Στην Κριμαία (αρχαία Ταυρίδα) οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν ανασκαφές στο αρχαίο φρούριο της Αρτεσιανής, όπου βρήκαν πλούσιο θησαυρό, γεμάτο με νομίσματα, διάφορα στολίδια κατασκευασμένα από χρυσό , ασήμι και χαλκό, καθώς γυάλινα αγγεία και αρχαία σκεύη.
Σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα, ο θησαυρός, πιθανότατα, ανήκε σε ανθρώπους που προσπάθησαν να σώσουν την περιουσία τους από τους Ρωμαίους κατακτητές της εποχής, πριν από 2.000 χρόνια.
Στις αρχές του πρώτου αιώνα μετά Χριστό, η πόλη Αρτεσιανή, είχε πολιορκηθεί από τους Ρωμαίους λεγεωνάριους και οι κάτοικοι πανικόβλητοι προσπάθησαν να σώσουν ότι είχαν κρύβοντας σε υπόγεια τις περιουσίες τους για να τα γλιτώσουν από τις λεηλασίες.
Η αρχαία πόλη καταλαμβάνει περίπου έκταση ενάμισι εκτάριο και ήταν μέρος του Βασιλείου του Βοσπόρου, για την οποία αγωνίσθηκε επί πολλά χρόνια ο βασιλιάς Μιθριδάτης ο Η' επιτυγχάνοντας την ανεξαρτησία της από τη Ρώμη.
Εκείνη την εποχή, η μοίρα του βασιλείου ήταν διχασμένη ανάμεσα στα δύο αδέλφια του Βασιλείου του Πόντου.
Ο Μιθριδάτης ο Η’ ζητούσε την ανεξαρτησία από τη Ρώμη και ο νεότερος αδελφός του, ο Κότυς ο Α’, ήταν υπέρ της διατήρησης του βασιλείου ως υποκείμενης χώρας στην αυξανόμενη αυτοκρατορία των Ρωμαίων.
Η Ρώμη είχε στείλει στρατό για να υποστηρίξει τον Κότυ, για την εγκατάστασή του στην πρωτεύουσα του Βοσπόρου, πυρπολώντας οικισμούς που ελέγχονταν από τον Μιθριδάτη, συμπεριλαμβανομένης της Αρτεσιανής.
«Το Φρούριο πολιορκήθηκε. Οι πλούσιοι που έμεναν στην πόλη προσπάθησαν να κρύψουν ό, τι είχαν από τους Ρωμαίους.
Έθαψαν θησαυρούς μέσα στην ακρόπολη», είπε ο Νικολάι Βινοκούροφ, καθηγητής στο Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
«Ο λαός συγκεντρώθηκε, προφανώς, στην ακρόπολη για να προστατευθεί από πολιορκητές. Γνώριζαν ότι επρόκειτο να πεθάνουν σύντομα και έκρυψαν τις κινητές περιουσίες τους», είπε ο Ρώσος καθηγητής. Η πολιορκία και η άλωση του φρουρίου έγινε το 45 μ.Χ.
Περιέργως, σε κάθε θησαυρό που ανακαλύφθηκε, βρέθηκε και μία κασετίνα που περιείχε ακριβώς 55 νομίσματα που κόπηκαν από τον Μιθριδάτη τον Η’. Πιθανώς δεν ήταν μια απλή σύμπτωση, αλλά τα νομίσματα αυτά τα έλαβαν οι ιδιοκτήτες τους από τον Μιθριδάτη για να υπερασπισθούν την πόλη.
Ήταν μια ελληνική πόλη
Ο καθηγητής Νικολάι Βινοκούροφ (Николай Винокуров) μαζί με την ομάδα του, εξερευνούν την αρχαία πόλη Αρτεσιανή (Артезиан) από το 1989 και έχουν διαπιστώσει- όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα- ότι οι άνθρωποι του αρχαίου οικισμού ακολουθούσαν έναν πολιτισμό που ήταν σαφώς ελληνικός.
Η εθνικότητα του πληθυσμού ήταν μικτή, είχαν γίνει γάμοι μεταξύ Ελλήνων και Σκυθών, σύμφωνα με τον Βινοκούροφ, «αλλά ο πολιτισμός τους ήταν καθαρά ελληνικός. Μιλούσαν την ελληνική γλώσσα, έγραφαν στην ελληνική, υπήρχαν σχολεία ελληνικά, η αρχιτεκτονική και η οχύρωση της πόλης ήταν των ελληνικών δεξιοτήτων. Ήταν Έλληνες από άποψη του πολιτισμού, αλλά όχι καθαροί ως προς το αίμα».
Οι Έλληνες είναι γνωστό ότι είχαν δημιουργήσει αποικίες από τους προϊστορικούς χρόνους στον Εύξεινο Πόντο. Μετέφεραν τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους που καθιερώθηκε στην Κριμαία και στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Η ελληνική επιρροή κράτησε πολλούς αιώνες, παρά το γεγονός ότι η Κριμαία ήταν περίπου 600 μίλια (1.000 χιλιόμετρα) από την ίδια την Ελλάδα, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.
Αυτή η ελληνική επιρροή φαίνεται εμφανέστατα στους θησαυρούς της Αρτεσιανής που είχαν θαφτεί.
Μεταξύ αυτών υπάρχει μια ασημένια καρφίτσα με χαραγμένη την εικόνα της Αφροδίτης, την ελληνική Θεά της Αγάπης, χρυσά δακτυλίδια με πολύτιμους λίθους με χαραγμένες τη Νέμεση και την Τύχη, άλλες δύο ελληνικές θεότητες.
Όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και τμήματα της καμένης πόλης, εντόπισαν περισσότερες αποδείξεις του ελληνικού τρόπου ζωής, επιγραφές σε αγγεία και ελληνικά νομίσματα, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.