Δριμύ κατηγορώ και μη διπλωματικές εκφράσεις εναντίον της Τουρκίας τόσο για την μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όσο και για την μη επικύρωση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση των πρωτοκόλλων της Ζυρίχης για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, εξαπέλυσε από το βήμα της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Αρμενίας, Serzh Sargsyan.
«Για έναν ολόκληρο αιώνα τώρα, Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο, καθώς και το σύνολο της προοδευτικής διεθνούς κοινότητας, αναμένουν από την Τουρκία να επιδείξει θάρρος και να αντιμετωπίσει τη δική της ιστορία με την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, απαλλάσσοντας έτσι τις επόμενες γενιές από αυτό το βαρύ φορτίο του παρελθόντος. Δυστυχώς αντ’αυτού, συνεχίζουμε να ακούμε διφορούμενα μηνύματα, με τα οποία εξισώνονται το θύμα και ο σφαγέας και η ιστορία χαλκεύεται».
Αναφερόμενες στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, ο Αρμένιος πρόεδρος είπε πως η χώρα του ποτέ δεν έθεσε ως όρο για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Αγκυρα την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
«Στην πραγματικότητα, η Αρμενία ήταν το μέρος το οποίο ξεκίνησε τη διαδικασία η οποία κατέληξε το 2009 στην υπογραφή των πρωτοκόλλων της Ζυρίχης. Ωστόσο, τα εν λόγω πρωτόκολλα έχουν παγώσει για χρόνια τώρα και αναμένουν την επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο. Η Άγκυρα δηλώνει δημοσίως ότι θα επικυρώσει τα πρωτόκολλα αυτά μόνο εάν οι Αρμένιοι παραχωρήσουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την ελεύθερη Αρτσάχ στο Αζερμπαϊτζάν».
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Αρμένιος πρόεδρος είπε «στο διάβολο με την κύρωση της συμφωνίας».
«Αυτή η φράση στην καθομιλουμένη συμπυκνώνει τον πανάρχαιο αγώνα ολόκληρου του έθνους και εξηγεί με σαφήνεια σε εκείνους που προσπαθούν να διαπραγματευτούν την πατρίδα των άλλων «ότι η πατρίδα είναι ιερή και απαραβίαστη και καλύτερα να μείνουν μακριά από εμάς με τα παζάρια τους».
Ανέφερε ότι κάτω από αυτές τις περιστάσεις το Ερεβάν σκέφτεται σοβαρά το ζήτημα της ανάκλησης από το κοινοβούλιο της χώρας της κύρωσης των πρωτοκόλλων Αρμενίας -Τουρκίας. Ο κ. Sargsyan αναφέρθηκε στην συμπλήρωση του χρόνου, ενός αιώνα από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
«Ήταν ένα πρωτοφανές έγκλημα, στόχος του οποίου ήταν να εξαλείψει ένα έθνος και να του στερήσει τη πατρίδα του: ένα έγκλημα που εξακολουθεί να αποτελεί ανεπούλωτο σημάδι για κάθε Αρμένιο. Το 1915 η Γενοκτονία ήταν ένα έγκλημα κατά του πολιτισμού και της ανθρωπότητας και του οποίου η ανεπαρκής καταδίκη άνοιξε το δρόμο για παρόμοια εγκλήματα μαζικών δολοφονιών στο μέλλον».
Ο Αρμένιος πρόεδρος ευχαρίστησε ονομαστικά τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία (μεταξύ αυτών και της Ελλάδα και την Κύπρο), αλλά και άλλες όπως οι ΗΠΑ, που είπαν τα πράγματα με το όνομά τους, ανεξαρτήτως της ορολογίας που χρησιμοποίησαν. ΚΥΠΕ
Άσε μας ρε Ερντογάν… «Δεν επεμβαίνουμε στις υποθέσεις καμιάς χώρας»
Σε μία μικρή αναφορά στο Κυπριακό περιορίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χαιρετίζοντας χθες την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αντίθετα, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της 20λεπτης ομιλίας σε επιθέσεις κατά το Ισραήλ και της Αιγύπτου και σε αιχμές κατά των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας – που χειροκροτήθηκαν – σε μία προσπάθεια να αποσπάσει τις ψήφους του τρίτου κόσμου στις εκλογές για την ανάδειξη των πέντε μη μονίμων θέσεων του Σ.Α., για τη διετία 2015-16.
«Ως Τουρκία θα θέλαμε να δούμε μία λύση στο πρόβλημα στην Κύπρο. Ως Τουρκία θα θέλαμε να δούμε να τερματίζεται η κατοχή εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν». Στις αναφορές του για την περιοχή ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί πολύ σκληρά να οικοδομήσει ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. «Δεν επεμβαίνουμε στις υποθέσεις καμιάς χώρας, σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας στην περιοχή …»
Αδρανούν τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ
Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α. για αδράνεια και χαρακτήρισε απαράδεκτο οι αποφάσεις τους να εξαρτώνται από την ψήφο ενός μονίμου μέλους. «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε», ανέφερε.
Εκανε ευρείες αναφορές στις πρόσφατες συγκρούσεις στη Γάζα και τους θανάτους και τραυματισμούς μικρών παιδιών και μίλησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.
Σκληρή κριτική άσκησε και προς την Αίγυπτο και προσωπικά στον πρόεδρο Αλ Σίσι. Κατηγόρησε τα Ηνωμένα Εθνη πως δεν έκαναν τίποτε και παρέμεινα παρατηρητές στην Αίγυπτο, όπου το άτομο που ηγήθηκε του πραξικοπήματος νομιμοποιήθηκε. «Αν αυτός ήταν νόμιμος δρόμος προς την εξουσία, ποιος ο λόγος να υπάρχουν τα Ηνωμένα Εθνη;».
Πάντως επέκρινε αυτούς που διαπράττουν εγκλήματα στο όνομα του Ισλάμ και παράλληλα είπε πως ο ίδιος δεν είναι αντισημίτης. ΚΥΠΕ
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.