Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Το βυζαντινό ναυάγιο και οι χιλιάδες αμφορείς





Στα ανοικτά του λιμανιού του Αϊβαλί ( ελληνική ονομασία Κυδωνίες), στην μικρασιατική ακτή, υπάρχει ένα βυζαντινό ναυάγιο κοντά στο νησάκι Πύργος ( οι Τούρκοι το λένεPirgos Adası ή Maden Adası).
Πρόκειται για ένα ναυάγιο πλοίου του 10ου αιώνα, το οποίο μετέφερε χιλιάδες αμφορείς, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται απλωμένοι στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής και παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα για τους δύτες.


Οι Τούρκοι καθορίζουν το βυθισμένο πλοίο ως «Pirgos Batığı» δηλ. ‘Ναυάγιο Πύργου’.
Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 24 μέτρων, κοντά στην βραχώδη ακτή του νησιού.
Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει την περιοχή του ναυαγίου ως προστατευόμενη περιοχή. Δεν έχει γίνει ακόμη εμπεριστατωμένη αρχαιολογική έρευνα, αλλά το θέαμα των χιλιάδων αμφορέων προσελκύει τους εκατοντάδες τουρίστες, που ενοικιάζουν στολές κατάδυσης και επισκέπτονται το βυζαντινό ναυάγιο.

Εκτιμάται ότι πλοίο βυθίστηκε, προφανώς, από σύγκρουση με τα κοφτερά βράχια της ακτής. 
Το θέαμα, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, αφού χιλιάδες αμφορείς είναι άθικτοι.
Ερευνητές που έχουν προβεί σε σχετική έρευνα, συμπέραναν ότι οι αμφορείς ήταν γεμάτοι με οίνο. 

 mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.