Με κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της χώρας σε διεθνή φόρα και υπομνήματα στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, οι γνωστοί εκπρόσωποι του τουρκισμού στη Θράκη επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εικόνα της Ελλάδας και συγχρόνως να κεφαλαιοποιήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα του κόμματος DEB στις ευρωεκλογές.
Με επιστολή τους στον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, οι κύκλοι αυτοί εκφράζουν την «απογοήτευσή» τους επειδή δεν υιοθετήθηκαν οι θέσεις τους στην έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Προσκαλούν επίσης τον ίδιο τον πρέσβη να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Θράκη για να «ενημερωθεί» για τα προβλήματα της μειονότητας ενώ ζητούν να υπάρχει συνεχής διάλογος και με το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στην επιστολή αυτή επισημαίνεται πως η αναφορά των αμερικανικών εκθέσεων σε «μουσουλμανική μειονότητα» αποτυπώνει μόνο τη θρησκευτική ταυτότητα και όχι την εθνική ταυτότητα -που είναι «τουρκική»- ενώ για πρώτη φορά επισήμως ζητούν η μειονότητα να καταγράφεται ως «μουσουλμανική τουρκική μειονότητα». Υπενθυμίζεται ότι την αναφορά σε «μουσουλμανική τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό ο Τ. Ερντογάν και ο Αχμ. Νταβούτογλου καθώς ο όρος αυτός αντανακλά καλύτερα το νεοθωμανικό όραμά τους που επεκτείνεται σε περιοχές όχι μόνο με τουρκικό πληθυσμό αλλά και απλώς μουσουλμανικό, που συνδέεται με τα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στην επιστολή γίνεται μακρά αναφορά στο θέμα των ψευδομουφτήδων και δηλώνεται ότι δεν γίνονται δεκτοί οι ιμάμηδες που έχουν διοριστεί «από αρχές άλλου θρησκεύματος» και επαναλαμβάνεται η γνωστή επιχειρηματολογία ότι σε αντίθεση με τη Θράκη, στην Τουρκία οι μη μουσουλμανικές μειονότητες εκλέγουν ελεύθερα τους θρησκευτικούς ηγέτες τους και τους κληρικούς…
Γίνεται επίσης αναφορά στο θέμα των διαχειριστικών επιτροπών των Βακουφίων και στα προβλήματα της εκπαίδευσης.
Οι συντάκτες της επιστολής εμφανίζονται, φυσικά, και ως «προστάτες» των «μουσουλμάνων Τούρκων» της Ρόδου και της Κω, ζητώντας από τον αμερικανό πρεσβευτή οι επόμενες αμερικανικές εκθέσεις να ασχοληθούν και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «μουσουλμάνοι Τούρκοι» στα δύο νησιά.
Ως σημαντικότερη μάλιστα απόδειξη της «λαϊκής» υποστήριξης που έχουν οι συντάκτες της έκθεσης και οι εκπρόσωποι του «τουρκισμού» στη Θράκη επικαλούνται, στην επιστολή, την «ευρύτατη εκλογική νίκη του DEB στις ευρωεκλογές, που αποτελεί έμπρακτη και δημοκρατική έκφραση των αιτημάτων για την τουρκική εθνική ταυτότητα, το θέμα του μουφτή, την απόρριψη του νόμου για τους ιεροδιδασκάλους και τα άλλα μειονοτικά προβλήματα.
Στη συνάντηση της Ανθρώπινης Διάστασης που οργάνωσε ο ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία (Human Dimension Implementation Meeting 2014) έδωσαν δυναμικό «παρών» οι ακραίοι παράγοντες της μειονότητας, χρησιμοποιώντας ως μανδύα την «Ένωση Πτυχιούχων της μειονότητας της Δυτικής Θράκης»
Η πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλάχ στην παρέμβασή της έθεσε πρωταρχικά ένα και μόνο θέμα:
Την κατάργηση του πλαφόν του 3% στις εκλογές, καθώς, όπως είπε, απαγορεύει την εκλογή είτε ανεξάρτητων μειονοτικών βουλευτών είτε μειονοτικού κόμματος, ενώ επικαλέσθηκε και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπου το DEB ήρθε πρώτο στη Ροδόπη (46%) και στην Ξάνθη (27%), τονίζοντας ότι το 3% έχει νομοθετηθεί για να αποκλεισθεί η μειονότητα, η όποια αποτελεί το 1,3% του ελληνικού πληθυσμού.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δική της παρέμβαση η Αϊσέλ Χόμκο, που συστήθηκε ως αντιπρόεδρος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», η οποία, όπως είπε, είναι κλειστή επειδή χρησιμοποιεί στον τίτλο της τον όρο «τουρκική», παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή επιχειρηματολογία, η εκπρόσωπος της «ΤΕΞ» υπερασπίσθηκε και τις άλλες οργανώσεις που επιχειρούν να επιβάλλουν τη λειτουργία τους περιλαμβάνοντας στον τίτλο τους τον όρο «τουρκικός», όπως η «Πολιτιστική Ένωση Τούρκων Γυναικών της Ροδόπης» και η «Ένωση Νέων της Μειονότητας του Έβρου». Τέλος, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα παραβιάζονται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, ειδικά όσον αφορά την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.
Η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης», με παρέμβασή της, ουσιαστικά κατήγγειλε την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής ως φαινόμενο ξενοφοβίας και ρατσισμού που στρέφεται εναντίον της… «τουρκικής μειονότητας» της Θράκης. Στη ΧΑ αναφέρθηκε με άλλη παρέμβασή της η κ. Περβίν Χαϊρουλάχ, η οποία όμως έσπευσε να συνδέσει τη γλώσσα μίσους που χρησιμοποιεί η ΧΑ με το επεισόδιο που δημιουργήθηκε σε εκδήλωση στην Κομοτηνή, όπου δεν δόθηκε η δυνατότητα σε μειονοτικό δημοσιογράφο να μιλήσει στην τουρκική γλώσσα..
Από την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» τέθηκε όμως και το θέμα των νηπιαγωγείων, όπου καταγγέλθηκε ο νόμος που κατέστησε υποχρεωτική την προσχολική εκπαίδευση των νηπίων, καθώς, όπως ανέφεραν, η απουσία ρύθμισης για τα μειονοτικά σχολεία οδηγεί σε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Η εκπρόσωπος της «ΕΟΤΔΘ» έκανε τρεις προτάσεις: Να ιδρυθούν δίγλωσσα μειονοτικά νηπιαγωγεία, μέχρι τότε να παρέχεται στα δημόσια κρατικά νηπιαγωγεία δίγλωσση εκπαίδευση και να δοθεί άδεια για δίγλωσσα ιδιωτικά νηπιαγωγεία στην περιοχή.
Αυτή είναι και από τις πιο «ύποπτες» παρεμβάσεις, καθώς αποσκοπεί στη νομιμοποίηση των παράνομων παιδικών σταθμών που λειτουργούν από οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το τουρκικό προξενείο και στην επιβολή λειτουργίας μειονοτικών νηπιαγωγείων, με το σκεπτικό ότι προετοιμάζουν τους μαθητές για να ενταχθούν στη χωριστική και αναχρονιστική μειονοτική εκπαίδευση και όχι στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα – που πρέπει να συνδυαστεί όμως με την καλή και επαρκή διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας. toparon
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.