Κύηξ και Αλκυόνη_Baroque Garden_Grosssedlitz_Δρέσδη
Η Αλκυόνη έπεσε πάλι τρέμοντας, κλαίγοντας και αγκαλιάζοντας τον σύζυγό της με ανείπωτη θλίψη, και αφού είπε ένα ύστατο αντίο…….ξεψύχησε.
Οβίδιος Μεταμορφώσεις 11.458
Ορισμένοι λένε ότι ο βασιλέας Κήυξ της Τραχίδος (πόλη της Τραχινίας στην Θεσσαλία) γιός τουΕωσφόρου και της Φιλονίδος και η σύζυγός τουΑλκυόνη κόρη του θεού των ανέμων Αιόλου και τηςΕναρέτης, μεταμορφώθηκαν σε πτηνά από τον Δία λόγω της αλαζονείας τους. Όσον αφορά στον Κήυκα διότι έλεγε ότι σύζυγός του ήταν η Ήρα, ενώ η Αλκυόνη ότι ήταν σύζυγος του Διός. Αλλά άλλοι ισχυρίζονται διαφορετικά…….
Επισκέψεις
Τον βασιλέα Κήυκα είχε επισκεφθεί ο εξόριστοςΠηλέας, τον οποίο είχε εκδιώξει από την Αίγινα, ο πατέρας του Αίακος, μετά τον θάνατο του αδελφού του Φώκου. Εκείνη την περίοδο ο Κήυξ θρηνούσε τον αδελφό του Δαιδαλίωνα, τον οποίο είχε μεταμορφώσει σε γεράκι ο θεός Απόλλων. Ο Δαιδαλίων ήταν γνωστός για την σκληρότητα, την βιαιότητα και την ροπή του στον πόλεμο. Όταν πέθανε η κόρη τουΧιόνη, μη μπορώντας να ξεπεράσει τον χαμό της αυτοκτόνησε πέφτοντας από το όρος Παρνασσό και κατά την πτώση του μεταμορφώθηκε σε γεράκι. Επίσης ο Ηρακλής επισκέφθηκε την Τραχίδα, μετά την κατά λάθος δολοφονία του Ευνόμου, γιού του Αρχιτέλη(Απολλόδωρος 2.7.5) όταν σύμφωνα με τους νόμους έπρεπε να αυτοεξορισθεί για να εξιλεωθεί από τον φόνο.
Καθ’ οδόν προς την Τραχίδα ο Ηρακλής τιμώρησε τονΚένταυρο Νέσσο, ο οποίος είχε αποπειραθεί να βιάσει την σύζυγό του Δηιάνειρα, ενώ την μετέφερε στον ποταμό Εύηνο. Όταν έφθασε στην Τραχίδα, βοηθήθηκε από τους Αρκάδες, οι οποίοι τον συνόδευαν στις αποστολές του, να κατακτήσει τουςΔρύοπες (λαός που ζούσε μεταξύ του ποταμού Σπερχειού και του όρους Παρνασσού) και να σκοτώσει τον βασιλέα τους Λαογόρα.
Μετά από πολλούς πολέμους ο Ηρακλής πέθανε στην περιοχή της Τραχίδος, αλλά οι γιοί του δραπέτευσαν από τον «διώκτη του» Ευρυσθέα, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να εξαφανίσει τους Ηρακλειδείς από την Ελλάδα, διότι τους θεωρούσε απειλή για τον Μυκηναϊκό θρόνο και φιλοξενήθηκαν για λίγο καιρό από τον Κύηκα. Όμως ο Ευρυσθέας απαίτησε την παράδοσή τους, απειλώντας με πόλεμο και έτσι αναγκάσθηκαν να αφήσουν την Τραχίδα και να καταφύγουν σε άλλο μέρος. Λέγεται ότι ο Κύηξ τους έστειλε στην Αθήνα, λέγοντάς τους ότι «αυτός δεν μπορούσε να τους βοηθήσει διότι ήταν αδύναμος, αλλά ο βασιλέας Θησέας ήταν αρκετά δυνατός ώστε να αντιμετωπίσει τον Ευρυσθέα».
Η μοίρα του Κήυκα
Ο Κύηκας χάθηκε σε ναυάγιο, ενώ ταξίδευε προς το μαντείο των Δελφών. Λέγεται ότι ταξίδεψε εκεί, λόγω των παράξενων γεγονότων που συνέβησαν στον αδελφό του Δαιδαλίωνα και λόγω άλλων καταστάσεων που έλαβαν χώρα μετά τον θάνατό του. Καθώς το ταξίδι από την στεριά ήταν επισφαλές λόγω της ύπαρξης ληστών στην περιοχή, αποφάσισε να μεταβεί ακτοπλοϊκώς. Η Αλκυόνη, η οποία φοβόταν την θάλασσα και αγαπούσε τον άντρα της, προσπάθησε να τον πείσει παραμείνει, ή τουλάχιστον να την αφήσει να πάει μαζί του. Αλλά ο Κύηκας ήταν απρόθυμος να εγκαταλείψει το ταξίδι του, ή να την πάρει μαζί του.
Η Ήρα ανταποκρίνεται στον θρήνο της Αλκυόνης
Έτσι όταν απέπλευσε, αυτή έκλαιγε απαρηγόρητα και λιποθύμησε. Οι φόβοι και προειδοποιήσεις της Αλκυόνης αποδείχθηκαν αληθινές, διότι το πλοίο ναυάγησε και ο Κύηκας πνίγηκε, προσευχόμενος τα κύματα να μεταφέρουν το σώμα στην σύζυγό του. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, η Αλκυόνη προσευχόταν στην Ήρα για την ασφάλεια του συζύγου της, ο οποίος όμως ήταν ήδη νεκρός. Έτσι η Ήρα έστειλε την Ίριδα ως αγγελιοφόρο των θεών, στονΎπνο για να στείλει στην Αλκυόνη όραμα που να της φανερώνει την αλήθεια για το θάνατό του συζύγου της. Έτσι ο Ύπνος έστειλε τον γιό του Μορφέα, με την μορφή του Κύηκα, ο οποίος στάθηκε μπροστά στο κρεβάτι της Αλκυόνης φανερώνοντας την αλήθεια.
Αλκυονίδες ημέρες
Η Αλκυόνη απελπισμένη πήγε στην παραλία, όπου βρίσκοντας τον νεκρό άνδρα της, έσκισε τα μάγουλα και τα ρούχα της, ξερίζωσε τα μαλλιά της και έπεσε στην θάλασσα. Αλλά αίφνης μεταμορφώθηκε στο πτηνό που είναι γνωστό με το όνομά της και ο Κύηκας ξαναζωντάνεψε μεταμορφωμένος στο ίδιο πτηνό. Με αυτόν τον τρόπο παρέμειναν ερωτευμένοι και επέζησαν σε μια πλωτή φωλιά επί επτά ημέρες σε γαλήνια θάλασσα, ενώ ήταν χειμώνας. Γι’ αυτό τον λόγο όταν η θάλασσα είναι γαλήνια τις αντίστοιχες ημέρες, οι ναυτικοί τις αποκαλούν «Αλκυονίδες ημέρες» και θεωρούνται ως ημέρες ειρήνης και ευτυχίας.
Σημείωση διαχείρισης: Ανάλογος μύθος του Κύηκα και της Αλκυόνης είναι ο αντίστοιχος της Ρωμαϊκής μυθολογίας του Φιλήμονα και της Βαυκίδος.
chilonas.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.