Ας γνωρίσουμε καταρχήν τον Οθωμανό κατακτητή της βυζαντινής Θράκης :
Γαζή Αχμέτ Εβρενός
Από τη Βικιπαίδεια :
Ο Γαζή Αχμέτ Εβρενός (Gazi Evrenos Beg ή Hadji Gazi Evrenos), γνωστός και με τα ονόματα Ἐβρενέζ[1], Εβρενός, Ἀβρανέζης, Βρανέζης,Βρενέζ, Βρενέζης ή Βρενές[2]) (1288- 17 Νοεμβρίου 1417) ήταν Οθωμανός στρατηγός[1] απόγονος του γνωστού ελληνικής καταγωγής[3][4]οίκου των Evrenos Ogullari, ισλαμικού κλάδου των Ουρανών. Γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο (σημερινό Μπαλίκεσιρ, Balıkesir) [5] της Τουρκίας, και πέθανε στο Γενιτζέ-ι-Βαρντάρ (Yenice-i Vardar) [1] (σημερινά Γιαννιτσά).
Βιογραφία
Το πραγματικό του όνομα ήταν Εβρενόζ (εκ του «Ουρανός»), αλλά μεταξύ των ελληνικών πληθυσμών αναφέρονταν και ως Εβρενέζ ή με παρόμοια ονόματα [1]. Υπηρέτησε στον οθωμανικό στρατό από το 1359. Γνώρισε πολύχρονη σταδιοδρομία ως στρατηγός, κσι διακρίθηκε υπό την αρχηγία του πρίγκιπα Σουλεϊμάν Πασά (γιου του σουλτάνου Ορχάν), και των σουλτάνων Μουράτ Α΄, Βαγιαζήτ Α΄ και Σουλεϊμάν Τσελεμπή. Συμμετείχε σε πολλές σημαντικές μάχες των Οθωμανών. Κατέκτησε τη βυζαντινή Θράκη και Μακεδονία, και κατέκτησε την Κόρινθο το 1397.
Οι Βυζαντινοί ιστορικοί χαρακτηρίζουν με αρνητικό τρόπο τον Εβρενό. Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄ αναφέρει σε γραπτό του έργο το 1409 ότι ο Εβρενός ήταν αιμοβόρος με «απαράμιλλη» έχθρα για τους Χριστιανούς.
……………
AΥΤΟΝ λοιπόν τον αιμοβόρο για τους χριστιανούς Οθωμανό στρατηγό τίμησε η Τουρκία ΜΕΣΑ στην ελληνική Θράκη ! Πως ; Για δείτε κάποιες αναρτήσεις του Τούρκου προξένου Οσμάν Ιλχάν Σενέρ :
¨Ιφτάρ στο χωριό Ωραίο του ορεινού όγκου της Ξάνθης, χωριό του ενάρετου μουφτή Αχμέτ Μέτε¨.
¨Κάναμε τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Γκαζί Εβρενός Πασά στο Ωραίο, μου δόθηκε η τιμή να χαρίσω δύο βιβλία¨.
Η πινακίδα στην είσοδο της βιβλιοθήκης γράφει : Ωραίο (στα τούρκικα) Γκαζί Εβρενός Πασά -2014
Προσέξτε ότι την κορδέλα των εγκαινίων στις 25/7 την έκοψε μαζί με άλλους και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι αυτό. Διότι ο Ζεϊμπέκ είναι απότοκος του περιβάλλοντος του αλλά και της ανεκτικότητας των ελληνικών κομμάτων. Τίποτε ασυνήθιστο δηλαδή.
Το σημαντικότερο είναι ότι η Τουρκία μέσα στην ελληνική Θράκη με την βοήθεια των εικονιζόμενων πρακτόρων της, προχωρά σε ακόμη μια πρόκληση. Είναι δυνατόν αυτοί οι οποίοι καθημερινά απειλούν με μύριους τρόπους την πατρίδα μας, να τιμούν εδώ μέσα τον Οθωμανό κατακτητή ;
Θα μπορούσε μήπως η Ελλάδα να ανοίξει στην Κωνσταντινούπολη μια βιβλιοθήκη ¨Θεόδωρου Κολοκοτρώνη¨ ή ¨Νικηταρά του Τουρκοφάγου¨;
Υπάρχει κανείς ζωντανός Έλληνας αρμόδιος που να νοιάζεται με ΕΡΓΑ για αυτόν τον τόπο ; Κάποιος τέλος πάντων που να μην νοιάζεται μόνο για το προσωπικό και κομματικό συμφέρον ;
tourkikanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.