότανο από τους γύρω λόφους θα χρησιμοποιήσουν για γρίπη, ποιο για αϋπνία και ποιο για ουρολοίμωξη. Επίσης γνώριζαν ποια χόρτα τρώγονται και ποια όχι. Γνώση που έχει ρίζες στα βάθη των αιώνων και που στην εποχή μας μέρα με τη μέρα πεθαίνει μαζί τους. Ακόμα η γνώση αυτή πολλές φορές αρπάζεται από τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και πατεντάρεται. Τελικά χρυσό-πουλιέται σε χάπι αυτό που αν βγεις μια βόλτα στο δάσος θα
πατήσεις πάνω του.
Η αλεκάτη είναι μια προσπάθεια διατήρησης αυτής της γνώσης. Φιλτράροντας την και συμπληρώνοντας την με επιστημονική γνώση διαλευκαίνονται κάποιες επικίνδυνες λαϊκές δοξασίες και διευρύνονται οι ορίζοντες. Ελπίζουμε η αλεκάτη να συντελέσει έστω και λίγο στην διατροφική αυτάρκεια καθώς και στην αυτοδιαχείριση της υγείας πράγματα που είναι απαραίτητα όσο ποτέ τη δεδομένη χρονική στιγμή στη χώρα μας.
Σαν ιδέα η Αλεκάτη ξεκίνησε από μια παρέα ανθρώπων που θέλανε να κρατήσουν μια βάση δεδομένων με γνώσεις γύρω από τα μανιτάρια, τα βότανα και τον φυσικό τρόπο ζωής. Με τον καιρό αποφασίσαμε να το κάνουμε ιστοσελίδα και να το ανοίξουμε σε όλους.
Τελευταία δημιουργήσαμε έναν αυτοματισμό ώστε τα φαγώσιμα χόρτα, τα βότανα, τα μανιτάρια που ευδοκιμούν στη χώρα μας τον συγκεκριμένο μήνα να παρουσιάζονται σε λίστες. Έτσι, με ευκολία, οποιοσδήποτε να μπορεί να ξέρει τι μας προσφέρει η φύση τον δεδομένο μήνα, τι τρώγεται, τι δεν τρώγεται και τι είναι επικίνδυνο. Το ίδιο συμβαίνει και με διάφορες παραδοσιακές συνταγές και πατέντες αυτάρκειας (όπως π.χ. πώς να παράγουμε στο σπίτι μας μανιτάρια πλευρώτους το χειμώνα)…
Τον Αύγουστο λοιπόν, η φύση μας προσφέρει…
Θεραπευτικά βότανα: Αθάνατος, Αγριμόνιο, Αδίαντο, Αλθαία, Αλμύρα, Αλόη η γνήσια, Απήγανος – Ρούτα η βαρύοσμη, Άρκτιο, Αψινθιά, Βασιλικός , Βρώμη, Γάλιο (Κολλητσίδα), Γλιστρίδα, Δάφνη, Δενδρολίβανο , Δίανθος ο καρυόφυλλος, Ερυθρελάτη, Ίξος – Γκι, Ίταμος, Καγιέν, Καλέντουλα, Κάππαρη, Κισσός, κολοκυθιά, Κριθάρι, Κυπαρίσσι, Λάδανο , Λουίζα, Λυκίσκος, Μαλοτήρα, Ματζουράνα, Μαύρη πεύκη, Μελισσόχορτο, Μέντα, Μπουράντζα, Νεροκάρδαμο, Σαλέπι, Πελαργόνιο το βαρύοσμο, Πλάτανος, Ρίγανη, Σαμπούκος, Στέβια, Τριγωνίσκος, Ύσσωπος, Φλαμούρι.
Καρποί: Άγρια φράουλα, Βακκίνια-Μύρτιλλα, Βατόμουρα, Βερικοκιά, Γκορτσιά, Γκότζι Μπέρι, Δαμασκηνιά, Κορομηλιά, Κρανιά, Μηλιά, Χαρούπια, Φραγκοστάφυλο, Σμέουρο (βάτος η ιδιαία), Σταφύλι, Αχλάδια
Φαγώσιμα χόρτα: Αλμύρα, βλίτο, Βούρλο, Γλιστρίδα, Κάππαρη κ.α.
Φαγώσιμα μανιτάρια: Αγαρικό το πεδινό, Βωλίτης ο δικτυωτός, Αγαρικό το δασόβιο, Γανόδερμα, Μαύρη καλοκαιρινή τρούφα, Κανθαρίσκος ο φαγώσιμος, Πλευρώτους του Ερυγγίου, Σουίλος, Ύδνο
Επίσης: Λιαστές ντομάτες στην απλώστρα, Αποξήρανση της σταφίδας, Αποξήρανση των χορταρικών, Βάμμα Καγιέν, Δροσιστικό ποτό από σταφύλια και πράσινο τσάι, Εντομοκτόνο από μανιτάρια, Καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους σε άχυρο, Κάππαρη Τουρσί, Κρύο τσάι Λουίζας, Μαρμελάδα Σαμπούκου, ουζομεζές από Κρίταμα, Παγωτό από φρούτα, Πετιμέζι, Πεστίλι, Ρόφημα Ζαμπούκου Δροσιστικό, Σάλτσα τομάτας, Σταφυλοθεραπεία, Τζιτζιμπίρα, κομπούχα.
alekati.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.